Srijeda, 19 lipnja, 2024
Novosti

Grdoselo: Župljani podigli nadgrobni spomenik dugogodišnjem župniku

U nedjelju, 19. veljače 2023. godine, u Grdoselu je svečanim koncelebriranim misnim slavljem obilježena prva godišnjica smrti dugogodišnjeg tamošnjeg župnika Dragutina Domšića. Misno slavlje je predvodio porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, uz koncelebraciju više svećenika.

Nakon mise biskup, koncelebranti i okupljeni vjernici su se u procesiji uputili prema nekoliko stotina metara udaljenom mjesnom groblju. Ondje je biskup Milovan blagoslovio novopostavljeni nadgrobni spomenik kojeg su za svog dugogodišnjeg župnika zajedničkim snagama podigli župljani. Grob vlč. Domšića se nalazi na samom ulazu u groblje, s desne strane. Nadgrobni spomenik donosi podatke o pokojniku, na vrhu stoji napisano: „ Dragutin Domšić, 20. 02. 2030. – 19. 02. 2022., svećenik“. Ispod toga je lik kaleža s hostijom. Slijedi tekst: „Od 1986. do 2014. župnik u Zarečju i Grdoselu, Kršikli i Butonigi“. Slijedeća je rečenica ono što dokazuje da vlč. Domšić živio sa svojim župljanima i za svoje župljane, te sve svoje sile i znanje ulagao u njihovu dobrobit i spas njihovih duša, „Spomenik podižu zahvalni župljani.“, natpis završava riječima „Počivao u miru Božjem.“ S lijeve stane spomenika glagoljicom je vertikalno napisana Isusova rečenica „ Ja sam Put, Istina i Život“, a na dnu je transkripcija latinicom. Hommage je to njegovoj velikoj ljubavi i poštovanju prema glagoljici, te simbol činjenice da je upravo u Grdoselu pronađen Grdoselski ulomak – spomenik hrvatske pismenosti iz 12. stoljeća koji spada u najstarije hrvatskoglagoljske epigrafske spomenike i koji se čuva u tamošnjoj župnoj crkvi. Vlč. Domšić je za svoje župničke službe mnogo uložio i u materijalnu obnovu sakralnih zdanja, pa je tako prigodom obnove grdoselske župne crkve projektirao kameni oltar u obliku slova G.

IMG 6142

Na početku homilije, biskup Milovan je važnim istaknuo sjećanje na pokojne. „Kao što se obitelji sjećaju svojih dragih pokojnika osobito prigodom godišnjica, tako je normalno da se i župna obitelj sjeti svoga duhovnog pastira koji je tijekom tri desetljeća ovdje opsluživao“.

Govoreći o vlč. Domšiću o prvoj obljetnici njegove smrti, biskup je podsjetio, kako je riječ o posebnom svećenik i to još od najranijih dana, kada je za vrijeme služenja vojnoga roka na jugu Srbije, radi lažnih optužbi bio osuđen na strogi zatvor zajedno s dvojicom istarskih svećenika vlč. Žufićem, te pok. vlč. Krajcarom.

Svi ga pamtimo po jednostavnosti, skromnosti, darežljivosti, i siromaštvu. Netko je rekao da je vlč. Dragan živio kao Isus, na neki način kao pustinjak, i po tome je bio poseban. Kao da mu ništa na ovom svijetu nije potrebno, bio je zadovoljan sa najskromnijim. Takav je način života izabrao, ali svoju svećeničku službu je uvijek vršio uredno i marljivo. Netko je napisao da su ga voljena djeca i psi. Djecu je osvojio time što svojim crtarijama ih znao zainteresirati, a pasa se nije bojao, pa su ga i te životinje normalno prihvaćale. Bio je prijatelj sa cijelom prirodom životinjskim i biljnim svijetom, rekao je biskup. Naglasio je i kako je vlč. Dragan imao vrlo široko polje zanimanja. Svoje talente je razvijao i znao ih je koristiti u svom djelovanju. Spomenuo je, kako u vrijeme dok su crkve bile siromašnije, pa je bilo teško naći zamjenu za zvonara, uspio je elektrificirati zvona, a angažirao se i na izradi i postavljanju betonskih prozora na crkvama, te tako dao doprinos obnovi. Također imao je i tehničke sposobnosti kada je riječ o tiskarstvu. Surađivao je s pokojnim prof. Hekom, radio je kao lektor, ali bio je vičan i radu na strojevima.

Biskup Milovan je također istaknuo kako je vlč. Domšić osmislio oltar u grdoselskoj crkvi u obliku glagolskoga slova G – Grdoselo, a župa se diči jednim od najstarijih spomenika hrvatske glagoljice. U tom kontekstu je ukazao i na jednu znakovitu zanimljivost: vlč. Domšić je pokopan prošle godine, 22. veljače – upravo na Dan hrvatske glagoljice.

