Srijeda, 22 svibnja, 2024
Hodočašća

Biskupijsko hodočašće Istrana na Trsat

Ove godine, kada Trsatsko svetište slavi 640. obljetnicu čudotvorne slike Majke Božje Trasatske tradicionalno godišnje biskupijsko hodočašće vjernika Porečke i pulske biskupije  održano je u subotu, 08. rujna 2007. na blagdan Male Gospe. Mnogobrojni vjernici predvođeni svojim župnicima,od kojih su neki i doslovno hodočastili-pješačili do Trsatskog svetišta, okupili su se iz svih dijelova Biskupije kako bi, upravo poput dugog niza predhodnih generacija pred čudotvornom slikom Majke Milosti zazivali njezin zagovor za sve svoje velike i male životne poteškoće. Svečana procesija prezbitera i vjernika sa čudotvornom slikom koju su ove godine nosile djevojke iz župa Fažana i Žminj krenula je od crkve prema perivoju svetišta. Prije svete mise vjernici su imali prigodu pristupiti sakramentu pomirenja kako bi dostojno i u punini zajedništva sudjelovali na svečanom euharistijskom slavlju.

Na samom početku okupljenom mnoštvu riječima dobrodošlice obratio se gvardijan samostana. Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je biskup porečki i pulski mons. Ivan Milovan u suslavlju četrdesetak svećenika. Na samom početku prigodne homolije biskup Milovan naglasio je vrijednost i važnost tradicionalnog godišnjeg dolaska vjernika na Trsat u sklopu biskupijskog hodočašća , prigoda je to za „doživjeti duhovnu atmosferu molitve i zajedništva u vjeri, ponoviti iskustvo mira duše i olakšanja u srcu po  molitvi i sakramentima…te u svjetlu Riječi Božje razmišljati o vlastitom životu i pozivu“. Blagdan Male Gospe rođendan je one po kojoj „će biti omogućen dolazak Svijetla svijeta, Isusa Krista“, ali je i spomenslavlje koje ističe značaj obiteljske atmosfere u kojoj je odrasla Marija uz svoje svete roditelje Joakima i Anu-u izuzetnoj jednostavnosti i skromnosti-što naglašava njezinu istinsku veličinu. Blagda Velike Gospe – Uznesenja Marijina ispunjenje najveće, nebeske slave Majke Božje no njezin je rođendan početak svega, događaj koji govori o malenosti koja će dovesti do najveće veličine, naglasio je biskup Milovan. To je događaj koji govori neizrecivo mnogo u svojoj jednostavnosti govori o veličini roditeljskog poziva, očekivanju i prihvaćanju novog života u obitelji, o odgoju koji se temelji na ljubavi, strpljivosti i molitvi, govori i prenošenju istinskih vrednota koje su temelj poštenog i časnog života svakog pojedinca. Obiteljska atmosfera poput one u kojoj je Marija odrasla u obitelji svojih roditelja idealno je ozračje za prenošenje najdragocijenijih vrednota duhovne baštine. Mladi ljudi koji u budućnosti budu mogli temeljiti svoje životne stavove na tim osnovama svojim će životom svjedočiti i djelima prenositi kršćanske vrijednosti  o kojima mnogo više često govore djela nego riječi. Jedan takav uzoran život koji je završio mučeničkom smrću za vjeru,  nalazimo i u primjeru smrti Sluge Božjeg Miroslava Bulešića koji govori o vjeri i ustrajnosti do kraja, o ljubavi i praštanju, o  posvemašnjem predanju u Božje Ruke. Mučeništvo u Lanišću mnogo govori o jednom povijesnom periodu na ovim prostorima ali upravo zbog tih kontroverznih povijesnih okolnosti govori neizrecivo mnogo o snazi i veličini vjere, nade i ljubavi Isusovih učenika. Dokaz je to, kao i primjeru Majke Božje istinske veličine koja može niknuti upravo u malim jednostavnim skromnim sredinama.

