Srijeda, 19 lipnja, 2024
Duhovna zvanjaNovosti

Obilježena prva godišnjica smrti vlč. Josipa Kalčića

U Gradini je u nedjelju, 26. veljače 2023., obilježena prva godišnjica smrti dugogodišnjeg župnika ove župe vlč. Josipa Kalčića. Misno slavlje je predvodio vlč. Ivan Kramar, župnik iz Baderne uz koncelebraciju domaćeg župnika vlč. Lina Zohila. Misnom slavlju je nazočio veliki broj vjernika, pokazujući i na taj način koliko je pok. velečasni Josip bio omiljen među župljanima. A istom je ljubavlju i velečasni Josip ljubio svoje župljane, shvaćajući, poput svetog đakona Lovre, nebeskog zaštitnika župe Sv. Lovreč, gdje je do umirovljenja bio župnikom, da se bogatstvo Crkve ne nalazi u srebru ni zlatu ni posjedima već upravo u ljudima.

Predvoditelj slavlja je u propovijedi protumačio evanđeoski odlomak koji Crkva prve korizmene nedjelje stavlja pred nas. „Temeljna poruka korizme nije žalost zbog bespomoćnosti već radost pobjede – razdoblje intenzivne radosti hoda s Gospodinom. Čovjek je stvoren da bude Božji suradnik i prijatelj. U korizmu trebamo krenuti s razmišljanjem da Bog ljubi svakoga čovjeka“ – naglasio je propovjednik.

Na kraju slavlja vlč. Josipa su se prisjetili predvoditelj slavlja i vlč. Lino Zohil. Vlč. Kramar je naglasio njegove osobine dobrohotnosti, strpljivosti i mudrosti. Kada bi bio zatražen da iznese mišljenje ili da neki savjet ne bi na brzinu izrekao neko mišljenje već bi promislio o onome o čemu je upitan i tek tada izrekao mišljenje. A takve su bile i njegove propovijedi, koje su, one koji su ih slušali, pozivale na razmišljanje o izrečenomu. Njegove riječi u propovijedi su bile duboko promišljene.

Naposljetku biranim se riječima pok. vlč. Kalčića prisjetio župnik Zohil. Napomenuo je da je vlč. Josip Kalčić rođen u selu Milinki kod Tinjana, no već se zarana s obitelji preselio u Pulu. Sjemenište pohađa u Pazinu, a bogosloviju u Rijeci i Pazinu. Za svećenika je zaređen 1958. godine. Bio je župnikom župa Sv. Matej Cere i Ivanac, potom Kringe i Muntrilja. Od 1997. godine bio je župnikom župa sv. Martina u Sv. Lovreču Pazenatičkom i sv. Andrije u Gradini. Župnikom Gradine će biti do 2012. godine, a Sv. Lovreča do umirovljenja 2016. Župljane župe Sv. Lovreč zadužio je i knjigom „Crkve i crkvice Sutlovreštine i okolice“ približavajući im na taj način bogatstvo sakralne baštine njihova kraja. U Sv. Lovreču se brinuo za restauraciju orgulja, ali nije stao na tome već je i podučavao mlade sviranju da jednom restaurirane orgulje ne budu tihe već služe svojoj svrsi. Vlč. Zohil je posebno naglasio da ga je ganuo jedan nenadan susret kada je vlč. Kalčića našao u društvu nekih njegovih davnih krizmanika, tada već odraslih ljudi, koji nisu zaboravili svoga vjeroučitelja. A takav je i bio vlč. Kalčić, tih i nenametljiv, baš poput sv. Josipa čije je ime nosio, i primjer mnogim svećenicima kakav bi trebao biti „dobri pastir“.

Txt i foto: Marino Martinčević

Najave