Četvrtak, 25 srpnja, 2024
Novosti

Blagdan sv. Franje u Puli

Pula, 04.10. – Blagdan svetog Franje u istoimenoj crkvi u Puli koja se nalazi u sklopu samostanskog kompleksa franjevaca konventualaca proslavljen je koncelebriranim misnim slavljem sa početkom u 18 sati koje je predvodio fra Ante Barišić u suslavlju gvardijana samostana fra Đure Vuradina. Ovoj svečanoj euharistiji nazočili su članovi pulskog ogranka Franjevačkog svjetovnog reda na proslavi svog zaštitnika, članovi raznih molitvenih zajednica koje se okupljaju u ovom samostanskom kompleksu te mnogobrojni vjernici i štovatelji sv. Franje sa područja grada Pule i šire.

U prigodnoj se homiliji fra Barišić osvrnuo na lik i djelo svetog Franje, na njegov duhovni put do sve potpunijeg suobličavanja sa Kristom, postupno, od osluškivanja volje Božje u usmjeravanju Reda pa sve do fizičkog, izvanjskog, primanja stigmata. Sv. Franjo je shvatio potrebe čovjeka svojeg vremena i temeljem toga djelovao, pronoseći mir i dobro među svojim suvremenicima, kao i njegovi nasljednici kroz kasnije epohe. Fra Barišić je spomenuo činjenicu da je  blagopokojni papa Ivan Pavao II. pri preuzimanju pontifikata kao destinaciju prvog pohoda odbrao upravo Asiz, da bi po zagovoru sv. Franje zadobio milost za djelovanje na dobrobit suvremenog čovjeka u teškim vremenima kontroverznih anti crkvenih ideologija.

Mnogobrojni vjernici za ovaj su se blagdan pripremali molitvenom trodnevnicom koju je također predvodio fra Barišić a tijekom koje je bila pružena mogućnost razgovora i ispovijedi tijekom cijelog dana. Po završetku misnog slavlja predslavitelju i nazočnima riječima zahvale obratio se domaćin, fra Vuradin, u Puli i šire poznatiji kao padre Đuro. Glazbene momente misnog slavlja animirali su mladi glazbenici koji inače djeluju u ovoj crkvi a poseban gost bio je poznati kantautor duhovne glazbe Siniša Česi, koji je u Pulu stigao zajedno sa fra Barišićem.

G. Krizman

Najave