Utorak, 25 lipnja, 2024
Novosti

Zlatna misa biskupa MiIovana u rodnoj župi

Zapis iz kronike župe sv.Vinka mučenika u Svetvinčentu o mladoj misi biskupa u miru Ivana Milovana, 24. srpnja 1964.:„Po prvi puta služena je sv. Misa na staroslavenskom jeziku. Pjevao je zbor sv. Antuna iz Pule. Na toj mladoj misi propovijedao je preč. g. o. Tomislav Šagi, profesor na Bogosl. Fakultetu u Zagrebu. Recitirali su uz simbole četiri djevojčice i jedan dječak.“,zapisao je župnik, te kao zanimljivost, ili (možda) ‘slučajnost’ nadodao „Šteta što tog dana nije bilo struje.“

U nedjelju,21.rujna 2014., dan prije svog 74. rođendana, biskup u miru mons. Ivan Milovan proslavio je 50. obljetnicu misništva u svojoj rodnoj župi, Svetvinčentu, u župnoj crkvi  Uznesenja BDM. Biskup je misno slavlje predvodio u koncelebraciji s nekoliko svećenika.

Prije početka misnoga slavlja prigodne riječi pozdrava i čestitke izrečene su u ime župe. Biskup Milovan je za ovu prigodu pozvao kao propovjednika vlč. Marinka Barbiša, svećenika Krčke biskupije. On je u homiliji naglasio važnost čovjeka, iznad  svega, te važnost njegovog odnosa prema Bogu, prema drugima, prema pravim vrijednostima i prema prirodi.   Govoreći o braku propovjednik je istaknuo kako je brak  najsavršenija slika presvetog Trojstva na zemlji. Isus je došao ozdraviti ranjenu  ljudsku dušu i zato osniva novo zajedništvo,a svoje učenike naziva prijateljima. Odabire apostole, a nakon toga vremena zajednica Crkve nastavlja se okupljati uz svećenike, biskupe.

Osvrnuvši se na biskupovu obljetnicu propovjednik je pojasnio značenje pojma jubilej, giubilare, radosno kliktati iz zahvalnosti za sjećanje.Stoga slavlje jubileja posadašnjuje  prošlost za koju se radosno zahvaljuje. Upravo poput memorije u euharistiji, ‘ovo činite meni na  spomen’, istaknuo je vlč. Barbiš. Svaki je jubilej ujedno i slavlje poniznostizbog saznanja da je Bog po meni nešto učinio, naglasio  je propovjednik.

Na kraju misnog slavlja župnik, vlč.Darko Zgrablić, je prigodno pročitao zapis iz kronike župe na dan kada je održana mlada misa biskupa Milovana, 24. srpnja 1964.godine. „Po prvi puta služena je sv. Misa na staroslavenskom jeziku. Pjevao je zbor sv. Antuna iz Pule. Na toj mladoj misi propovijedao je preč. g. o. Tomislav Šagi, profesor na Bogosl. Fakultetu u Zagrebu. Recitirali su uz simbole četiri djevojčice i jedan dječak.“,zapisao je župnik, te kao  zanimljivost, ili (možda) ‘slučajnost’ nadodao „Šteta što tog dana nije bilo struje.“

Čestitarima se uz prigodni  dar pridružio i načelnik Općine Svetvinčenat  g. Dalibor Macan, a uslijedile su i čestitke u ime rodbine te prigodna čestitka u stihovima. Biskupse u završnim zahvalama prisjetio i mnogih koji su prešli u Vječnost te zahvalio  župniku i župljanima što se tu uvijek vraća doista kao doma. Dugi pljesak koji je uslijedio nakon biskupovog obraćanja najbolji je dokaz ljubavi i poštovanja koje župa bl. Miroslava Bulešića osjeća prema svom biskupu  u miru mons. Ivanu Milovanu. Nakon završnog blagoslova uslijedilo je čašćenje relikvija bl. Miroslava Bulešića, relikvijar sa djelićem platna sa blaženikovom krvlju, koji je bio izložen u Areni prigodom beatifikacije.

Poslije misnog slavlja druženje je nastavljeno na trgu ispred crkve uz zvuke harmonike, te uz nastup  dječjeg kulturnoumjetničkog  društva u narodnim nošnjama koji su izveli tradicionalne istarske plesove.

G. Krizman

Zlatna misaZlatna misa
Zlatna misaZlatna misa
Zlatna misa 

Najave