Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
Duhovna zvanjaNovosti

Preminuo mons. Valentin Pozaić, naslovni pićanski biskup

Mons. Pozaić, zagrebački pomoćni biskup u miru, bio je naslovni biskup nekadašnje Pićanske biskupije te je u tom svojstvu više puta pohodio Porečku i Pulsku biskupiju, Pićan, u Pićanskom dekanatu, sjedište nekadašnje Pićanske biskupije. Osim toga, kao dugogodišnji duhovnik Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, u više je navrata pohodio i Pulu, gdje je pri Župi sv. Pavla osnovana prva podružnica HKLD izvan Zagreba.
Iz istarske podružnice HKLD najavljuju, nakon sprovoda, misu za pokojnog mons. Pozaića u pulskoj crkvi sv. Pavla. Točno vrijeme bit će objavljeno naknadno.

Vezane vijesti – o posjetima biskupa Pozaića Istri:

Biskup Pozaić o blagdanu sv. Roka u Pićnu – Porečka i Pulska biskupija (biskupija-porecko-pulska.hr)

Pićan: Biskup Pozaić u svojoj naslovnoj biskupiji – Porečka i Pulska biskupija (biskupija-porecko-pulska.hr)

Predstavljanje knjige pićanskog biskupa Zare – Porečka i Pulska biskupija (biskupija-porecko-pulska.hr)

Pula – Proslavljena 15. obljetnica osnivanja pulske podružnice HKLD – Porečka i Pulska biskupija (biskupija-porecko-pulska.hr)

Mons. Valentin Pozaić, zagrebački pomoćni biskup u miru, okrijepljen svetim sakramentima preminuo je u ponedjeljak 15. svibnja 2023. godine u Svećeničkom domu sv. Josipa u 78. godini života, 50. godini svećeništva i 19. godini biskupstva, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.
Rođen je 15. rujna 1945. godine u Selnici, župa Marija Bistrica, u brojnoj obitelji, od roditelja Janka i Agate rođene Salar. Nakon završene osnovne škole, koju je pohađao u Selnici i Bedekovčini, sjemenišnu gimnaziju upisao je na zagrebačkoj Šalati. Po završetku drugoga razreda stupio je u Družbu Isusovu. Filozofsko-teološki studij pohađao je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu.
Za svećenika je zaređen 24. lipnja 1973. godine, a nakon ređenja studij je nastavio u Rimu na Papinskom sveučilištu Gregorijana, gdje je 1975. postigao bakalaureat iz moralne teologije, a 1984. godine na istome je sveučilištu i doktorirao. Od 1977. do 1979. bio je članom uredništva Hrvatskoga programa Radio Vatikana.
Nakon završenoga studija vratio se u Zagreb i preuzeo službu profesora moralne teologije na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove. Od 1990. do 1994. predavao je predmet bioetika na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu. Bio je profesor kršćanske etike na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu.
U znanstvenom radu osobito se istaknuo na području bioetike pa je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove osnovao i Centar za bioetiku, a istraživanja je vršio i usavršavao se u svojoj specijalizaciji na »Joseph and Rose Kennedy Institute of Ethics« u Washingtonu, na »Linacre Centre for Health Care Ethics« u Londonu te na »Instituto Borja de Bioetica« u Barceloni.
Od 1990. do 1993. bio je član Vijeća Hrvatske biskupska konferencije za nauk vjere. Od 1991. bio je duhovni asistent Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva, a od 1996. duhovni savjetnik Europske udruge katoličkih liječnika (Ecclesiastical Assistant – FEAMC European Federation of Catholic Medical Associations).
Od 1994. do 2000. godine bio je rektor Kolegija Družbe Isusove na Jordanovcu. Objavio je više znanstvenih članaka u stručnim časopisima, a autor je i više knjiga s područja moralne teologije.
Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je pomoćnim biskupom nadbiskupa zagrebačkog, 2. veljače 2005. godine, a za biskupa je zaređen u zagrebačkoj katedrali na blagdan sv. Josipa, 19. ožujka 2005. godine.
Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj objavila je 13. svibnja 2017. godine priopćenje u kojem stoji da je Sveti Otac Franjo prihvatio odreknuće na službi pomoćnog biskupa Zagrebačke nadbiskupije preuzvišenog mons. Valentina Pozaića, zbog zdravstvenih razloga.
Sprovod umirovljenog zagrebačkog pomoćnog biskupa Valentina Pozaića bit će u petak 19. svibnja u 12:30 na Gradskom groblju Mirogoj. Sprovodne obrede predvodit će zagrebački nadbiskup i predsjednik HBK mons. Dražen Kutleša. Nakon sprovoda misu zadušnicu u 14:30 u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu 28 služit će umirovljeni zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Foto: (G. Krizman), fotografirano o blagdanu sv. Roka 2017. u Pićnu

Najave