Srijeda, 22 svibnja, 2024
Novosti

Svečana posveta prve crkve bl. Alojzija Stepinca u Istri

Od petka, 7.svibnja Porečka i pulska biskupija bogatija je za još jednu novu crkvu. U selu Škropeti, koje pripada župi Sv. Marine dj.  sa sjedištem u selu Motovunski Novaki, u pazinskom dekanatu, tijekom svečanog koncelebriranog misnog slavlja posvećena je novoizgrađena crkva blaženog kardinala Alojzija Viktora Stepinca. U predvečerje uoči 112.obljetnice njegova rođenja i ova je biskupija dobila prvu crkvu koja nosi ime tog duhovnog velikana. Misno slavlje u suslavlju sa svećenicima dekanata predvodio je biskup ordinarij porečki i pulski mons. Ivan Milovan, a svečanosti je prethodila trodnevnica koju su predvodili preč. mr. Ilija Jakovljević, kancelar biskupije, vlč. Luka Pranjić, župnik Grožnjana  i vlč Vinko Puljić, župnik Štinjana.

Biskup Milovan je započeo svoje obraćanje okupljenim vjernicima spomenom na idejnog začetnika ovog projekta vlč. Mirka Štokovića, nekadašnjeg mjesnog župnika koji je u teškim 50-im godinama prošloga stoljeća bio odlučio u tom selu zajedno sa mještanima sagraditi crkvu. No za tadašnji vladajući režim već je i samo planiranje bilo krivično djelo za koje su uslijedila saslušanja, naglasio je biskup. No unatoč vremenu ideja nije zaboravljena, došle su nove generacije te se nakon demokratskih promjena počelo raditi na realizaciji tog projekta, koji je zajedničkim snagama i dovršen. Biskup je čestitao mještanima na „plemenitoj zamisli koju su preuzeli od starijih, ali i na zanosu i slozi u ovom pothvatu, te osobito na ustrajnosti do dovršenja“. Retoričkim pitanjem „čemu zapravo graditi crkvu?“ mons. Milovan je naglasio temeljnu svrhu svake sakralne građevine, „posvećeni je to prostor gdje živa Crkva slavi kršćanska otajstva, duhovno se hrani i izgrađuje“. Osvrnuvši se na lik i djelo Kardinala Stepinca biskup je naglasio kako je ovaj duhovni velikan „sav predan Bogu i služenju narodu, koji je svoje životno poslanje dovršio patnjom – upravo mučeništvom, crpio snagu sa dva duhovna stola, oltara i ambona, Riječi i Euharistije. Spominjući aktualnu svjetsku tendenciju napadanja Katoličke crkve,  „čime se želi postići“, naglasio je biskup, „da se vjernici distanciraju od Crkve;  imamo, evo, razloga biti ponosni što smo članovi te Kristove zajednice, koja putuje poviješću već 2000 godina…putuje poviješću, humanizira je, kvasac je dobra i čuva one temeljne vječne vrijednosti u svakom vremenu.“

Po završetku misnog slavlja nazočnima se u ime odbora za izgradnju obratila gđa. Sanja Mališa koja je iznijela kronološki pregled realizacije projekta, naglasila njegov značaj za ovdašnje stanovništvo te zahvalila ordinariju na podršci koju im je iskazivao tijekom svih dvanaest godina trajanja realizacije projekta.

Riječima zahvale svima koji su na bilo koji način sudjelovali u izgradnji te svima koji su sudjelovali na svečanosti posvete obratio se i vlč. Marino Mikolić, župnik domaćin.

Kamen temeljac za ovu crkvu blagoslovio je blagopokojni papa Ivan Pavao II. 1998.g. na Mariji Bistrici prigodom svog II. pastoralnog pohoda, kada je i objavljena beatifikacija kardinala Stepinca. Polaganje kamena temeljca blagoslovio je biskup Milovan 03. listopada 1999. Crkva je do postavljanja krova izgrađena zajedničkim radnim akcijama mještana, a za cijelog trajanja radova sve do samog dovršetka svoj su doprinos, donacijama u novcu, materijalu ili radu dali mnogobrojni donatori.   Projekt crkve realizirao je arhitekt Florian Škunca u suradnji sa prof. Zdravkom Tišterom sa zagrebačke Likovne akademije.  U arhitektonskom pogledu uvažene su karakteristične značajke sakralnih objekata na ovim prostorima pa je tako i ova crkva dobila prepoznatljivu lopicu i preslicu. Svjetlost u unutrašnjost sakralnog prostora dopire kroz 4 polikromna vitraža, koje su donirali župljani, svećenici biskupije, te pojedine obitelji. Vitraži predstavljaju duhovne velikane koji su u različitim epohama, svaki na svoj način obilježili lokalnu ili univerzalnu duhovnu stvarnost Crkve: Majka Tereza, Papa Ivan Pavao II., Sveti Mauro te Sluga Božji Miroslav Bulešić. Tako će „kroz“ te velike ličnosti, ova crkva obasjavati ovaj kraj snagom Euharistije sa netom posvećenog oltara u čije su podnožje tijekom obreda posvete stavljene  moći blaženog Alojzija Stepinca. (G.K.)

Najave