Subota, 20 srpnja, 2024
Glazba

Predstavljen CD Zbora Kerubini „Liturgija srca“

U prostorijama RKUD-a Rudar u Raši predstavljen je u petak, 25. travnja, prvi CD liturgijsko-glazbene skupine Kerubini. Kroz dvosatno druženje don Vinko Puljić, raški župnik, osnivač  i voditelj Kerubina predstavio je ovaj glazbeni uradak, njegovo nastajanje, ljude koji su u tome sudjelovali i koji su podupirali stvaranje ovog glazbenog prvijenca. „Liturgija srca“ donosi 11 skladbi za koje je gotovo sve tekstove napisao vlč. Blaž Bošnjaković, a uglazbio ih je tragično preminuli član Kerubina pok. Vedran Česnik; stoga je prva neslužbena promocija održana na prvu godišnjicu njegove pogibije, 31.ožujka u župnoj crkvi svete Barbare u Raši.  Aranžmane ovog CD-a potpisuje Mauro Giorgi, a glazbeni producent je Denis Budim, u čijem je studiju „L.A“ u Rovinju snimljen ovaj CD. Maja Blagdan i Ivan Puljić Kerubinima su se pridružili u pjesmi“Ljubit ću te Isuse“, a na klaviru i klavijaturama gostuje još jedno vodeće ime hrvatske duhovne glazbene scene, Bruno Krajcar. Općina Raša na više je načina potpomogla realizaciju ovog projekta, a između ostalog i  donacijom odijela za ovu prigodu koja se odlikuju značajkama svečane rudarske odore. Grafičko oblikovanje naslovnice i popratne knjižice potpisuje David Ivić kao i dio fotografija uz Lea Knapića. Nakladnik ovog izdanja, koje je izdano u 300 primjeraka, je župni ured Raša.

Kako su nastali Kerubini?

Leticija Sinčić, osoba koja je uz don Vinka od samog nastanka Kerubina izuzetno angažirana u svim aspektima njihova djelovanja prikazala je to na početku promocije.

„Odjednom su se poklopile mnoge pretpostavke. Došao je čovjek koji je «točka na i». Pojavio se don Vinko Puljić i okupio mlade koji su u župama već bili aktivni, ali do tada nepovezani. Njima su se priključili drugi mladi te i najmlađi članovi. I tako su se rodili «Kerubini», liturgijsko – glazbena skupina nastala 4. rujna 2005. godine u Raši u kojoj čine okosnicu duhovnog i liturgijskog života. «Kerubini»  pjevaju na «običnim» i «svečanim» misama, susretima mladih, na slavljima sakramenata, župskim proslavama, na obali mora i za vlastitu dušu.  Animiraju mlade na dekanatskoj razini. Duh zajedništva, molitve i pjesme pronose «dragom zemljom» Istrom, diljem Lijepe naše, pa sve do Bune. Crkva Labinskog dekanata dugo ih je nosila u sebi. Ovaj novi «vjetar» uzvitlao je zapretene snage, zapalio vatru i zanos, potaknuo kreativnu slobodu te su odjednom provrli stihovi i glazba u razigranom plesu.“

Prigodom svečanosti promocije pred prepunom dvoranom RKUD-a Rudar riječi hvale i poticaja Kerubinima uputili su dekan labinski vlč. Željko Zec,  gradonačelnik Labina Tulio Demetlika i načelnik Općine Raša Pino Kanapić. Sa nekoliko glazbenih brojeva ovom je prigodom nastupio i rovinjski kantautor Davor Terzić koji je kao i književnik Danijel Načinović pratio i savjetovao Kerubine u ostarenju ovog projekta. „Većina pjesama nastala je kao produkt duha zajedništva koje prožima i pjesnika i kompozitora i duhovnika i ovaj sastav“, istaknuto je prigodom promocije, a vlč. Bošnjaković je kao autor stihova progovorio o konkretnim situacijama i razlozima koje su dovele do nastanka pojedinih pjesama.

Tko su kerubini?

Leina Buršić, Katarina Mulavdić, Ivana Mohorović, Martina Havić, Erik Smoljan, Tena Dobrić, Pamela Šimić, Antonio Brezac, Valentino Blasina, Mateo Blasina, Kristina Benažić, Leticija Sinčić, Kristina Sinčić Smoković, Samanta Peršić Saina, Goran Saina te vlč. Blaž Bošnjaković i don Vinko Puljić imena su koja čine ovu novu mladu glazbenu snagu na istočnom dijelu istarskog poluotoka.

Najave