Subota, 20 srpnja, 2024
Duhovna zvanja

Zlatna misa u Svetvinčentu

Nepunih mjesec dana nakon obilježavanja obljetnice mučeničke smrti Sluge Božjeg Miroslava Bulešića u Svetvinčentu je u nedjelju, 23. rujna 2007.  proslavljen jedan radosni, visoki svećenički jubilej. U svojoj rodnoj župi, u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, 50. obljetnicu svećeničke službe proslavio je prelat mons. Vjekoslav Milovan, monsignor kapelan Ivana Pavla II. Svečanom koncelebriranom misom poldanicom uz nazočnost biskupa ordinarija Porečke i Pulske biskupije mons. Ivana Milovana, te u suslavlju desetak prezbitera svoj zlatni jubilej proslavio je svećenik koji je svojim dugogodišnjim zauzetim radom dao neprocjenjivi doprinos Crkvi na ovim prostorima.

Mons. Vjekoslav Milovan rođen je 01. Siječnja 1932. godine u selu Režanci nedaleko Svetvinčenta. U crkvi u Juršićima krstio ga je mons. Ivan Pavić, bliski suradnik pok. Bulešića. Taj je kraj veoma bogat zvanjima, jer osim Sluge Božjeg Miroslava Bulešića, koji je rođen u obližnjem selu Čabrunići, niknula su tu i brojna druga duhovna zvanja. Obitelj Milovan dala je Crkvi veliki broj dobrih i vrijednih svećenika a upravo je te gore list i sadašnji biskup ordinarij mons. Ivan Milovan, koji je zlatomisniku brat. Kako je tijeko homilije i brojnih čestitki ovom prigodom u više navrata istaknuto mons. Vjekoslav Milovan je na poseban način povezan sa likom Miroslava Bulešića, uz ostalo i samim početkom svoje svećeničke službe, zaređen je na 10. obljetnicu smrti Miroslava Bulešića, na blagdan svetog Bartola, 24. kolovoza 1957. godine u Svetvinčentu, a mladu misu proslavio je 01.rujna. Postiže licencijat i doktorat iz teologije nakon čega se vraća u matičnu biskupiju gdje obnaša službu župnika u Bujama, Tinjanu i Bermu. Nakon toga postaje profesor u Pazinskom sjemeništu i kateheta u Rovinju. Početkom sedamdesetih godina odlazi iz matične biskupije i punih 25 godina služi općoj Crkvi kao tajnik BKJ a potom kao generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije. Po povratku u matičnu biskupiju neumorno radi na promicanju kauze za beatifikaciju Miroslava Bulešića a trenutno je vicepostulator kauze. Član je Svećeničkog vijeća Porečke i Pulske biskupije. O svim tim i drugim zaslugama progovorio je u prigodnoj homiliji biskup, mons. Ivan Milovan. On se u propovijedi uz ostalo osvrnuo na važnost i veličinu ovog jubileja kojim slavljenik, i zajedno s njim cijela, Crkva zahvaljuje Bogu za dar svećenstva. „Imati dobro i plemenito srce, imati srca za sve ljude, jedna je od temeljnih značajki dobrog pastira upravo po uzoru na Miroslava Bulešića“ naglasio je gospodin Biskup. „Služiti narodu naviještanjem, posvećivanjem i upravljanjem tri su temeljne zadaće svećeničkog poziva čime se sam Isus Krist, kroz rad svećenika, brine za svoj narod. Zlatna misa prigoda je za zahvalu Bogu na tom velikom daru, na doprinosu svakog svećenika, ali je i prigoda za moliti Gospodina da svojoj Crkvi podari još mnogo dobrih i svetih svećenika. No to nije dovoljno, istaknuo je biskup, jer mlade naraštaje svećenika treba roditi, kršćanskim prihvaćanjem života, odgojiti u kršćanskim obiteljima te potom izmoliti njihovo zvanje. Dok je 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća bilo nekako prirodno imati mnogo mladih misa s vremenom je to postalo rijetkost, no nedavne mladomisničke proslave u ovoj župnoj crkvi nabolji su dokaz da je stari korjen župe Svetvinčenat još uvijek živ te daje nadu da će i nadalje biti novih svećenika.

U ime župne zajednice zlatomisniku je čestitao Pavle Milovan, a potom su pročitane čestitke koje su uputili nadbiskup zagrebački kadinal Josip Bozanić i nadbiskup riječki mons. Ivan Devčić. Još jednu čestitku s Kaptola izrekao je mons. Vladimir Stanković, dugogodišnji slavljenikov suradnik, koji je na poseban način istaknuo ustrajno zalaganje mons. Milovana za povrat nekretnina u vlasništvo Crkve, na poseban način upravo za zgrade na Kaptolu gdje se danas nalaze glavne upravne strukture Hrvatske biskupske konferencije. Zahvalivši mu što je pola svog dosadašnjeg svećeničkog vijeka podario dobrobiti opće Crkve mons. Stanković prenio je i čestitke čelništva Kršćanske Sadašnjosti, istaknuvši pritom kako se u Zagrebu u crkvenim krugovima blagotvorno osjetila prisutnost velikana koji su došli iz Istre, naglaivši pritom na poseban način pok. vlč. Josipa Turčinovića, jednog od osnivača Kršćanske sadašnjosti.

Po završetku okupljenima se obratio i sam zlatomisnik zahvalivši svima na izrečenim i upućenim čestitkama, svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji ovog slavlja, koncelebrantima, župniku vlč. Ljubomiru Biliću i njegovim župnim suradnicima, ali nadsve Bogu što ga je pratio u dosadašnjem svećeničkom životu. On se još jednom osvrnuo na svoju posebnu povezanost sa likom Miroslava Bulešića kojeg je on osobno poznavao, bio je sjemeništarac u Pazinu u vrijeme kada je Bulešić bio podravnatelj Sjemeništa.

Nakon zlatomisničkog blagoslova kojim je završeno ovo lijepo misno slavlje upriličeno je prigodno druženje na trgu ispred župne crkve. Neka jubileji poput ovog budu uzor mladim svećenicima na njihovom životnom putu, a njihovo djelovanje na dobrobit ljudi i slavu Boga bude nagrada svim usrdnim molitvama za duhovna zvanja koje se svakog trenutka uzdižu Stvoritelju kao vapaj u potrebi za novim duhovnim pastirima.

G. Krizman

Najave