Petak, 19 srpnja, 2024
Novosti

Lanišće: Drugi dan duhovne priprave uoči obljetnice mučeništva bl. Bulešića

Drugoga dana duhovne priprave uoči obilježavanja 76. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića, u ponedjeljak, 21. kolovoza, u Lanišću je, nakon pobožnosti krunice, misno slavlje predvodio don Mihovil Kurkut, uz koncelebraciju don Marka Dokoze te  župnika domaćina don Josipa Mašine, koji je na početku izrekao prigodne riječi pozdrava i dobrodošlice nazočnim svećenicima te svima okupljenima.

„Ljudskim očima gledano, smrt Miroslava Bulešića bila je strahota, tragedija. Međutim, Bulešić je morao poginuti, umrijeti i tako biti sjeme koje će donijeti plod“, rekao je propovjednik govoreći o mučeništvu bl. Bulešića.  

Osvrnuvši se na netom pročitana misna čitanja napomenuo je da „ona govore i za naše vrijeme, od postanka svijeta ponavlja se isto. Često se kao vjernici , kao Crkva nismo snašli, tako  i nedavno za vrijeme korone. Podijelili smo se u dva tabora, tko je za/protiv, tko je za pričest na ruku, tko na usta, tko je za papu, tko protiv…svatko ima svoje mišljenje o tome no, kao vjernici trebali smo doći pred Gospodina i pitati što nam taj događaj govori, što nam time Bog kaže.“

„Kada molimo, često Bogu govorimo što da napravi, kako da napravi, molimo ga za razne stvari, neka ih riješi kako mi želimo, trebamo, a nismo svjesni da samo trebamo Njega tražiti, koji je jedini Dobri, ostalo će nam biti nadodano“, podsjetio je predslavitelj. „Kroz život vrijeme trošimo na izvanjske stvari, na odnose s drugima, možda radimo na sebi jer smo nezadovoljni sobom i širimo taj nemir drugima, ljudima oko sebe. No, da bi mogao nositi mir, treba se i hraniti Njime. Sve molimo samo svoj križ ne prihvaćamo. Pa znamo što nam je činiti – tu gdje jesi, prihvatiti to gdje jesi, najprije svoje bližnje, muža, ženu, djecu, sredinu u kojoj živiš, mentalitet, upravo nam je to darovano za naše posvećenje. Ako se majka ne daje cijela, ako se ne istroši za svoju djecu, što je s njezinim majčinstvom, ako se muž, koliko god može, koliko ima, ne daje za svoju ženu, što s onim pridržanim, kamo ide ostatak? Kako bi bilo da nam se Krist dao samo malo, a ne cijeloga sebe? I tako treba činiti svatko u svom staležu, svećenik za svoju župu, darovan je svima, svi, posebno mladi trebaju ne više učitelje, nego svjedoke. Zato je i Bulešić morao umrijeti, dati cijeloga sebe. Mogao je birati, hoće li unatoč prijetnjama, ostati ili otići, on je ostao i tako postao svjedok, mučenik, te je tim činom napravio i rekao više nego što bi bio mogao riječima govoriti“, poručio je između ostalog don Mihovil u homiliji.

Trećega dana duhovne priprave, u utorak, 22. kolovoza, misno slavlje predvodit će don Marko Dokoza. Na uočnicu 76. obljetnice mučeništva, u srijedu, 23. kolovoza, kada se ujedno obilježava i Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma, svečano misno u laniškoj župnoj crkvi sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile, svečanu koncelebriranu misu će predvoditi porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja.  

M. Mejak/Tiskovni ured PPB

Najave