Petak, 14 lipnja, 2024
Novosti

Biskupijsko korizmeno hodočašće u porečku baziliku

U nedjelju, 24. veljače održano je biskupijsko korizmeno hodočašće u porečku baziliku. Ovo tradicionalno hodočašće održava se redovito svake godine treće korizmene nedjelje, a okuplja vjernike porečkog dijela biskupije. Okupljanje vjernika u porečkoj prvostolnici započelo je u poslijepodnevnim satima. Uvod u pokorničko bogoslužje predvodio je preč. Mario Žmak,  kanonik porečkog Stolnog kaptola sv. Maura i župnik župe Buzet. On je napose istaknuo važnost ispovijedi u duhovnom životu vjernika naglasivši kako je ispovijed djelo velike Božje ljubavi, živi izvor koji Bog daje čovjeku da ne žeđa u blatu grijeha. Nakon vođenog ispita savjesti okupljenim vjernicima bili su na raspolaganju mnogi svećenici za pristupanje sakramentu pomirenja. Zatim je održana pobožnost križnog puta.

Svečano koncelebrirano misno slavlje koje je uslijedilo predvodio je biskup ordinarij porečki i pulski mons. Ivan Milovan u suslavlju više svećenika, a misnom je slavlju nazočilo nekoliko đakona i bogoslova.

Biskup je prigodnu homiliju započeo citirajući riječi poznate duhovne šansone „Ima jedna duga cesta“  usporedivši ih sa dolaskom hodočasnika u baziliku, na to sveto mjesto, tu gdje je i očima vidljivo trajanje Crkve kroz vjekove. Cijela je putujuća Crkva hodočasnički narod Božji koji nosi  kao baklju kroz vrijeme trajnu baštinu vjere i nade.  No hodočašće vjernika jedne biskupije u crkvu majku (prvostolnicu) je i doživljaj zajedništva te velike Božje obitelji. Ta je obitelj na ovakvim događajima povezana vjerom  i sakramentima, a to je zajedništvo nadasve bitno u današnjem vremenu otuđenosti, zatvorenosti, kada se prirodna ljudska blizina pokušava bezuspješno nadomjestiti nekim virtualnim stvarnostima. Zajednička molitva, stisak ruke kao znak mira, pričest, sve su to simboli zajedništva. Ovakva veća okupljanja također su  poticaj i ohrabrenje vjernicima koji dolaze iz malih sredina, iz župa gdje se na euharistiji okuplja mali broj ljudi.

Korizma je poziv Crkvi na veće otvaranje Bogu, naglasio je biskup, istaknuvši kako je to vrijeme za jače preispitivanje svog životnog smjera, jer brod života, u velikim maglama koje predstavljaju sve napasti današnjice, može zalutati, nasukati se, izgorjeti, pa je stoga posebno u vrijeme korizme potrebno ozbiljno provjeriti svoj životni smjer. Biskup je na kraju podsjetio da osim fiziološke žeđi postoji i glad i žeđ za istinom, nadom, ljubavlju, slobodom, životnim smislom,  žeđ je to koja može biti utažena samo na izvoru žive vode, a to je sam Isus Krist. Misno slavlje, koje su glazbenim momentima uzveličali članovi katedralnog zbora župe Poreč završilo je svečanom biskupskim blagoslovom.

G. Krizman

 

Najave