Srijeda, 28 veljače, 2024
Novosti

U Žminju svečano proslavljena “Miholja”

U subotu, 29. rujna u Žminju, malom, ponosnom mjestu u srcu Istre proslavljena je svetkovina zaštitnika župe, sv. Mihovila arkanđela, što se ujedno slavi i kao Dan općine. Svetkovina je proslavljena svečanim koncelebriranom misnim slavljem na kojem se redovito godišnje okupljaju svi svećenici koji svoje korjene nalaze u ovom drevnom gradiću te se izmjenjuju u predvođenju misnog slavlja. Ove je godine svečanu euharistiju predvodio vlč. mr. Lino Zohil, u suslavlju petnaestak svećenika. Na početku misnog slavlja sve nazočne te predstavnike općinskih vlasti i drugih javnih institucija pozdravio je vlč. Jordan Rovis, novi žminjski župnik, koji je tu službu preuzeo nedavno, nakon smrti vlč. Janka Gortana.

Predslavitelj misnog slavlja se u homiliji osvrnuo na više aktualnih i bitnih tema. Nakon uvodnog prikaza likova svetih arkanđela Mihaela, Gabrijela i Rafaela naglasio je postojanje jake i žive vjerničke tradicije u Žminju te pozvao na osvješčivanje o vrijednosti i ulozi koju je vjera imala u kolektivnoj svijesti predhodnih generacija Žminjaca. Vjera u Boga bila je temelj života naših starih, istaknuo je vlč. Zohil, i mi smo dužno to prenijeti budućim generacijama.On se potom osvrnuo na značaj lika i obilježavanja obljetnice mučeničke smrti Sluge Božjeg Miroslava Bulešića koji je, unatoč želji tadašnjih vlasti da njegov lik padne u zaborav, nastavio živjeti u srcima vjernika Istre i biti uzorom u vjernom svjedočenju Kristovog nauka u svijetu. Samo takvi svjedoci mogu biti kvasac i sol zemlje,i poput svjetiljke na stolu širiti svjetlo vjere u zajednicama u kojima djeluju, naglasio je vlč. Zohil. Nedavno preminuće vlč. Gortana okolnost je koja bi trebala potaknuti još intenzivniju molitvu za duhovna zvanja kao i zasvekoliku obnovu svećenstva i redovništva. No, najbolja osnova razvoju žive i jake vjere u svakome pojedincu su kršćanske obitelji, gdje se Boga slavi prije svega primjerom, zajedničkom molitvom i življenjem vjere u svakodnevnom životu. Nadahnutu homiliju vlč. Zohil završio je zazivom sv. Mihovilu neka bude na pomoć svima u borbi pritiv zla koje se u bilo kojem obliku pojavljuje u svim segmentima života čovjeka i društva.

Glazbene trenutke misnog slavlje svojim su umijećem uzveličali članovi žminjskog župnog zbora koji se može podičiti značajnom brojnošću ali nadasve vrsnom kvalitetom izvedbi. Na samom kraju misnog slavlja g. Josip Pamić, predsjednik Općinskog vijeća pročitao je obrazloženje uz dodjelu plakete Općine Žminj pok. župniku vlč. Janku Gortanu. Potom je vlč. Marjan Jelenić, župnik Vodnjana, kratko progovorio o još jednom velikom sinu ove žminjske grude, o. Korneliju Hrelji, koji je umro na glasu svetosti. On je bio dugogodišnji župnik Trsta, i u tijeku su dogovori oko prijenosa njegovih zemnih ostataka u svećeničku grobnicu na žminjskom groblju, kako je bila njegova želja, da počiva među svojim Žminjcima. U nastavku proslave dana općine uz mnogobrojne kulturne i sportske događaje upriličena je i gastronomska manifestacija bazirana na posve specifičnim aspektima tradicionalne regionalne kuhinje pod nazivom „Makarunijada“. Tako su Žminjci, u duhu tradicije, proslavili i svog nebeskog zaštitnika i Dan općine a druženje je nastavljeno uz poznate zvuke tradicijske glazbe i mnoge raznovrsne sadržaje kojima je najznačajnija poveznica upravo radost druženja, što u današnjem svijetu koji sve manje priznaje čovjeku jednostavnu ljudsku potrebu za druženjem ipak budi nadu da će tradicija koja je vjekovima građena i održavana u malim sredinama poput ove ipak preživjeti.

