Srijeda, 17 travnja, 2024
Novosti

Proslava sv. Flora u Kranjcima

Blagdan sv. Flora biskupa svečano je proslavljen i u Kranjcima kraj Labina gdje mu je davno posvećen mala starinska crkvica podalje sela na osami okružena zelenim livadama. Svečana sveta misa bila je u subotu 26. listopada u 15,30 sati ispred crkvice, koju je predvodio vlč. Željko Zec bivši labinski župnik, a sada župnik u Starom Pazinu.

U propovijedi je vlč. Željko istaknuo kako trebamo živjeti kršćanske vrednote i to prenašati na mlađe naraštaje. Pod misom je pjevao ženski pjevački zbor “Rašelinka” iz Labina. Nakon svete mise održan je kratki kulturni program u kojem su nastupile sa svojom poezijom na labinskom dijalektu pjesnikinje Bruna Gobo i Rina Miletić. Na kraju je bila zakuska za sve prisutne te druženje uz “meh i sopela”. Prisutno je bilo devedesetak vjernika mladih i starih iz ovoga kraja i bliže okolice.

Tako se u Kranjcima tri puta godišnje slavi ispred crkvice i to za blagdan sv. Florijana 4. svibnja, Na blagdan sv. Roka 16. kolovoza i posljednje subote listopada kada se slavi sv. Flor.

Nedavno je Turistička zajednica Labin proglasila i obilježila Stazu sv. Flora u dužini 900 metara a proteže se od glavne ceste do crkvice sv. Flora te ljeti dolaze mnogi turisti i planinari koji prošeću seoskim putem i livadama do crkvice.

Božo Glavičić

Najave