Srijeda, 22 svibnja, 2024
Pastoral mladih

Susret hrvatske katoličke mladeži u Zadru 2010.

Susreti hrvatske katoličke mladeži u ritmu od svake dvije godine jedan hrvatski grad učine gradom mladosti. Ove godine na red je došao Zadar. Ovaj višetisućljetni grad, biser povijesti, kulture i ljepote mamio je mlade od prvog trenutka kad su čuli da će postati domaćin susreta. Osmi i deveti svibnja potvrdili su očekivanja – jer se na SHKM skupilo rekordnih 30 000 mladih Hrvata iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Austrije, Njemačke, Slovenije, Austrije, Švicarske, Argentine, te mnogih drugih zemalja Europe i svijeta.

Centralna misao „Da vaša radost bude potpuna“ – strujala je kroz pripreme u svojim župama, dolazak u Zadar, kroz milost lijepog vremena – preko jednostavnog ali ujedno i zanosnog euharistijskog slavlja kod Peke do susreta s obiteljima Zadra i okolice. Veličanstvena procesija povela je šarenu rijeku hrvatske katoličke mladosti sa zadarskog Foruma, preko mosta do mjesta susreta kod nove dvorane tzv. „Peke“. Pred-program je činilo pozdravljanje svih pristiglih grupa, te molitva krunice.

Euharsitijsko slavlje predvodio je novi zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, a mladima su se obratili prigonim pozdravom mons. Ante Ivas, šibenski biskup koji je pri HBK zadužen za pastoral mladih, mons. Marin Srakić, predsjednik HBK, te kardinal Josip Bozanić koji je mladeži prenio Papine pozdrave i njegovu poruku.

Drugi dan rezerviran je za SHKM u malome – po skoro svim župama Zadarske nadbiskupije. Valja s ponosom i čestitkama organizatoru reći da su svi mladi primljeni po obiteljima – i da je gostovanje svima ostalo u vrlo lijepoj uspomeni.

Naša biskupija porečka i pulska sudjelovala je na ovom Susretu s prijavljenih 770 mladih, od kojih je na Susret došlo njih stotinjak manje. Riječ je o grupama mladih iz skoro svih naših dekanata – raspoređenih u 16 autobusa. Pohvaljujem grupe koje su se za odlazak na Susret pripremale više mjeseci, a to su: sv. Antun – Pula, Štinjan, Sv. Pavao – Pula, Rovinj, Kanfanar, Poreč, Labin i Stari Pazin.

Nadam se da ćemo imati mnogo duhovnih plodova od ovog Susreta, te da ćemo se još bolje i kvalitetnije pripremiti za SHKM za dvije godine u Sisku.

Dalibor Pilekić, povjerenik za mlade

Popis župa s okvirnim brojem prijavljenih:

PULSKI DEKANAT:

Sv. Anton – Pula – 60 mladih;

Sv. Ivan – Pula – 25 mladih;

Sv. Pavao – Pula – 45 mladih;

Sv. Margerita – Štinjan – Pula – 25 mladih;

Krist Kralj – Veli Vrh – Pula – 60 mladih;

ROVINJSKI DEKANAT

Rovinj – 35 mladih;

Kanfanar – 20 mladih;

LABINSKI DEKANAT – 45 mladih;

PIĆANSKI DEKANAT:

Gologorica – 25 mladih;

Pićan – 9 mladih;

POREČKI DEKANAT – 40 mladih;

PAZINSKI DEKANAT:

Stari Pazin – 50 mladih;

Sv. Petar u Šumi, Sv. Ivan i Pavao, Kringa i Muntrilj – 70 mladih;

Motovun i Kaldir – 25 mladih;

Tinjan i Beram – 20 mladih;

Trviž – 50 mladih;

Motovunski Novaki i Karojba – 60 mladih;

UMAŠKO-OPRTALJSKI + BUZETSKI DEKANAT:

Umag, Novigrad i Buje – 25 mladih;

Lanišće i Vrh – 20 mladih;

Bilo je mladih pojedinačno ili u malaim skupinama i iz drugih župa koje ovdje nisu navedene, a bili su priključeni većim grupama – najvećim dijelom u Pazinskom dekanatu.

Najave