Nedjelja, 14 travnja, 2024
Katehetski ured

Žminj: Županijska Vjeronaučna olimpijada

Vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih i srednjih škola Istarske županije održana je u srijedu 27. veljače u Osnovnoj školi Vladimira Gortana u Žminju. Na početku se nazočnima obratila ravnateljica žminjske OŠ Miranda Damijanić Roce, zatim  načelnik Općine Žminj Ratko Jeromela te predstojnik Katehetskog ureda Porečke i pulske biskupije i ravnatelj Pazinskog kolegija preč. Vilim Grbac. Nakon molitve koju je predvodio žminjski župnik vlč. Jordan Rovis, natjecanje je otvorio biskup ordinarij porečki i pulski mons. Ivan Milovan.

Drugu godinu za redom najuspješniji od svih ekipa u kategoriji osnovnih škola bili su domaćini, vjeroučenici OŠ Vladimir Gortan iz Žminja, pa ća tako Elena Roce, Jasna Orbanić, Katarina Družeta i Stefani Maretić u pratnji vjeroučiteljice mentorice Nele Peteh predstavljati istarske osnovnoškolce na državnom natjecanju iz vjeronauka u Varaždinu od 07. do 09. svibnja.  Drugo mjesto osvojili su učenici OŠ Jurja Dobrile iz Rovinja pod vodstvom mentorice Željkice Bradarić, a trećeplasirana je ekipa iz OŠ Svetvinčenat pod vodstvom mentorice Helge Vrh.

U kategoriji srednjih škola najuspješniji su bili učenici pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Martina Tanković, Ivana Belanić, Goran Levak i Nina Lanča sa  mentoricom Anđelom Jeličić. Drugo mjesto osvojila je ekipa iz Pazinskog kolegija pod vodstvom mentorice č.s. Anite Crnković, a treće mjesto u kategoriji srednjih škola zauzela je još jedna ekipa iz Pazinskog kolegija koju je vodio vlč. Bernard Jurjević. 

Tema natjecanja za učenike osnovne škole  bila je “Život prve Crkve”, a za srednje škole „Isus Krist“. Na natjecanju su sudjelovale ekipe iz 13 srednjih i  10 osnovnih škola Istarske županije.

 G. Krizman

Najave