Nedjelja, 26 svibnja, 2024
GlazbaNovosti

„Stanje i perspektive arhivske glagoljske baštine“

Državni arhiv u Pazinu u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom, ICARUS-om (International Center for Archival Research) i Državnim arhivom u Rijeci organizirao je, 28. i 29. svibnja 2015. godine međunarodnu arhivističku konferenciju „Stanje i perspektive arhivske glagoljske baštine“. Prvi dan konferencije održan je u Državnom arhivu u Pazinu, a drugi dio slijedećeg dana u Državnom arhivu u Rijeci.

Skup je uvodnim pozdravom otvorio ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu Elvis Orbanić, koji je ujedno bio i glavni koordinator konferencije. Nakon domaćina okupljenima su se, u ime suorganizatora, obratili ravnatelj Državnog Arhiva u Rijeci Goran Crnković, te ravnateljica Hrvatskog državnog Arhiva iz Zagreba Vlatka Lemić. U ime Porečke i Pulske biskupije skupu se obratio mons. Ivan Milovan, biskup u miru. U ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti skup je pozdravio akademik Josip Bratulić, a u ime iračkog izaslanstva koje je nazočilo konferenciji pomoćni biskup Bagdada mons. Basilio Yaldo.

Skupu je nazočio i predsjednik Udruge crkvenih arhivista (Assocazione archivistica ecclesiastica) sa sjedištem u Vatikanu mons. prof. Gaetano Zito. On je izrazio veoma pohvalno mišljenje o radu, aktivnostima i projektima hrvatskih arhivista, koji su kako je rekao od svjetskog kongresa crkvenih arhivista održanog prije dvije godine organizirali dva veoma uspješna međunarodna skupa, prošle godine u Šibeniku i ove godine u Pazinu i Rijeci. Njihov rad na materiji crkvenih arhiva, napose stoga što su to državne a ne crkvene institucije, izuzetno je pohvalan, kao i njihova suradnja sa crkvenim institucijama. Njihovi uspjesi i aktivnost trebaju biti primjer drugim istočnoeuropskim zemljama na koji se način treba razvijati arhivistička struka, naglasio je mons. Zito. 

Radni dio prvoga dana konferencije posvećen je starim, ali i novootkrivenim glagoljskim grafitima u Istri o čemu je izlaganje održao ravnatelj arheološkog muzeja Istre Darko.  U poslijepodnevnim satima sudionici su povedeni na izlet u Roč i Hum, najmanji grad na svijetu, putovanje alejom glagoljaša tumačio je akademik Bratulić, a u Humu su potom predstavljena dva izdanja Dražena Vlahova, Glagoljske matice krštenih i vjenčanih iz Draguća u Istri iz 16. stoljeća i Tri glagoljske matične knjige s otoka Prvića iz 17 stoljeća.

Drugog dana rad konferencije nastavljen je pri Državnom Arhivu u Rijeci, gdje je program zaključen okruglim stolom na temu „Zaštita arhivskog gradiva glagoljske crkvene provenijencije“.

Ravnatelj Državnog Arhiva u Pazinu dr. Orbanić,  istaknuo ja kako je cilj ove konferencije bio čuti od relevantnih znanstvenika (jezikoslovaca, povjesničara jezika i književnosti, povjesničara, kulturologa, i ponajvećma arhivista) o novopronađenim arhivskim zapisima koji još nisu obznanjeni javnosti.

Također, ovo je bilo mjesto gdje se vršila smotra programa valorizacije naše glagoljske arhivske baštine kroz inicijative institucija, udruga i pojedinaca. 

Posebni gosti konferencije bili su članovi  izaslanstva iz Iraka predvođeno našim veleposlanikom g. Jerkom Vukasom i mons. Basiliom, pomoćnim biskupom bagdadskog patrijarha. Gosti su na konferenciji iznijeli problematiku kulturocida s kojom je suočen Irak i napose kršćanska zajednica, a imali su prilike čuti i naša iskustva iz recentnije povijesti. 

Vjerujem da će ovi susreti uroditi sadržajnom, konkretnom pomoći iračkoj kulturi i ljudima u velikoj nevolji rata, zaključio je dr. Orbanić.

Najave