Srijeda, 19 lipnja, 2024
Duhovna zvanjaNovosti

Žminj: S. Augusta proslavila 60 godina zavjeta i 26 godina djelovanja u Žminju

U nedjelju, 20. kolovoza, Župa sv. Mihovila arkanđela u Žminju, misom poldanicom pro populo zahvalila je za 60 godina redovničkih zavjeta č. s. Auguste Modrušan i njezinih 26. godina djelovanja u Žminju. S. Augusta rodom je iz te župe, rođena je u selu Haluzi.

Misno slavlje predvodio je žminjski župnik vlč. Jordan Rovis. Na početku homilije, propovjednik je podsjetio na riječi crkvenog oca Irineja koji je zapisao “čovjek neka bude slava Božja”.

Kako je lijepo kad čovjek kršćanin, svojim životom slavi i proslavlja Boga. Divno je kada čovjek to čini i živi, i pred Bogom i pred ljudima, naglasio je, te ukazao na uvodnu molitvu 20. nedjelje kroz godinu koja također ističe ljubav. „Naravno ljubav prema Bogu i prema bližnjima, to je i najveća zapovijed. kako Isus reče u toj zapovijedi su sadržane sve druge zapovijedi. Zapovijed ljubavi je uistinu temelj i smisao ljudskoga i kršćanskoga djelovanja i služenja. Najljepše i najvjerodostojnije čovjek djeluje i živi kada živi u ljubavi, kada ljubi Boga i bližnjega svoga. Svećeničko, redovničko i svekoliko drugo služenje ljudi: to je najvjerodostojniji hod čovjeka kršćanina kroz život“ naglasio je propovjednik, te nastavio „danas se zahvalno spominjemo i obilježavamo 60. obljetnicu s. Auguste u Družbi sestara milosrdnica. Koliko je u tih 60 godina učinjeno iz ljubavi, koliko je toga prožeto ljubavlju, požrtvovnosti na slavu Božju na dobro i radost ljudima samo je Bogu to znano“. Podsjetio je, kako s. Augusta već 36 godina nesebično djeluje u župi, te joj je zahvalio u ime svih župljana i u svoje osobno ime.

Nadalje je naglasio, kako se ljubav nagrađuje ljubavlju, i „kada je u čovjeku nastanjena ljubav, u njegovu umu, u njegovu srcu, u njegovom unutarnjem čovjeku, onda iz srca i duša i savjesti ide ljubav, iz ljubavi riječi, govor, iz ljubavi izlaze i dobra djela“.

U drugom dijelu homilije, propovjednik se osvrnuo na misno evanđelje, te posvijestio kako je Isus središnja osoba naše vjere i našega kršćanstva. „Ne možemo zamisliti svoj život i djelovanje bez Isusa i Njegova Duha. On je neumoran u svom djelovanju, a u središtu Njegova djelovanja je čovjek. Kod Isusa nema izabranih, kod Njega nema privilegiranih. Isus daje jednako sebe svima“.

Govoreći o ženi Kannanki, naglasio je kako ona dolazi pred Isusa s velikim povjerenjem i velikom vjerom. „Isus dobro zna i dobro poznaje čovjeka i njegove dubine i potrebe. No, Isus očekuje vjeru i povjerenje. Kada u čovjeku, kada u molitelju to vidi, on reagira i djeluje. Vjera je i pomoć, i zdravlje i ozdravljenje“ rekao je propovjednik, te posvijestio, kako i danas Isus želi testirati našu vjeru, jer „kolika nam je vjera, toliko je Isus tu prisutan i djelujuć“.

Na kraju homilije je uz skorašnju obljetnicu smrti bl. Miroslava Bulešića citirao redak iz njegova duhovnog dnevnika, koji predstavlja bogatstvo svećeničke duše i svećeničke vjere „Ne budimo kršćani na pola. Budimo i trudimo se biti cjeloviti kršćani“.

