Srijeda, 22 svibnja, 2024
Novosti

U Rovinju proslavljen blagdan sv. Eufemije

U nedjelju, 16. rujna obilježen je blagdan Zaštitnice Grada Rovinja, svete Eufemije. Impresivno veliko mnoštvo hodočasnika koji su u velebnoj župnoj crkvi uz žitelje Rovinja sudjelovali na svetim misama najbolji su dokaz važnosti koje ova svetica mučenica ima u tradicionalnom vjerskom životu ovdašnjih vjernika.

Hodočasnici su pristigli pojedinačno i organizirano iz svih dijelova Biskupije i šire, a iz susjednih mjesta zapadne istarske obale, iz Vrsara, Funtane i Fuškulina pojedine su skupine hodočasnika stigle i morskim putem, brodicama. Ovaj se blagdan ujedno štuje i kao Dan grada Rovinja pa su stoga na misi poldanici bili nazočni i predstavnici gradskog poglavarstva, gradonačelnik prof. Giovanni Sponza i predsjednik gradskog vijeća Davorin Flego te drugi dužnosnici. Dva svečana koncelebrirana misna slavlja predvodio je mons. mr. Tomislav Rogić, dekan i župnik ogulinski, u suslavlju većeg broja svećenika. U prigodnoj nadahnutoj homiliji predslavitelj misnog slavlja se osvrnuo na značaj lika i slave svetice mučenice, svete Eufemije. Ona, koja je obzirom na visoki obiteljski stalež mogla uživati sve blagodati lagodnog zemaljskog života sve je to odbacila zbog odanosti i ustrajnosti u vjernosti vlastitim idealima, svega se zemaljskog odrekla i prihvatila mučeništvo za vječnu slavu života s Bogom. Propovijednik se u ovoj lijepoj homiliji poslužio i suvremenim primjerima ljudskih sudbina navodeći primjere nepokolebljive vjere i djelovanja Božanske ljubavi u velikim djelima. Upravo je to snaga koju su prepoznali mučenici za vjeru tijekom povijesti i koja im je pomogla da do kraja ostanu vjerni Kristu i tako budu, poput svete Eufemije, i nakon mnogo stoljeća uzor kršćanima u življenju vjere. „Ovaj je blagdan na poseban način prigoda da se utječemo zagovoru ove velike svetice i da molimo da nam isprosi od Boga snagu volje da nadvladamo sve životne napasti i stignemo u kraljevstvo nebesko gdje će svako dobro djelo biti nagrađeno“ zakjučio je mons. Rogić.

Priča o životu, mučeništvu i slavi sv. Eufemije duboko su utkani u svijest regionalnog identiteta žitelja grada Rovinja i njegove okolice. Podaci o njezinu životu sakupljeni su pretežno iz legendi prisutnih od davnih vremena na ovim prostorima. Eufemija, patricijska kći rimskog senatora, ali i mlada prvokršćanka, rođena u Kalcedonu, osuđena je i zatvorena uslijed progona kršćana za vladavine cara Dioklecijana. Dosljedna svojim uvjerenjima, postojana u vjeri i svojoj odanosti Kristu, svjesno prihvaća smrtnu osudu, ali prolazi netaknuta kroz razne vrste mučenja, kotač sa šiljcima kojim je trebala biti mučena biva spaljen gromom, iz peći za spaljivanje izlazi netaknuta. Stoga biva uvedena u arenu pred lavove od kojih je netom stradalo nekoliko desetaka prvokršćana. Djevica mučenica svoje je posljednje trenutke ovozemaljskog života okrunila gorljivom molitvom; tek joj je jedan od lavova gotovo krotko prišao i ozljedio podlakticu. Eufemija je klonula na pijesak arene, ogrnuta bijelim djevičanskim velom, na kojem su tragovi mučeničke krvi postali neizbrsivi dokaz njezine slave u Kristu. Prema predaji bilo je to 16. rujna 304. godine. Njezino su tijelo pobožni kršćani sačuvali, i kada su Konstantinovim editom dobili slobodu javnog ispovijedanja vjere, na njezinom su grobu u Kalcedonu sagradili veliku crkvu, u kojoj je 451. godine pred njezinim tijelom održan kalcedonski sabor. Godine 620. Kalcedon osvaja perzijska vojska te sarkofag svete Eufemije biva prenesen u Carigrad u velebnu crkvu koju je njoj u čast dao izgraditi car Konstantin. No, dolaskom na vlast cara Nicefora, protivnika štovanja ikona, svetih slika i moći, tamošnji kršćani sklanjaju sarkofag zbog opasnosti oskvrnjivanja. Sarkofag tako nestaje iz Carigrada 800. godine, ali te iste godine, 13.07., nakon olujne noći, morem – čudesno – dospijeva do rovinjske obale. Legenda prenosi, kako se svetica riječima «ja sam Eufemija Kalcedonska – koja svojom krvlju zaručih Krista» objavila dječaku kojem je naložila da svojim mladim junicama dopremi kameni sarkofag na mjesto gdje se danas nalazi velebna župna crkva. Njezin kip tako već vjekovima sa vrha impozantnog zvonika bdije nad gradom čija je povijest nezamisliva bez kulta ove svetice mučenice.

Svečano slavlje ovogodišnjeg obilježavanja blagdana svete Eufemije bilo izuzetno veličanstveno zahvaljujući, između ostalog, i pjevačima zborova koji su svojim glazbenim interpretacijama uzveličali misna slavlja. Na misi poldanici pjevali su članovi Zbora sv. Eufemije, a na večernjoj misi svoje su glazbeno umijeće pokazali gosti, članovi Zbora župe sv. Blaža iz Zagreba pod ravnanjem zborovođe Ronija Brausa, a koji su ovamo stigli u pratnji župnika Zvonimira Silaja.

No glazba povodom blagdana sv. Eufemije bila je glavna pokretačka snaga i tjedan dana ranije, u nedjelju 09. rujna, kada je na glavnom gradskom trgu održan koncert popularne duhovne glazbe. Organizatori i voditelji koncert bili su poznati rovinjski kantautor Davor Terzić i njegova supruga Vesna Petrić Terzić. Tom su se prigodom publici predstavili stalni gosti ovog tradicionalnog okupljanja, Patrizia Sfettina i grupa Poklon u pratnji Damira Damijanića, a ovogodišnji su nastup uveličali i Siniša Česi te vokalno-instrumentalna skupina Emanuel. No, na poseban način treba naglasiti i da je svoj prvi samostalni nastup te večeri imala imala članica Zbora mladih svete Eufemije, Martina Ferrara, koja je, kao i osam novih članica zbora, ovogodišnja krizmanica.

Nakon završnog blagoslova «ad intercessionem sancta Eufemie» uslijedio je tradicionalni obilazak oko kamenog sarkofaga svete Eufemije, gesta kojom vjernici ovog područja od davnina, moleći, zahvaljujući i slaveći Boga, odaju počast svojoj Zaštitnici.

G. Krizman

Najave