Subota, 25 svibnja, 2024
GlazbaNovosti

Odjek niza stoljeća starohrvatskog pjevanja

Sveti Petar u Šumi: Održana osma  „Maša po starinski“

U supetarskoj crkvi održana je osma Smotra glagoljaškog i starocrkvenog pjevanja „Maša po starinski“. Osim brojnih istarskih zborova ove su godine posebni gosti bili pjevači  KUD-a Gradina iz Polače te pučki pjevači iz mjesta Kali na otoku Ugljanu, iz Zadarske nadbiskupije. Nastupilo je 10 zborova i dva dueta.

Ovogodišnja smotra „Maša po starinski“ započela je  svečanim misnim slavljem koje je u supetarskoj župnoj crkvi sv. Petra i  Pavla predvodio vlč. Slavko Ivoš, župnik u Velom i Malom Ižu, u suslavlju s domaćim župnikom pavlinom o. Euzebijem Kneževićem.  Misno slavlje pjevanjem svoji tradicijskih napjeva popratili su pjevači s Ugljana.

Prije nastupa izvođača okupljene je pozdravio načelnik Bratulić, a pročitan je i telegram podrške manifestaciji koji je stigao iz ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Smotru su otvorili domaćini, supetarski zbor, koji svake godine za smotru uvježbaju neku novu staru pjesmu iz povijesti svog mjesta, ove su godine izveli –  „Sveti Josip na barku vesla“ i „Marijo majko čudotvorna“ iz Pavlinskog zbornika. Drugi je nastupio Župni zbor BDM od Krunice iz Trviža sa starim napjevom iz svog mjesta „Oče naš“, te starinskom verzijom pjesme Velikog tjedna „Slava, čast i hvala Ti“. Noel Šuran iz Lindara i Kristijan Vicel iz Sv. Petra u Šumi izveli su „Oj Ivane vanđeliću“, a u izvedbi arhaične verzije „Narodi nam se“ Šuran je koristio i stari istarski instrument mih. Crkveni zbor iz Kringe izveo je stare pučke varijante pjesme  „Dušo Kristova“  i tijelovskog zaziva „Od groma i zla vremena“. Članovi zbora imali su svi u rukama molitvenik „Oče naš“, kojeg su žene nekada obavezno nosile na misu, i u njega skromno spremile „facolić“, maramicu, pojasnila je voditeljica Mladenka Fabris, torbice su u povijesti seoskim ženama bile nedostižan luksuz. Vokalna skupina „Jažulice“ iz Lanišća predstavila se s „Gospodi pomiluj“ iz stare Laniške mise i psalmom „Uzveliči“ iz laniške Vele večernje. Zanimljivo  je, istaknuto je kod predstavljanja ove vokalne skupine, da  u Lanišću nema crkvenog zbora već  drevne napjeve  pjeva svekoliki puk Božji, a Jažulice već četiri desetljeća nastoje te drevne napjeve, svoje bugarenje, sačuvati i prenijeti  mladim naraštajima.

 Zbor iz Filipane otpjevao je pjesmu „Ivan Sudac“ koja se je u tom kraju u prošlosti pjevala za Sve Svete i Dušni dan, te pjesmu „Ja se kajen“ iz Dobrilinog molitvenika „Oče naš“ ,izdanja iz 1929. godine. Pučke pjevačice zagrebačkog dua „Pro anima“  izvele su dva napjeva koje su preuzele od pučkih  pjevača u Svetištu Gospe od Otoka u Solinu, psalam „Čuj Gospode“ i „Otče naš“. Mješoviti pjevački zbor „Lavanda“ iz Novigrada izveo je „Gospodine, smiluj se“ iz Pavlinskog zbornika i „Zlatno srce Isusovo“ iz sela Semići nedaleko Lanišća. Pjevači Crkvenog zbora sv. Petra i Pavla iz Marčane otpjevali su staroslavenski napjev „Otče naš“ i „Zdravo Marijo“ prema zapisu Ivana Matetića Ronjgova iz 1929. godine. Pjevači Župe sv. Agneze iz Medulina izveli su stari medulinski napjev koji se pjevao uz odar kada se još pokojnika čuvalo u kući do sprovoda i napjev „Sudac gnjivan“.

U prekrasnim nošnjama svoga kraja nastupili su pjevači KUD-a „Gradina“ iz Polače u Ravnim kotarima. Izveli su niz drevnih napjeva iz svog kraja: „Spavaj spavaj Ditiću“, „U se vrime godišta“, „Zdravo Tilo“, „Ja se kajem“, „Stala plačuć“, „Iz dubine“, „Braćo brata sprovodimo“, te posebno dojmljivu posljednju pjesmu „Oj, Polačo!“.

Kulturno umjetničko društvo “Gradina” iz Polače, poznata je folklorna skupina u Zadarskoj županiji i Republici Hrvatskoj. Ime nosi prema spomeniku kulture iz 15. stoljeća, staroj gradini koja je izgrađena za obranu od Mlečana, a koja je srušena za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Kao folklorna sekcija KUD je započeo svoj rad u progonstvu s ciljem zaštite kulture i povijesne baštine, rekao je voditelj Ivica Dundović predstavljajući ih. KUD “Gradina” kao registrirano kulturno-umjetničko društvo djeluje od 1996. godine. Povratkom na svoja razrušena ognjišta i obnavljajući svoje domove pristupili su obnovi tradicijskog ruha s kraja 19. stoljeća.

Ove godine dobitnici su nagrade za najizvorniju skupinu te nagrade za najbolju vokalnu izvedbu na 15. međunarodnom festivalu folklora u Velikoj Gorici. KUD ”Gradina” izvodi pjesme i plesove Ravnih kotara. Voditeljica KUD-a je Anka Bobanović, a predsjednik profesor Mate Bobanović.

Smotru su zatvorili pučki pjevači iz mjesta Kali  na Ugljanu s nizom glagoljaških napjeva, a posebnost je, osim melodija, bila i činjenica da dva čovjeka s kolarom pjevaju zajedno s njima, vlč. Ivoš, koji je rodom iz tog mjesta i bogoslov Tomo Končurat.  Kaljani su započeli s kompletnom glagoljaškom misom izvedenu svojim osebujnim načinom pjevanja. Posebnost tog pjevanja jest “vez”,tj. isprepletanje glasova.

Nositelj projekta i glavni organizator „Maše po starinski“ je Općina Sveti Petar u Šumi.  Manifestacija je ove godine održana pod pokroviteljstvom Porečke i Pulske biskupije, Istarske županije, Hrvatskog društva skladatelja, te uz potporu Župe sv. Petra i Pavla ap. iz Sv. Petra u Šumi.

Najave