Subota, 20 srpnja, 2024
Novosti

Sveta Misa za Domovinu u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu

Hrvatska rimska zajednica proslavila je svetu Misu za Domovinu u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima na svetkovinu Presvetoga Trojstva u nedjelju, 31. svibnja 2015. godine. Svečano euharistijsko slavlje u koncelebraciji s tridesetak svećenika predvodio je porečki i pulski biskup msgr. Dražen Kutleša. Na svetoj su misu sudjelovali i članovi Družbe Braće hrvatskoga zmaja koji se nalaze na hodočašću u Rimu što ga organiziraju povodom 110. obljetnice Družbe i 25. obljetnice obnove njezinoga rada. Također su sudjelovali hodočasnici iz župe Sv. Andrije iz Dubrovnika.

Pozdravljajući sve vjernike, hodočasnike i goste, među kojima je bio i veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Filip Vučak, rektor Zavoda msgr. Jure Bogdan je rekao:

„Okupljeni smo večeras na molitvu u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima, kao kršćani i vjernici, i istovremeno kao domoljubi. Posebnost ove svete mise na Svetkovinu Presvetoga Trojstva je molitva za Domovinu, što ju organiziramo povodom dana Državnosti Republike Hrvatske 25. lipnja. Razloga je puno radi kojih danas slavimo sv. misu za Domovinu. Krajem lipnja – krajem akademske godine smo uglavnom odsutni, izvan Rima, pa nas je teže okupiti na molitvu. Naša Domovina u svim svojim dijelovima je u velikim potrebama.

Dovoljno je izdvojiti dva događaja: zbivanja na trgu sv. Marka u Zagrebu prošlog tjedna te iščekivanja i pripreme za pastoralni pohod sv. Oca Bosni i Hercegovini, slijedeće subote, 6. lipnja.“

Rektor je također naglasio da u misnu nakanu uzimamo sve stanovnike i potrebe naše Domovine Hrvatske, sve hrvatske branitelje, žive i pokojne, te sve one koji promiču javno dobro, bilo da im je povjerena javna služba, bilo da su djelatni u medijima.

Biskup Dražen Kutleša u homiliji je istaknuo tri središnje poruke svetkovine Presvetoga Trojstva. Kao prvo, objasnio je Biskup, vidimo da su kroz povijest mnogi pokušali dokučiti Boga, primjerice utemeljitelji religija ili grčki filozofi, ali su ti pokušaji ostali na jednoj izvanjskoj razini. Tek Isus Krist omogućio je čovjeku susret s Bogom objavivši otajstvo Trojedinoga Boga. Samo upoznajući Isusa Krista možemo upoznati Boga na unutarnji način, kao prijatelja, naglasio je biskup Kutleša. Druga točka koju je izdvojio u svojoj homiliji jest Isusov poziv iz današnjega evanđelja da apostoli pođu po svem svijetu navješćujući Radosnu vijest. Taj je poziv upućen i današnjim vjernicima da bez obzira na društveni ili politički oportunitet donose Evanđelje svim ljudima, a to je samo moguće u vjernosti Kristu i njegovim zapovijedima. Treća poruka današnje svetkovine, prema riječima biskupa Kutleše, jest obećanje da Isus ostaje s nama kao s prijateljima u sve dane do svršetka svijeta. To nam je obećanje sigurnost i oslonac da kao kršćani zastupamo općeljudske moralne vrjednote upravo u današnjim društvenim okolnostima kada se dovodi u pitanje naravni moralni zakon i kada pravom postaje ono što nije pravedno, istaknuo je među ostalim msgr. Kutleša.

Nakon završnoga blagoslova i otpjevane hrvatske himne, biskup i svi svećenici, s upaljenim svijećama u rukama, uputili su se prema Gospinoj slici „Madonna della Stella“ (Gospi od Zvijezde) koja se nalazi u srednjoj pokrajnjoj kapeli crkve. Tu su svi skupa izmolili prigodnu molitvu za Domovinu. Nakon molitve, najprije biskup i svećenici, pa onda sav puk odložili su upaljene svijeće pred Gospinu sliku u znak molitava koje po zagovoru najvjernije Odvjetnice Hrvatske uzdižu po Mariji – našoj zvijezdi vodilji, Trojedinome Bogu.

 
 
 

Tekst: Don Franjo-Frankopan Velić

Slike: Vlč. Darko Rogina

Najave