Nedjelja, 1 listopada, 2023
Novosti

Biskup Pozaić o blagdanu sv. Roka u Pićnu

Na blagdan sv. Roka, u srijedu, 16. kolovoza 2017., središnje svečano misno slavlje u Pićnu, u župnoj crkvi, nekadašnjoj katedrali i sjedištu povijesne Pićanske biskupije, predvodio je naslovni pićanski biskup, umirovljeni pomoćni biskup zagrebački mons. dr. Valentin Pozaić u koncelebraciju desetak svećenika.

Nakon zajedničke fotografije svih sudionika misnog slavlja, ispred crkve, ispod biksupskog gesla mons. Pozaića „Život biraj.“, uvodni pozdrav dobrodošlice izrekao je župnik domaćin preč. Antun Kurelović. Jedna ministrantica je, uz prigodnu pjesmu, predslavitelju u ime župne zajednice uručila buket cvijeća.

U prigodnoj homiliji mons. Pozaić je podsjetio na temeljna obilježja životopisa sv. Roka  istaknuvši kako je on doista bio svetac Caritasa. Spominjući bolesti od kojih su bolovali ljudi kojima je sv. Rok pomagao, propovjednik je povukao paralelu istaknuvši kako Europa danas boluje od ‘političke kuge i kolere’, izborima i odlukama protiv života sustavno eutanazira sebe. Podsjetio je na riječi pape Franje kako je Europa postala stara baka i pred njom je sada izazov da ponovno postane „majka Europa“. Osvrćući se na svjetske demografske trendove podsjetio je kako Hrvatskoj prijeti demografski kolaps, „pusta zemlja priziva nove stanovnike koji već prijete i nadiru“, rekao je biskup te istaknuo kako je jedini odgovor na to nastojati imati zdrave obitelji, koje pak mogu proizaći samo iz moralno zdrave generacije djece. Podsjetio je na činjenicu kako je Hrvatski sabor, koji je tada doista bio „i hrvatski i narodni“ prije više od tri stoljeća poklonio oltar za svetište Majke Božje Bistričke, i proglasio sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske, pokazatelj je to postojanja pravih moralnih vrednota, čije uvažavanje odaje poštivanje života, istaknuo je mons. Pozaić, čije je biskupsko geslo upravo „Život biraj.“. Biskup je nadalje citirao papu Franju istaknuvši kako je vrijeme da se očevi i majke vrate iz svojevrsnog svojevoljnog izbjeglištva u karijere i druge sfere života, natrag u obitelj, jer današnja su djeca, u nastojanju da im se pruži što više materijalnih dobara, postala duhovna siročad. Uspjeh današnjeg blagdana biti će ako se svaki od nas danas pomoli da bude mali ili veći Rok, jer živjeti evanđeoske kreposti znači konkretno živjeti bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje, zaključio je mons. Pozaić citiravši riječi blagopokojnog kardinala Franje Kuharića.

Na kraju euharistijskog slavlja biskupu je uručen prigodni dar, okvir sa ručno isheklanim natpisom njegovog biskupskog gesla, a nakon završnog blagoslova uslijedio je tradicionalni ofer, čašćenje moći sv. Roka te podjela prigodnih spomen sličica.

Misno slavlje glazbeno su popratili naizmjence župni zbor i zbor mladih. Nakon druženja uz prigodno osvježenje ispred crkve, uslijedilo je predstavljanje reprinta povijesne knjige negdašnjeg pićanskog biskupa Antonia Zare „Razudba umnosti i znanosti četirima odsječcima obuhvaćena ( Anatomia ingeniorum et scientiraum sectionibus quattuor comprehensa)“ koja je prvi put tiskana u Veneciji 1615. godine a sada je doživjela ponovno izdanje, uz potrebne povijesne studije, zahvaljujući angažmanu dr. sc. Elvisa Orbanića, ravnatelja Državnog arhiva u Pazinu.    

   

Najave