Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
Glazba

Dječji festival duhovne glazbe – Iskrice – u Vodnjanu

Pod geslom “Svećeništvo – Dar čovječanstvu” održan je 14. Dječji festival duhovne glazbe – Iskrice –  na vodnjanskoj placi. U organizaciji vodnjanske osnovne jedinice Hrvatskog katoličkog zbora „MI“ te pod pokroviteljstvom Porečke i Pulske biskupije, Istarske županije i Grada Vodnjana, pred više stotina posjetitelja nastupilo je 16 zborova osnovnoškolskih i župnih zborova.

Na samom početku manifestacije u župnoj Crkvi Sv. Blaža preč. Marijan Jelenić predvodio je molitvu i u kratkim crtama progovorio o Sluzi Božjem Egidiju Bulešiću. U ime biskupa mons. Ivana Milovana sve nazočne pozdravio je preč. Ilija Jakovljević, kancelar Biskupije. Čestitao je organizatorima na svemu što čine u radu s djecom preko glazbe i poželio da budu neumornu u radu s djecom i mladima, jer oni su proljeće i nada Crkve i društva. Izrazio je nadu da će se i druge, veće župe u Biskupiji, uključiti u ovaj festival, a time osnovati dječje zborove u svojim župama.

Nakon što je nastupilo 16 zborova, koji su svaki na svoj način predstavili publici, ocjenjivački sud je proglasio i pobjednike. Prva nagrada za novu skladbu u izvedbi župe otišla je pazinskoj župi Sv. Nikole “Krijesnice” s pjesmom “On nas sve voli” koja je na festivalu osvojila najviše nagrada, pa tako joj je pripala i posebna nagrada za tekst i aranžman. Prvo mjesto za novu skladbu u izvedbi škole osvojio zbor Talijanske osnovne škole Buje “Angeli bianchi” pjesmom “Le campane di Gesu”. Prvo mjesto u kategoriji poznate skladbe u izvedbi župe osvojila je župa Sv. Blaža iz Vodnjan s pjesmom „U ime Boga”, dok je prvu nagradu za poznatu skladbu u izvedbi škole dobio veliki zbor OŠ Kaštanjer s pjesmom „Younder come day”. Posebna nagrada za glazbu pripala je zboru TOŠ Buje.

Ove godine održan je natječaj za literarni rad na temu “Sluga Božji Egidije Bulešić”. Na natječaj je pristiglo 13 radova, a kao najbolji je ocijenjen literarni rad učenice OŠ Fažana Martine Benčić “Sveto lice Egidija Bulešića”. Drugi je bio rad učenice TOŠ Vodnjan Alison Kapetanović “Una lettera ad Egidio”, a treće je mjesto pripalo učenici OŠ Vodnjan Nicol Butković “Uzor mu je bio Krist”.

Najave