Subota, 25 svibnja, 2024
Novosti

Župnik poklonio zastavu Dobrovoljnom vatrogasnom društvu

Vlč. Ilija Jakovljević, župnik nadžupe sv. Kuzme i Damjana u Fažani poklonio zastavu ponovno uspostavljenom mjesnom Dobrovoljnom vatrogasnom društvu, čiji je duhovnik i redovni član.

U srijedu, 19. ožujka 2014., o blagdanu sv. Josipa, fažanski župnik vlč. Ilija Jakovljević svečano je uručio novu zastavu predsjedniku mjesnog DVD Igoru Černacu, te blagoslovio Vatrogasni dom. Primopredaja je izvršena ispred vatrogasnog doma, koji se nalazi tik uz župni stan, pred svečano postrojenom cijelom postrojbom DVD.

Ova zastava predstavlja simbol humanosti i hrabrosti, poštenja, iskrenosti i požrtvovnosti. Neka se pod ovom zastavom okupljaju vaši članovi njegujući ove vrednote i gajeći u sebi plemenitu misao pomoći bližnjemu u nevolji. Predajem Vam ovu zastavu sa likom sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, kao znak zahvalnosti za sve što vatrogasci ovoga društva čine za dobrobit mještana i cijele okolice, rekao je župnik tijekom čina primopredaje.

Vlč. Jakovljević je kao motivaciju za tu gestu istaknuo želju da podrži napore mještana koji su se angažirali u ponovnom pokretanju DVD u Fažani, mjestu kojemu je DVD u nekim prošlim vremenima bio na ponos s brojnošću članova i uspjesima na natjecanjima.

Zastava je simbol koji po zakonu moramo imati, a obzirom da su djeca iz vatrogasne mladeži ujedno i ministranti u župi, vlč. Jakovljević je izrazio želju da Društvu pokloni zastavu sa likom sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, rekla je Romina Rosanović, tajnica Društva, te izrazila zahvalnost župniku na daru i dobroj suradnji. Župnik je čestitao na uspješnom djelovanju DVD te istaknuo važnost ovakvih društava koja doprinose svojim volonterskim radom sigurnosti građana i njihove imovine. Ovo društvo prošlo je kroz razne poteškoće i danas ponovno djeluje zahvaljujući vašoj neizmjernoj ljubavi. Ne dopustite da privatni interesi budu ispred društva, kao što je bilo u prošlosti. Neka Vas u vašem humanom radu prati zagovor nebeskog zaštitnika sv. Florijana čiji lik krasi ovu zastavu – zaključio je župnik.

Župnik je novu zastavu DVD blagoslovio o Drugoj korizmenoj nedjelji na misi za mlade uz nazočnost članova DVD Fažana u svečanim odorama. Zastava je od blagoslova do uručenja bila izložena u župnoj crkvi.

Prvo dobrovoljno vatrogasno društvo za Fažanu osnovano je na obližnjem Brijunskom arhipelagu 20. siječnja 1952. godine pod nazivom DVD Brioni Fažana. Značajna brojnost članova i aktivnosti nastavljena je tijekom desetljeća, a 21. svibnja1983. otvoren je novi Vatrogasni dom. Slijedom raznih poteškoća Društvo je sredinom devedesetih prestalo djelovati. Na inicijativu mještana, i uz potporu Općine, 2011. godine osnovano je DVD Fažana. Društvo trenutno broji 60 članova i 18 članova Vatrogasne mladeži. Društvo ima dva interventna vatrogasna vozila i djeluje na području Općine Fažana, a po pozivu iz Javne vatrogasne postrojbe Pula odlazi na intervencije na cijelom istarskom području.

Najave