Petak, 19 srpnja, 2024
Novosti

Pula: Biblijsko bdijenje

Biblijsko bdijenje poziv je na približavanje i bolje upoznavanje Božje Riječi, poziv da čitanje Biblije preraste u svakodnevnu praksu kako bi Božja Riječ konkretno postala dio naše svakodnevnice te ušla u naše živote i naše domove.

Sinoć je u pulskom samostanu Sv. Franje započelo sedmo biblijsko bdijenje, koje se uobičajeno događa tijekom tjedna uoči svetkovine Duhova. Tristotinjak čitača iz pulskog i okolnih dekanata će kroz pet dana i noći i ove godine u jednom neprekinutom slijedu od korica do korica pročitati Sveto Pismo.

Misno slavlje početka biblijskog bdijenja predvodio je porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša u koncelebraciji sa gvardijanom samostana p. Đurom Vuradinom, p. Bernardinom Filinićem i p. Nikicom Batistom.

U prigodnoj homiliji Biskup je naglasio kako je glavna svrha održavanja biblijskog bdijenja produbljivanje našeg poznavanja Božje Riječi, kako bi na taj način mogli iz nje crpiti snagu te ono što nam Bog preko Svetoga Pisma govori što vjernije primjenjivati u svome svakodnevnom životu i odnosu prema bližnjima. Riječ Božja je kao baklja koja je upaljena prije dva tisućljeća, te se kroz milenije pronijela usmenom i pismenom predajom do naših dana. Ta Riječ Božja je ona živa vjera koja se prenosi sa pokoljenja na pokoljenje i mi smo je dužni sačuvati i predati budućim naraštajima, ali približiti je i svojim bližnjima.

Ovo bdijenje poticaj je da preuzmemo odgovornost u širenju Božje Riječi, koja sukladno Božjem planu ide dalje, s nama ili bez nas, no na nama je da se odlučimo biti aktivni dionici širenja Istine, rekao je Biskup te izrazio zahvalnost organizatorima koji su uložili svoj trud u organiziranje bdijenja kroz prethodne godine kako bi se pobožnost prema Riječi Božjoj širila. Riječi Božjoj, kada nekoga zahvati, teško joj se oduprijeti. I starozavjetni proroci, koji su se odupirali i bježali, primjer su toga, ali Riječ ima svoj plan, te ona ide dalje, kao što je kroz povijest došla i do nas.

Neka se ta baklja koja je upaljena ne ugasi na vama i na nekome od vaših bližnjih. Znajte poticati svoje bližnje na širenje te baklje Božje Riječi upravo onako kako je Isus Krist to želio.

Neka ljudi po našim djelima vide da mi tu Riječ ne samo slušamo nego i živimo, zaključio je Biskup.

U Puli je biblijsko bdijenje započelo 2008.godine prema primjeru iz Velike Gorice gdje je prva takva inicijativa provedena 2001. godine.

Od samog početka organizatori bdijenja u Puli su na poziv upućen pripadnicima drugih kršćanskih crkava dobili otvorenost na suradnju pa stoga biblijsko bdijenje u Puli tijekom godina njeguje svoj ekumenski karakter. Tako će i ove godine uz katoličke vjernike grada Pule i šire okolice, sudjelovati i pojedini pripadnici Srpske pravoslavne Crkve, Makedonske pravoslavne Crkve i Baptističke Crkve.

Kada se u Puli krenulo s tom inicijativom, nakana je bila, uz čašćenje Božje Riječi, tim projektom doprinijeti još boljem zajedništvu vjernika pulskih župa te pripadnika desetak zajednica i duhovnih pokreta koji djeluju na području južne Istre. Kao mjesto održavanja od početka odabrana je samostanska crkva sv. Franje koja nije župna crkva. U duhu zajedništva i međužupne suradnje večernja misna slavlja tijekom bdijenja animiraju različiti župni zborovi gradskih i prigradskih župa.

Završno misno slavlje zahvale za ovogodišnje bdijenje održati će se 29. svibnja 2014. na blagdan Uzašašća, a predvoditi će ga vlč. Roko Smokrović, župni vikar pulske katedralne župe.

G. Krizman

Najave