Četvrtak, 25 srpnja, 2024
Novosti

Pula: Proslava blagdana sv. Josipa

U jedinoj istarskoj župi koja za svog zaštitnika slavi zaručnika BDM, svetog Josipa, župni blagdan 19. ožujka 2014. proslavljen je svečanim misnim slavljem koje je predvodio generalni vikar mons. Vilim Grbac sa svećenicima Pulskog dekanata. Osim velikog mnoštva vjernika iz svih dijelova šireg pulskog područja na misi su sudjelovala i djeca osnovnih i srednjih škola koje djeluju na području te župe zajedno sa profesorima i ravnateljima.

Mons. Grbac je na početku homilije izrazio radost što su u prigodi župnog blagdana na misi okupljena djeca škola sa područja župe, te na poseban način pozdravio vjernike te župe koji žive svoju vjeru u toj crkvi i u toj župnoj zajednici. Propovjednik se zatim kratko osvrnuo na povijest crkve i župe, naglasivši da je župa davne 1942. godine stavljena pod zaštitu sv. Josipa znakovita, jer to znači da su ljudi željeli da upravo sv. Josip bude primjer i uzor, te istaknuo ponos današnjih žitelja Pule što imaju župu posvećenu zaručniku BDM.

Propovjednik se nadalje osvrnuo na lik sv. Josipa naglasivši da Sveto Pismo ne bilježi ni jednu riječ koju je izgovorio sv. Josip, ali je zato on govorio svojim ponašanjem i djelima. Izvršio je sve što se od njega očekivalo. Bio je skroman i jednostavan. Sav je svoj život posvetio izvršavanju zadaće koju mu je Bog povjerio – brinuti se za svoju obitelj, za Svetu Obitelj. Josip je taj po kome je Isus iz Davidova potomstva, no, on se nije time hvalio. Koliko mi danas energije potrošimo na riječi, no ponekad bi bilo dobro sjetiti se sv. Josipa i uvidjeli bismo da možda i više možemo reći djelima i primjerom nego riječima. Sv. Josip je čovjek duboke, čvrste vjere, koji je do kraja nastojao izvršiti volju Božju, pa i onda kada su okolnosti bile teške. On je živio za obitelj, to je za njega bila vrednota, nije sebe stavljao na prvo mjesto. Zar nije to veliki primjer za današnje vrijeme koji vidimo u sv. Josipu ali i u mnogim starijima koji su živjeli prije nas, u skromnosti i jednostavnosti, i u mnogo težim okolnostima od naših danas. Bili su to naši roditelji, djedovi i bake koji su živjeli dostojno svoj poziv, i za koje je najveća vrednota bila dobrobit obitelji. Živjeli su za druge, ne za sebe.

DSCN0707

Život sv. Josipa poruka ja nama danas da poštujemo prave vrijednosti i da ih možemo prepoznati. I danas je to potrebno, biti primjer, uzor. Današnjim roditeljima treba zbilja puno hrabrosti i snage da bi na pravi način odgajali svoju djecu, jer u današnjem vremenu ih treba naučiti da je poštenje uvijek na prvome mjestu, da je pravda važna, da su skromnost i jednostavnost vrline, a ne nedostaci i propusti. Danas nije lako odgajati, ali upravo nam sv. Josip govori da prave vrednote nikada ne treba staviti u pitanje.

Mons. Grbac je pozvao i okupljenu djecu da budu zahvalni za sve što roditelji čine za njih, podsjetio ih da su bitnije vrednote koje im roditelji prenose od stvari koje im kupuju, te naglasio da obdržavati 4. Božju zapovijed znači imati vremena za roditelje kada im je potrebna blizina i pažnja, na poseban način kada su stari i bolesni.

Neka blagdan sv. Josipa bude podsjetnik i poticaj da je potrebno čuvati vrednote i vršiti volju Božju, posjetio je mons. Grbac zazivajući zagovor sv. Josipa na sve prisutne.

Misno slavlje pjevanjem je pratio župni zbor uz orguljsku pratnju i pod ravnanjem Jelene Orober – Bastijančić. Nakon mise nastupili su zborovi osnovnih škola koje se nalaze na području župe: OŠ Vidikovac, Škole za odgoj i obrazovanje Pula te OŠ Monte Zaro.

Najave