Utorak, 25 lipnja, 2024
Novosti

Pićan: Biskup Pozaić u svojoj naslovnoj biskupiji

U subotu, 16. kolovoza 2014., mons. dr. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački i naslovni biskup povijesne Pićanske biskupije predvodio je u pićanskoj župnoj crkvi, nekadašnjoj katedrali Navještenja BDM, svečano misno slavlje o blagdanu sv. Roka, suzaštitnika Pićna, kada se obilježava i Dan Općine.

Osim župnika domaćina, pićanskog dekana preč. Antuna Kurelovića uz biskupa je koncelebriralo desetak svećenika iz tog i susjednih dekanata, bivši župnici Pićna te svećenici rodom iz te župe.

Nakon svečane ulazne procesije, uvodnu riječ pozdrava biskupu, okupljenim svećenicima, općinskom načelniku Ivanu Frankoviću, predstavnicima općinskog vijeća te vjernicima pristiglim iz te i okolnih župa, uputio je preč. Kurelović. Na poseban je način pozdravio skupinu hodočasnika koji su, predvođeni vlč. Blažom Bošnjakovićem, župnikom u Donjem Labinu, hodočastili nekoliko sati pješice iz labinske župe Gospe Fatimske, sv. Roku u Pićan.

Mons. Pozaića su ispred prezbiterija dočekali ovogodišnji prvopričesnici sa simbolima sv. Roka, te mu izrazili dobrodošlicu cvijećem. No, poštovanje prema svom naslovnom biskupu vjernici Pićna izrazili su uz ostalo i isticanjem biskupskog gesla mons. Pozaića, „Život biraj“ na glavnim gradskim vratima.

I ove godine o blagdanu sv. Roka prigoda je da se podsjetimo da nas on, poput  drugih svetaca privlači  jer nam je uzor u svojim vrlinama, krepostima i  kvalitetama kojima svatko od nas teži, podsjetio je na početku homilije biskup Pozaić. Koristeći zgodnu priču u Diogenesovoj ‘potrazi za čovjekom’ unatoč mnoštvu ljudi, biskup je naglasio kako je  u društvu  prisutnost ljudi, poput sv. Roka, upravo kao sol koja daje okus dobrome ali jednako tako svojom nepotkupivošću i moralnošću razotkriva bolne moralne rane društva. Sv. Rok, naglasio je mons. Pozaić, bio je izvrsna, integralna osoba, posve izgrađene osobnosti, bio je moralna vertikala svoga vremena, živio je čestito, pošteno, pravedno, živio je u horizontali ovoga svijeta ali tražeći vertikalu, živio je na zemlji tražeći nebo. Biskup je nadalje naglasio dvije značajke sv. Roka: bio je čovjek hodočašća  i caritasa. Sveti Rok je naime hodočastio pješice iz Francuske u Rim, a putem je činio djela milosrđa, napose se brinući za oboljele od kuge zbog čega mu se je narod kasnije posebno utjecao kao svecu zaštitniku od te opake zarazne bolesti od koje je i sam bio  obolio. No, nisu sveci, poput sv. Roka živjeli samo u nekim prošlim vremenima, nastavio je biskup, i u našem vremenu, nakon tragedija ili katastrofa, probudi se u ljudima plemenitost, koja je, nedavno smo imali prilike vidjeti, učinila da je mnogo mladih ljudi otišlo volontirati u poplavljena područja, stavljajući na raspolaganje svoje vrijeme i svoj rad, ali jednako tako donoseći stradalnicima ljudsku blizinu i znak da nisu sami. I u afričkim zemljama pogođenim ebolom, vidimo primjere gdje se liječnici i misionari i po cijenu vlastitog života brinu i žrtvuju za druge. Nisu li i to suvremeni  sveci, zapitao se mons. Pozaić.

Biskup se nadalje osvrnuo na aktualna politička-zakonodavna pitanja vezana za moralne aspekte današnjeg društva, te primijetio kako nam se govori da nema konsenzusa kada je u pitanju očuvanje moralnih vrednota, no čini se da taj konsenzus postoji kad treba izdati te moralne vrednote; izgleda kao da je današnje društvo prodalo moralni kompas za Judine škude, nadahnuto je zaključio  propovjednik. Citirajući riječi pape Franje o važnosti braka u stvaranju novog života biskup je naglasio ugroženost te temeljne institucije i upozorio na snažnu depopulaciju, demografsku katastrofu koja godišnje smanji Hrvatsku za oko 10 000 stanovnika. Da li je  hrvatski narod zaboravio čitati Bibliju, knjigu života, koja nam poručuje upravo „Život biraj!“, jesmo li  se posvađali sa životom, retorički se zapitao propovjednik citirajući pjesnika Silvija S. Kranjčevića, „Pružimo si bratske ruke, rastrgane iz daljine, iskopajmo grob si velik, s kraja na kraj domovine i lezimo u njeg’ mirno,  kao braća zagrljeni, kad živjeti nismo htjeli…“. Budućnost pripada onima koji znaju da je život dar Božji i sukladno tome ga cijene, rekao je na kraju mons. Pozaić te pozvao okupljene vjernike  neka se mole da i njihov život, poput životnog puta sv. Roka, bude hodočašće i caritas.  Misno slavlje zaključeno je tradicionalnim oferom, čašćenjem moći sv. Roka.

Na kraju misnoga slavlja, koje su  ovom prigodom pjevanjem naizmjence pratili župni zbor i zbor mladih, župnik je mons. Pozaiću izrekao čestitke za njegovu desetu godišnjicu biskupske službe. Iako će se ta obljetnica navršiti 02. veljače 2015., vjernici Pićna, znajući da toga dana njihov naslovni biskup neće biti s njima darivali su ga obiljem prigodnih plodova zemlje pićanskog kraja.

Po završetku misnoga slavlja župnik i načelnik Općine poveli su mons. Pozaića u obilazak pićanske starogradske jezgre koja je nakon radova kompletne građevinske i infrastrukturne obnove u posljednjih nekoliko godina zablistala punim sjajem. Ispred Centra za nematerijalnu kulturnu baštinu, pored masline, simbola mira, članice zbora mladih otpjevale su biskupu u čast  Beethovenovu Odu radosti. Dan Općine u Pićnu je tradicionalno obilježen još nizom kulturnih, zabavnih i sportskih događaja, a ove je godine u  poslijepodnevnim satima prigodno stručno predavanje o povijesti Pićna i Pićanske biskupije održao ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu dr. sc. Elvis Orbanić.

G. Krizman

Najave