Subota, 25 svibnja, 2024
Novosti

Pula – Proslavljena 15. obljetnica osnivanja pulske podružnice HKLD

U župnoj crkvi sv. Pavla u Puli je, u petak 12. listopada, svečano proslavljena 15. obljetnica osnivanja pulske podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva. Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) je katolička stručna laička udruga, koja okuplja  liječnike, liječnike stomatologe, farmaceute i druge visokoobrazovane djelatnike u zdravstvu. Cilj Društva je promicanje etičkih načela u zaštiti zdravlja naroda i čuvanju ljudskoga života od prirodnog začeća do prirodne smrti.

Slavlje je započelo svečanom euharistijom koju je predvodio mons. Ivan Milovan, biskup porečki i pulski u koncelebraciji mons. Valentina Pozaića, pomoćnog biskupa zagrebačkog te nekoliko svećenika pulskog dekanata. Neizmjerna Božja ljubav prema čovjeku temelj je dostojanstva njegovih sinova i kćeri, a po krštenju svi smo pozvani živjeti kao ponosni članovi Božje obitelji, te bi upravo stoga život vjernika trebao biti odaziv na Božji poziv, istaknuo je u homiliji mons. Milovan. Obraćajući se nazočnim zdravstvenim djelatnicima, Biskup je naglazio kako je njihovo humano zanimanje povezano s ljubavlju, „jer se tu traži stručnost, ali i veliko srce, bolesnik treba vaš lijek, ali treba i vašu pažnju, vaše srce“. Na kraju je zazvao zagovor Blažene Djevice Marije, „neka Ona, koja je „zdravlje bolesnih“, zagovara da budemo promicatelji civilizacije ljubavi“.

Po završetku misnog slavlja mons. Pozaić održao je prigodno predavanje na temu „Kultura života-život biraj“. Mons. Pozaić, pomoćni biskup zagrebački  i naslovni biskup pićanski ( Pićan u Istri ), profesor kršćanske etike i moralne teologije, stručnjak za bioetiku, duhovni je asistent HKLD. On je na početku svoga obraćanja skupu, kojem su uz domaćine nazočili i dužnosnici središnjice Društva te ostalih podružnica, izrazio čestitke pulskoj podružnici na proslavi obljetnice te prenio pozdrave kardinala Josipa Bozanića članovima i Biskupu porečko-pulskom. U svome izlaganju mons. Pozaić je istaknuo problematiku uvjetovanosti bioetike biopolitikom, te upitne moralne aspekte zakonskih odredbi koje reguliraju praksu medicinskih postupaka koji su zločin prema životu u svim njegovim fazama. U kontekstu razvoja kulture smrti spomenuo je i rast broja samoubojstava u sredinama gdje se uočava pad vjerskog standarda. Mons. Pozaić je ovom prigodom pozvao nazočne liječnike da se 12. prosinca pridruže svom ostalim članovima molitvi za nerođene. Tog će dana misom, krunicom i klanjanjem liječnici zazivom Gospi moliti za nerođene, za oprost onoga što je struka učinila protiv života u toj naranijoj fazi.

Po završetku ovog izlaganja predsjednica Podružnice dr. Ljubica Hang Raguž prikazala je djelovanje Podružnice kroz proteklih petnaest godina. HKLD osnovano je 16.02.1991., a već tijekom prve godine, 18.01.1992. kao prva podružnica osnovana je upravo pulska. Danas HKLD broji 19 podružnica. Dugogodišnji duhovnik Podružnice je mons. Marcel Krebel,ovom prigodom odsutan iz zdravstvenih razloga, koji je, prema riječima jednog od članova, bio i njezin spiritus movens. Stalni aktivni članovi, njih šezdesetak, susreću se na mjesečnim sastancima, sudjeluju na stručnim simpozijima koje organizira središnjica Društva, sudjeluju na duhovnim vježbama podružnice u Opatiji, te na duhovnoj obnovi Društva na Krasnom, proslavljaju Dan bolesnika u bolničkoj kapeli, organiziraju izlete za članove i goste, jedna članica educira i vodi ekipu za palijativnu skrb, surađuju s nadležnim crkvenim strukutrama… Stalnim i povremenim napisima javljaju se u katoličkom tisku, napose redovitim člancima o zdravlju u Biskupijskom vjersko-informativnom listu „Ladonja“. Dobru suradnju ostvaruju sa nedavno osnovanim Hrvatskim katoličkim drustvom prosvjetnih djelatnika Istre “Mons. Antun Hek“ čija je tajnica, prof. Danica Benčić, bila nazočna na ovome skupu. Po završetku prikaza djelovanja podružnice dodjeljena su priznanja njazaslužnijim pojedincima za suradnju u osnivanju i radu podružnice, mons. Milovanu, mons. Pozaiću, mons. Antunu Bogetiću biskupu u miru, mons. Krebelu te prethodnim predsjednicima podružnice.

G. Krizman

Najave