Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
Duhovna zvanja

Vlč. Josip Kalčić proslavio zlatni jubilej

U Sv. Lovreču je, u nedjelju 20. travnja, svečanim koncelebriranim misnim slavljem proslavljena 50. obljetnica misništva vlč. Josipa Kalčića, župnika sv. Lovreča i Gradine. U koncelebraciji desetak svećenika iz ove i drugih biskupija misu je predvodio zlatomisnik a slavlju je nazočio i porečki i pulski biskup u miru mons. Antun Bogetić. Prije početka misnog slavlja o slavljeniku, napose o njegovim službama tijekom polstoljetnog neumornog pastirskog djelovanja govorio je vlč. Dragutin Petrović koji je vlč. Kalčića naslijedio u župama Kringa i Muntrilj. Potom su, praćeni zdušnom pjesmom župnog zbora uz taktove pjesme „O Kriste Vječni Svečeniče“ koncelebranti i ministranti ušli su u svečanoj procesiji središnjom lađom župne crkve sv. Martina. Djeca  su svoju čestitiku župniku izrekli zajedno recitirajući pjesmu „Ti si svećenik dovijeka“, a u ime svih župljana  sv. Lovreča i Gradine čestitke su, uz buket bijelih ruža, izrekli predstavnici župnih pastoralnih vijeća. Istaknuvši njegov požrtvovni rad sa svim skupinama i generacijama vjernika, te naglasivši spremnost na pomoć kolegama iz susjednih župa predstavnici pastoralnih vijeća napose su mu zahvalili za „povjerenje koje je imao u ljude“ koje je uvjek neumorno nastojao duhovno obogaćivati. Koliko je doista plodna i značajna bila njegova suradnja sa upravnim strukturama najbolje pokazuje činjenica da mu je ovom prigodom  priznanje „povodom 50. godina misništva za uspješnu suradnju s Općinom Sv. Lovreč“ u ime općinskog poglavarstva uručio predsjednik  Branko Zgrablić.

Mons. Marijan Bartolić je u prigodnoj homiliji nadahnuto progovorio o bîti svećeničkog poziva, o njegovu ustanovljenju, značenju u Crkvi i društvu, te o temeljnoj ulozi slavljenja sakramenta euharistije u životu svećenika naglasivši kako svećenik treba slaviti svaku misu „kao da mu je prva ili posljednja, jedina“. Na završetku misnog slavlja mons. Batrolić je pročitao čestitku koju je slavljeniku uputio biskup ordinarij mons. Ivan Milovan te mu prigodno uručio zlatnu plaketu Biskupije sa natpisom „Dođi Kraljevstvo Kristovo, dođi po Mariji“ .

Biskup Bogetić je u svom prigodno obraćanju slavljeniku i nazočnima rekao kako je „ u Josipu uvijek vidio dobrog pastira“. Nanizali su se potom darovi koje su slavljeniku predali predstavnici raznih segmenata života župe, zbora, karitasa i drugih, a među poklonima se našlo liturgijske odjeće, zidni sat, Biblija, ali i torta u obliku Biblije a župljani iz Kringe i Muntrilja poklonili su vlč. Kalčiću uvez svih izdanja Korune i Štandara, župnih listova koje je on pokrenuo dok je bio tamo župnik, a koje sada uređuje vlč. Petrović.

Ova je svečanost završila još jednim lijepim tradicionalnim odličjem ovakvih slavlja, ljubljenjem križa, oferom, a mnoštvo koje je stvorilo impresivno dugi red kroz crkvu okupilo se potom na druženju uz prigodno osvježenje na trgu ispred crkve, u staroj gradskoj jezgri, kako su za ovakve radosne prigode činile i mnoge prethodne generacije.

G. Krizman 

Najave