Četvrtak, 25 srpnja, 2024
Glazba

Smotre zborova

U nedjelju, 03. studenog, u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Pazu, u središnjoj Istri, u organizaciji dijecezanskog Vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu, održan je prvi u nizu ovogodišnjih susreta crkvenih zborova koji se uobičajeno u Porečkoj i Pulskoj biskupiji održavaju u mjesecu Sv. Cecilije. Na prvom susretu, koji je okupio oko 180 pjevača iz Buzetskog i Pićanskog dekanata, nastupili su župni zborovi iz Gologorice, Lanišća, Dolenje Vasi, Cerovlja, Boljuna, Račica, Roča, Buzeta, Pićna, Vrha i Paza.

Susret je započeo misnim slavljem koje je predvodio župnik domaćin vlč. Anto Stjepanović, no smotri su nazočili i svi župnici iz župa čiji su zborovi nastupali, a i drugi. Nakon nastupa susret je nastavljen druženjem sudionika, i župljana obližnjih župa koji su došli poslušati glazbena nastojanja pjevača koji u svojim župama neumorno nedjeljom i blagdanima, a gdjekad i radnim danom, uljepšavaju misna slavlja u svojim crkvama sudjelujući svojim glazbenim umijećem, koji je plod glazbenog dara, ali i redovitog vježbanja.

Prema riječima pročelnika Vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu, preč. Rudolfa Korace, za ovu je godinu predviđeno sveukupno šest susreta. Slijedeći susret održati će se u subotu, 09. studenog, u Materadi, za zborove Umaško-oprtaljskog dekanata, a u nedjelju, 10. studenog, u Župnoj crkvi Gospe Fatimske u Donjem Labinu susresti će se zborovi Vodnjanskog i Labinskog dekanata. Pjevači pulskog dekanata nastupiti će u subotu, 16. studenog, u samostanskoj crkvi Sv. Franje Asiškog u Puli. U nedjelju, 17. studenog, u pazinskoj Župnoj crkvi Sv. Nikole, susresti će se crkveni zborovi Pazinskog dekanata, te posljednji susret ove godine, za Porečki i Rovinjsko-kanfanarski dekanat održati će se u nedjelju, 24. studenog, u Kanfanaru. 

G. Krizman

Najave