Nakon popričesne molitve župnik Rovis je pročitao Molitvu sv. Vinku Paulskom, utemeljitelju Reda sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog kojima s. Augusta pripada.

Zahvala župljana

Potom je predstavnica župljana pročitala prigodan čestitarski govor upućen slavljenici. „Kako zahvaliti osobi koja je svojih 60 godina nesebično posvetila i darovala za druge? Ne za sebe, već za Boga i narod. A kako tek zahvaliti osobi koja je skoro polovicu od tih 60 godina posvetila tebi, meni i svima nama u ovoj župi? Osobi koja nam svojim sviranjem i pjevanjem uveliča svetu misu, osobi koja se brine o čistoći naših crkvi, dekorira i aranžira cvijeće, osobi koja posprema, kuha, brine o okućnici vrtu, voćkama, osobi koja je toliko srdačna i čiji osmjeh ispuni srce i popravi tmurni dan. Sve ovo što sam izrekla, to je naša časna Augusta. Draga časna Augusta, hvala Vam što ste takva kakva jeste i u ime svih župljana čestitam za 60 godina služenja Bogu i nama župljanima. Lijepo je što postojite i što vas imamo! Veliko hvala!” S. Augusti je uručen veliki buket cvijeća i prigodni dar.

Impresivno dugi srdačni, oduševljeni pljesak koji je popratio uručenje dara najbolji je dokaz koliko je ova skromna redovnica u svojoj samozatajnosti velikih i malih dobrih djela učinila svima s kojima je dijelila svoju svakodnevicu tijekom više od četvrt stoljeća svog djelovanja u toj župi središnje Istre.   

Nakon otpusnog blagoslova uslijedio je svečani zahvalni himan „Tebe Boga hvalimo“ te fotografiranje s ministrantima i članovima zbora.

U došašću 2022. zahvala za 50 godina djelovanja sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Žminju

Na treću nedjelju došašća, 11. prosinca 2022., u žminjskoj župnoj crkvi sv. Mihovila održano je svečano misno slavlje zahvale za 50 godina djelovanja sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Žminju. Misno slavlje predvodio je porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan u zajedništvu s riječkim nadbiskupom u miru mons. Ivanom Devčićem.

Tijekom 50 godina u Žminju je djelovalo 17 sestara. Od prosinca 1972. do prosinca 2022. sestre milosrdnice ostavile su neizbrisiv trag u životu Žminja, i dok možda mnoga djela nisu zapisana u kronici ili župnome listiću, zasigurno ostaju zapisana u srcima onih koji su po prisutnosti sestara osjetili Božju ljubav.

U ožujku 2023. predstavljena knjiga „Časne va Žminje“

Druge korizmene nedjelje, 5. ožujka 2023. godine, u žminjskoj župnoj crkvi sv. Mihovila predstavljena je knjiga „Časne Va Žminje. Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga u Župi sv. Mihovila Arkanđela u Žminju od 1972. do 2022.”, autora dr. sc. Elvisa Orbanića.

Osim autora o knjizi su govorili: urednica izdanja dr. sc. s. Veronika Mila Popić i provincijalna glavarica sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog Provincije Majke Dobroga Savjeta iz Rijeke  s. Anamarija Rakocija. Prigodnim riječima okupljenima se je obratio i žminjski župnik vlč. Jordan Rovis. Umjetnički obol događaju dijalektalnom je poezijom dala pjesnikinja Nada Galant, predstavljanje je pjesmom uzveličao žminjski Župni zbor sv. Mihovila pod ravnanjem Aleksandre Orbanić.

G. Krizman

Zahvala za pola stoljeća djelovanja milosrdnica u Žminju – Porečka i Pulska biskupija (biskupija-porecko-pulska.hr)

Predstavljena knjiga „Časne va Žminje“ – Porečka i Pulska biskupija (biskupija-porecko-pulska.hr)

Najave