Srijeda, 17 travnja, 2024
Novosti

Novigrad biskupskom misom proslavio sv. Pelagija

Svečanim koncelebriranom misnim slavljem u nekadašnjoj prvostolnici povijesne Novigradske biskupije i procesijom po mjestu sa kipom svog patrona, Novigrađani su u petak, 28. kolovoza,  obilježili Dan Svetog Pelagija, zaštitnika župe i grada.

Svečanu misu predvodio je biskup u miru iz Trsta mons. Eugenio Ravignani.

On je govorio o Svetom Pelagiju, koji je mučeničkom smrću umro 925 god. i njegovom primjeru života u vjeri. U vrlo nadahnutoj homiliji posebno je naglasio da katolici ne smiju nikada suditi o drugim ljudima, jer samo Bog zna što je u ljudskim srcima. U euharijstijskom slavlju učestvovali su: vlč. Mladen Juvenal Milohanić, župnik iz Buja i dekan Umaško – Oprtaljskog dekanata, vlč. Luka Pranjić, župnik domaćin, vlč. Antun Tonči Jukopila, župnik iz Oprtlja i Završja, vlč. Mirko Vukšić, župnik iz Materade, Petrovije i Kršeta,  đakon Ivan Kisegi iz Novigrada, te biskup  Štefan iz Češke sa dvojicom svojih svećenika.

Euharijstijsko slavlje uveličao je župni zbor iz Novigrada, koji vodi orguljaš Dario Bassanesse.

Nakon mise župljani i Grad Novigrad organizirali su osvježenje za župljane i hodočasnike iz okolnih župa i iz Trsta.(VDM)

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/galerija/category/60-pelagije2015.html

Najave