Subota, 20 travnja, 2024
Duhovna zvanjaNovosti

U Vazmenom tjednu mise za pokojne svećenike i biskupa

Lijepo je sjećati se onih koji su nas pretekli u Vječnost, ne samo oko svetkovine Svih svetih i Dušnog dana, već i inače, u vremenu kroz godinu, ali i uz velike svetkovine i posebna liturgijska vremena.

Tjedni listić obavijesti koji izdaje Samostan Marijina Pohođenja u Pazinu u obavijestima za Vazmeni tjedan donosi nekoliko zanimljivih i nadasve znakovitih podataka. U tom listiću, u rasporedu misa i obavijesti za Vazmeni tjedan ističe se natpis „Vazmeni utorak, 7:30 sati, +biskup Antun Bogetić“. U nastavku rasporeda, također u Vazmenom tjednu, razvidno je da su u istom tjednu još dvije mise naručene za pokojne svećenike Porečke i Pulske biskupije, pok vlč. Dragana Domšića i pok. vlč. Josipa Kalčića.

Fra Goran Malenica, gvardijan pazinskog samostana ljubazno je dao dopuštenje da objavimo fotografiju samostanskog listića obavijesti, i rekao je kako je te mise za biskupa i svećenike naručio jedan aktivni vjernik iz pazinskoga kraja. I to nam je saznanje dovoljno.

Nije potrebno znati više od toga, jednostavna je i jaka to potvrda zahvalnosti koju vjernici osjećaju prema svećenicima koji su se preselili u Vječnost. A o razlozima i važnosti te zahvalnosti lijepo je prije tek tri dana progovorio naš biskup ordinarij mons. Ivan Štironja, u prigodi sprovoda pok. vlč. Milana Milovana, „teško je zamisliti koliko je puta vlč. Milan, kao svećenik, podigao svoju desnicu i učinio znamen križa; koliko je vjernika svojom rukom prekrižio u ime Božje te u kršćanstvo primio, od grijeha oslobodio, ženidbenim vezom spojio, na vječni počinak otpratio? Koliko je puta svetim križem euharistijsku žrtvu započeo i završio, te sveto evanđelje uz tri križića navijestio? U svojih 60-ak, i nešto više godina svećeništva, zasigurno je proslavio i do tridesetak, ako ne i više, tisuća svetih misa, blagoslivljajući našu Istru i moleći za njezine ljude“, istaknuo je mons. Štironja na sprovodu u Svetvinčentu, na Veliku subotu, 8. travnja ove godine. U nastavku je rekao: „Zahvalio sam Bogu za tolike godine svećeničkoga služenja u Crkvi Kristovoj. ‘Hvala Vam brate misniče, poštovani i dragi svećeniče Milane, za sve dane i godine koje ste proveli na njivi Gospodnjoj ne bojeći se ni žege, ni kiše, ni vjetra ni oluje.“

Riječi su to koje se mogu primijeniti na svakog preminulog svećenika ove biskupije, zbog toga im dugujemo zahvalnost. Zbog svega što su činili zaslužuju da ih se sjećamo s dužnim poštovanjem, te s medijskog aspekta priredimo dostojan prikaz sprovoda kao i prigodnih obljetnica.

Nedavno je u Grdoselu obilježena prva obljetnica smrti vlč. Domšića:

Grdoselo: Župljani podigli nadgrobni spomenik dugogodišnjem župniku – Porečka i Pulska biskupija (biskupija-porecko-pulska.hr)

I u Gradini je obilježena obljetnica smrti vlč. Josipa Kalčića:

Obilježena prva godišnjica smrti vlč. Josipa Kalčića – Porečka i Pulska biskupija (biskupija-porecko-pulska.hr)

A našeg pokojnog biskupa mons. Bogetića sjetiti ćemo se, kao Mjesna Crkva, i ove godine, misom u pulskoj katedrali na 6. obljetnicu smrti, 19. travnja.

G. Krizman

Najave