VAŽNOST PRENOŠENJA DUHOVNIH VREDNOTA

U kontekstu aktualnog početka nove školske, vjeronaučne i pastoralne godine Biskup je naglasio važnost prenošenja duhovnih vrijednosti budućim naraštajima kroz školski vjeronauk, župnu katehezu ali prije svega kroz obiteljsko odgoj. U svekolikom materijalnom napretku kojem svijedočimo u ovom našem vremenu potrebno je u roditeljima probuditi svijest da djeci nije dovoljno samo podariti život nego je neophodno da mladi naraštaji od svojih roditelja prime kršćansku baštinu prijašnjih generacija koja u sebi kao temeljnu ideju sadrži uvjerenje „da život ima smisla, kao i brak, obitelj, rad, odricanje, ljubav, požrtvovnost i solidarnost s drugima“. Danas sve proširenija kultura hedonizma i isključivo materijalističkog razmišljanja dovodi mlade ljude često do svojevrsnog egzistencijalističkog vakuuma koji je izrazito destruktivan za jedan normalan sociološki razvoj mladih naraštaja i cijelokupnog društva. Biskup je podsjetio i na riječi blagopokojnog pape Ivana Pavla II. koji je često govorio o pogubnoj antropologiji bez Boga i bez Krista koju je moguće izbjeći samo pravilnim pristupom odgoju mladih naraštaja-u svakom čovjeku vidjeti Dijete Božje i pomoći mu da se odazove Božjem pozivu razvijajući talente koje mu je Bog podario. Kroz kršćanski odgoj prenošenjem duhovnih i moralnih vrijednosti treba oblikovati cijeloviti duhovni razvoj osobe – temeljna je zadaća kojoj treba pristupitu jednom odgovornom poimanju roditeljske uloge.  A ono što u najvećoj mjeri može utjecati na oblikovanje jednog pravilnog poimanja svijeta i prihvaćanje istinskih vrednota je prije svega primjer roditelja.

Djeci dugujemo prijenos duhovnih vrijednosti, poručio je biskup Milovan, podsjetivši na poruku biskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju, u kojoj se roditelje poziva na odgovorno sudjelovanje u obrazovanju djece.

GODINA ŽUPNE KATEHEZE

Porečko pulska biskupija ove godine obilježava Godinu župne kateheze kako bi se naglasio važnost tog oblika pastoralnog djelovanja kojim se djeci i mladima želi na poseban način pružiti prigodu da nauče živjeti i cijeniti pojam župnog žajedništva, da u župnim slavljima dođu do iskustva osobnog susreta sa živim Kristom koji je Put, Istina i Život te tako jednog dana temeljem tog iskustva  postanu uzorni aktivni članovi župe koja je dom i škola zajedništva, zaključio je biskup Milovan.

Nastavljajući ideju koja je obilježila proteklu kao Godinu duhovnih zvanja Biskup je pozvao sve vjernike da mole kako bi“obitelji bile i ostale -mjesta zajedništva ljubavi i povjerenja, mjesta rađanja i odgajanja novog života…te neka se među našom djecom i mladima Gospodin udostoji pozvati mnoge da ga izbliza slijede u svečeničkom ili redovničkom zvanju u služenju Crkvi i Božjem narodu.  Po završetku misnog slavlja mnogi su hodočasnoci obišli trasatsku kapelu zavjetnih darova koja čuva sjedočanstva mnogih uslišanja molitvi i vapaja vjernika koji su sve svoje nade s čvrstom vjerom predali u ruke Majci Božjoj i njezinom močnom zagovoru. U posljepodnevnim satima istarski hodočasnici su se zaputili svojim kućama no mnogi su putem obišli još poneka znakovita mjesta u povijesti vjere istarskog vjerničkog puka poput Lanišća, Svetvinčenta…

A Trsatko svetište sa svojim stoljetnim čuvarima, ocima franjevcima, na Marijinom brijegu iznad Riječine, nastavilo je dočekivati beskrajnu rijeku hodočasnika koji svakodnevno dolaze predati u Majčine ruke sve svoje velike i male životne strepnje, poteškoće i nadanja, te ovdje pronaći snagu  za daljnje življenje i svjedočenje evanđeoske poruke u svojoj svakodnevnici.

G. Krizman

Najave