Srijeda, 22 svibnja, 2024
Glazba

Pula: Predstavljanje književno-glazbenog CD „Ostaj zbogom, moja vilo”

U velikoj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula, povodom obilježavanja postoljetnog djelovanja te institucije i Dana hrvatske knjige, u utorak, 22.travnja održano je predstavljanje kantautorskog književno-glazbenog CD albuma  književnika Daniela Načinovića pod nazivom „Ostaj zbogom, moja vilo (Adrijanskoga mora pjesni svete i svjetovne)“.

Daniel Načinović, jedno od najznačajnijih pera suvremene književnosti naših krajeva, književnik dubokog vjerskog nadahnuća, jedan je od najistaknutijih hrvatskih autora srednje generacije i danas vodeće poetsko ime istarskog književnog kruga. Iako je publici nadasve poznat zbog svojih književnih ostvarenja kao autor poezije, proze, eseja, feljtona i članaka, knjiga za djecu i mladež, antologija, prijevoda i prepjeva, ali i crteža koji su često prisutni u njegovim knjigama, on povremeno nastupa i kao kantautor. Kao predstavljanje ovog njegovog glazbenog prvijenca izveden je glazbeno-poetskim performance pod nazivom «Šekvencija navikvična» u realizaciji samog autora koji je  djelo predstavio ponajviše interpretacijom skladbi, a započelo je upravo stihovima istoimene pjesme.

Izrazivši zadovoljstvo što je upravo Gradska knjižnica i čitaonica Pula izdavač ovog djela Nela Načinović, direktorica te institucije, je istaknula da je „ovaj  album ostvaren kao dijakronijski susret baštine i suvremenosti.“ Predstavljanje je održano upravo povodom obilježavanja Dana Hrvatske knjige i „ovim se albumom iskazuje poštovanje našoj starijoj književnosti, zajedničkom plovidbom u korespondenciji s djelima Hanibala Lucića, Džore Držića, Marka Marulića, Ivana Gundulića te klasika hrvatske moderne, Tina Ujevića. Takvim odnosom oblikovane su i ostale skladbe u novotrubadurskom pristupu interpretaciji unutar žanra u kojem, u glazbi i tekstu, boravi pjesma – šansona“, istaknuto je tijekom predstavljanja.

Boris Domagoj Biletić predsjednik Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika Pula u svom kratkom obraćanju publici spomenuo kako je Daniel Načinović već za vrijeme djelovanja i Istarskom književnom krugu, u ranim osamdesetim  godinama prošloga stoljeća, pjevao stihove Hanibala Lucića. David Ivić, producent projekta i dugogodišnji Načinovićev suradnik na mnogim dosadašnjim ostvarenjima napose je istaknuo izuzetnu atmosferu koja je pratila stvaranje ovog albuma, a koja je prisutna i u samim skladbama.

Za dio pjesama prisutnih na ovom albumu Načinović je autor glazbe, stihova i aranžmana dok su ostale interpretacija pjesničkih ostvarenja iz hrvatske renesansno-barokne književne baštine spomenutih autora. Ovo izuzetno ostvarenje, istaknuto je ovom prigodom, svojevrsni je „pijetet starim autorima“

Akustična gitara zvučna je okosnica svih 13 pjesama prisutnih na ovom  albumu, a specifičnim pristupom interpretaciji autor čitavom ostvarenju daje ugođaj nekih davnih, ponegdje mističnih i romantičnih vremena,  koji često njegovim djelima daje bajkovito ozračje. Pjesma »Ljudi od mora« upotpunjena je i zvucima galebova i mora što joj daje jedan izuzetan ugođaj mediteranske balade.

Osebujno bogatstvo izričaja naglašeno je šarolikošću dijalekata i jezika zastupljenih na ovom izdanju – neke su pjesme su na štokavskom, druge na čakavskom, a pjesma »Na mod« kroz prilagođeni country ritam donosi duh labinjonske cakavice što je svojevrsni hommage autorovom rodnom kraju. Iako je cijeli album prožet duhovnošću, pa i tamo gdje progovara o svjetovnim temama, pjesma »Si quaeris miracula«, molitva sv. Antunu Padovanskom iz 13.st. na latinskom jeziku donosi najizraženiji autentični povijesni sakralni ugođaj.

U realizaciji ovog albuma sudjelovali su i brojni gosti, a i poneka zvučna imena istarske glazbene scene – pjevačice Kristina Jurman Ferlin, Branka Ivić Matijašić i Tanja Ivić, gitare i udaraljke odsvirali su Daniel Načinović i David Ivić, klavirske dionice Bruno Krajcar, istarski bajs Denis Grabar, a sintisajzer je također svirao Načinović. Producent izdanja je David Ivić, a gotovo sve pjesme snimane su u Gologorica Sound Studiju. Likovnu i grafičku opremu albuma potpisuje Ivić design, dok je Daniel Načinović autor slike na ovitku, nazvane »Razgovor o Božjoj providnosti«.

Performance «Šekvencija navikvična» nagrađena je oduševljenjem publike a ovo glazbeno ostvarenje neprocjenjivi je doprinos kulturnoj baštini ovih krajeva.

Najave