SVETI MIHOVIL I „MIHOLJA“ KROZ POVIJEST

Sveto Pismo na više mjesta govori o potrebi borbe, duhovnog boja. Primjerice sv. Pavao u Ef 6, 10-17: „…obucite svu opremu Božju da se mognete oduprijeti lukavstvima đavolovim. Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništva, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta…“ Danas, kada je Sotona izgleda ubacio u bitku sve svoje sile želeći čovjeka odvratiti od puta spasenja nudeći mu svu zavodljivost ovoga svijeta, vjera u pomoć, snagu i zaštitu vojskovođe vojske nebeske, svetog arkanđela Mihaela, ne jenja tijekom stoljeća ni u Žminju.Vjera u dobrohotnu i posredničku prisutnost anđela, osobnih i besmrtnih stvorenja koja po savršenstvu nadilaze sva vidljiva stvorenja i djeluju u ime Božje može se iščitati već po izboru nebeskog zaštitnika. Žminjski su se gospodari najvjerojatnije već prilikom ustanovljenja župe (XII.st.) opredijelili za moćnog zašitnika sv. Mihovila. Župna crkva iz XVIII.st. u jezgri grada nosi njegovo ime. Mihael (hebr. mika’el: tko je kao Bog), jedan od trojice u Bibliji imenovanih anđela (uz Gabriela i Rafaela) zvan i imenom arkanđeo prema Otk 12 sa svojim anđelima vodi boj protiv sedmoglavoga apokaliptičkog Zmaja. U liturgijskim se tekstovima spominje kao voditelj blaženih duša u raj, a po starim ikonografskim predodžbama vagatelj je duša na posljednjem sudu. Kršćanska ikonografija prikazuje ga i kao ratnika kako gazi zmaja/sotonu. Spominje se i u starozavjetnim apokrifima sa sličnim atributima, primjerice u Abrahamovoj oporuci Mihael ima Abrahamu najaviti smrt, pripremiti ga za nadolazeći kraj te odvesti njegovu dušu u šator pravednika. Kult mu na Zapadu počinje potkraj V. st.

Žminj

Da Žminjci računaju sa sv. Mihovilom potvrđuje i činjenica da se njegov lik nalazi i u grbu Žminja i njime dominira – u plavome na zelenom podnožju srebrni grad, desno stablo, lijevo iz oblaka izrasta zlatni Sv. Mihovil s vagom i plamenim uzdignutim mačem.

Svetkovina sv. Mihovila, tzv. žminjska Miholja (29.09.) u prošlom se stoljeću slavila i za talijanske okupacije i u vremenu komunizma. Zavirimo li u župne zapise možemo iščitati ustrajnost, odlučnost i velik odaziv vjernika u proslavi svoga zaštitnika. Osobito svečano Miholja se slavila kada biva obogaćena još kojim dodatnim slavljem/proslavom kao što su jubileji svećeništva domaćih svećenika, posveta novog oltara ili koja godišnjica vezana uz župnu crkvu. Tako je godine 1967. na Miholju bila i proslava 250. godišnjice dovršenja župne crkve kada i sam Sv. Otac šalje brzojav: „Sveti Otac Papa, predragim svećenicima i vjernicima župe žminjske, koji slave 250-godišnjicu gradnje svoje crkve posvećene sv. Mihovilu arkanđelu, prosi od Boga snažne pomoći, da bi oni, slijedeći primjere svojih pređa nastavili biti vrijedni hvale zbog sveta kršćanskog života; i kao zalog tih nebeskih darova i u znak svoje naklonosti podjeljuje vrlo rado Apostolski blagoslov.“

Kamo sreće da nam i danas Mihovilska borbenost bude svima poticaj u zauzetosti za dobro.

ŽMINJSKE ORGULJE U PUNOM SJAJU

Žminj

Večer uoči proslave ove svetkovine, u petak 28.rujna, kao uvod u slavlje u žminjskoj župnoj crkvi održan je koncert orgulja mlade orguljašice iz Svetvinčenta prof. Kristine Puh. Ona je ovog ljeta diplomirala koncertni i pedagoški smjer orgulja u Grazu, a svirala je i na misnom slavlju povodom obilježavanja mučeničke smrti sluge božjeg Miroslava Bulešića. Njezin interes za crkvenu glazbu seže u rano djetinjstvo. Prekrasni zvuci pomno odabranih veoma lijepih ali i izuzetno zahtijevnih skladbi najbolji su dokaz njezinog ustrajnog tehničkog usavršavanja, izuzetnog talenta ali nadasve neizmjerne ljubavi prema glazbi.

Tom je prigodom župna crkva bila ispunjena jednim lijepim brojem oduševljenih slušatelja, a župnik domaćin, vlč. Jordan Rovis, sa izuzetnom je radošću pohvalio mladu orguljašicu koja je svoju glazbenu karijeru započela upravo dok je on bio župnik u Svetvinčentu. Velebne žminjske orgulje, koje su nedavno restaurirane, te su večeri oduševljenoj publici kroz umijeće ove mlade umjetnice podarile nezaboravne trenutke vrhunskog glazbenog doživljaja.

Pripremile: Nela Peteh i Gordana Krizman

Najave