Nadalje, biskup Milovan je podsjetio i na još jednu važnu aktivnost vlč. Dragana. On je svojom marljivošću nastojao ispitati, zabilježiti i dokumentirati do detalja žrtve rata u župama gdje je djelovao.

IMG 6168

Vlč. Dragana možemo uzeti kao jedan uzoran primjer čovjeka velikih sposobnosti i velikih talenata, jer je osim svoga svećeničkog poslanja, druge sposobnosti nastojao, ali i znao iskoristiti, te svojim talentima raditi na dobro ljudi.  Skromnog svećenika i darežljivog čovjeka koji je uvijek bio spreman pomoći rado pamtimo, za njega molimo i preporučujemo Božjoj dobroti da mu iskaže svoje milosrđe, da ga uvede u svoje blaženstvo, te ga nagradi za sva njegova dobra djela, rekao je biskup Milovan.

U nastavku homilije kratko se osvrnuo na misno evanđelje.

Čini nam se, da Isus malo preširoko govori, jer tko se može onako ponašati kako govori Isus. Neke stvari su nam jednostavnije za prihvaćanje: ne ukradi, ne ubij, ne sagriješi bludno, iako i preko tih najredovitijih zapovijedi koje su upisane u ljudsku dušu, mnogi lako prelaze. No, to nam je nekako lako prihvatiti, jer je u skladu s ljudskom naravi. Ali ono što Isus kaže: moliti za neprijatelja, oprostiti neprijatelju, to je možda najzahtjevnija stranica evanđelja, upozorio je biskup. Podsjetio je, kako Isus svoje učenike želi naučiti da se ponašaju bolje od carinika i pogana, te da slijede Njega koji je na križu molio za svoje progonitelje.

IMG 6172

“Budite savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski”, poziv je svima, jer budimo svjesni koliko je Bog milosrdan, On daje kišu i sunce svima, dobrima i zlima, pa i mi nastojimo biti svima dobri, činiti dobro. Moliti za progonitelje ima dobri učinak nekada prije, nekada kasnije, ako pak vraćamo zlo za zlo, onda to zlo lako i nas same može zaraziti. Isus poziva da znamo opraštati, da znamo moliti jedni za druge, pa i za one zle, rekao je biskup, te u tom vidu podsjetio na riječi bl. Miroslava Bulešića “moja osveta je oprost”.

Homiliju je biskup Milovan zaključio molitvom sv. Franje, sveca kojeg je nazvao revolucionarom ljubavi u Europi u 13. st., a koji je po redovnicima franjevcima je prisutan i danas u životu Crkve. On je svojom mirotvornošću, i svojim dosljednim nasljedovanjem Isusa Krista je zračio takvim duhom kao što Isus i nas poziva u evanđelju.

IMG 6180

Na kraju misnoga slavlja okupljenima se je prigodnim zahvalama obratio župnik, vlč. Filip Celent. On je zahvalio biskupu na predvođenju te svećenicima na koncelebraciji. Zahvalio je svima okupljenima, a na poseban način župljanima koji su pokrenuli inicijativu izrade nadgrobnog spomenika za vlč. Domšića. Pohvalio je upornost i entuzijazam koji su župljani uložili u realizaciju projekta. Zahvalio je na donaciji poduzeću Kamen Pazin, za materijal i izradu spomenika. Posebno je spomenuo Matiju Heka, Denisa Krnjusa te ostale suradnike koji su sudjelovali u izradi spomenika. Zahvalio je poduzeću Zelengrad koje je na čelu s Alenom Drndićem dalo materijal za temelje.  Izrazio je nadalje zahvalnost tvrtki Škrila na čelu s Damirom Duškovićem sa sinovima i cijelom obitelji; oni su, zajedno sa Damirom Blaškovićem bili pokretači projekta, rekao je župnik. Zahvalio je i Goranu Baši koji je izradio vitraj na nadgrobnom spomeniku, taj vitraj u obliku križa ujedno je detalj koji označava veliku brigu i zalaganje koje je vlč. Domšića uložio u obnovu sakralnih objekata.

Nakon blagoslova nadgrobnog spomenika svečanost je završena zajedničkim domjenkom za sve sudionike u zgradi škole. 

G. Krizman

Više o vlč. Dragutinu Domšiću:

http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/novosti/3331-pogreb-vlc-dragutina-domsica-u-grdoselu.html

http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/novosti/3330-preminuo-vlc-dragan-domsic.html

Najave