Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
Novosti

Oltar – središnje mjesto skrušenosti i zajedništva

Posveta novog oltara u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Gologorici.Misno slavlje i svečanost posvete oltara predvodio je biskup porečki i pulski mons. Dražen Kutleša. Tom je prigodom posebno naglasio važnost oltara kao središnjeg mjesta u crkvi “oltar se posvećuje, dok se ostale stvari i predmeti blagoslivljaju, čime oltaru, uglačanom žrtvenom kamenu, dajemo posebno mjesto u crkvi, mjestu okupljanja, jedinstva, skromnosti i zajedništva. Središnje je to mjesto naše vjere, mjesto prinosa žrtve i najuzvišenije mjesto u crkvi” istaknuo je između ostalog mons. Kutleša.

U Gologorici, u nedjelju 21. rujna 2014. posvećen je novi oltar u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla. Već duži niz godina mnoge župe u našoj biskupiji vape za obnovom, kako materijalnom, tako i duhovnom. Svesrdnim zalaganjem župnika i župljana tijekom više godina u mnogim se našim župama učinilo mnogo na poboljšanju stanja u zajednici te tako, s radošću, možemo ustvrditi da je i u relativno maloj župi kao što je Gologorica u posljednjih nekoliko godina napravljeno puno. Prije više godina iz temelja je obnovljen potporni zid oko župne crkve. Zatim je slijedila obnova župne kuće za koju su se osobito založili sami župljani. Zahvaljujući Porečkoj i Pulskoj biskupiji i vrijednim i darežljivim župljanima i taj je zadatak uspješno priveden kraju. Istodobno se pristupilo i uređenju unutrašnjosti župne crkve. Osnovni građevinsko – ličilački radovi trajali su neko vrijeme i privedeni su kraju. Na red je došla i obnova inventara. Protekle je godine kompletirana sakristija a ove su godine naručene i nabavljene nove klupe.

Nakon dvije godine rada, od ideje do realizacije, župna crkva u Gologorici dobila je i novi oltar.

Oltar je izrađen od kamena, iz kamenoloma Kanfanar, koji je nabavljen kod poduzeća Kamen – Pazin. Treba spomenuti veliki doprinos koji je poduzeće Kamen – Pazin dalo prilikom dogovora i nabave kamenih elemenata za sastavljanje oltara te posebno Župa zahvaljuje direktoru gospodinu Karmelu Krebelu na velikom razumijevanju i susretljivosti kod realizacije tog projekta.

Obradu, završne radove i montažu je, prema likovnom rješenju Davida Ivića, odradio Zlatko Rabar.

Misno slavlje i svečanost posvete oltara predvodio je biskup porečki i pulski mons. Dražen Kutleša. Tom je prigodom posebno naglasio važnost oltara kao središnjeg mjesta u crkvi “oltar se posvećuje, dok se ostale stvari i predmeti blagoslivljaju, čime oltaru, uglačanom žrtvenom kamenu, dajemo posebno mjesto u crkvi, mjestu okupljanja, jedinstva, skromnosti i zajedništva. Središnje je to mjesto naše vjere, mjesto prinosa žrtve i najuzvišenije mjesto u crkvi” istaknuo je između ostalog mons. Kutleša.

Misno slavlje svojim su pjevanjem obogatili pjevači župnog zbora župe sv. Petra i Pavla u Gologorici a pridružili su im se s nekoliko izvedbi i mladi pjevači i glazbenici koji će tek stasati u buduće nositelje crkvenog pjevanja u župi.
U župnoj crkvi u Gologorici novim oltarom nije još završena obnova unutrašnjosti crkve. U prezbiteriju sada treba poraditi na klupama za ministrante i čitače. Potrebno je obnoviti pjevalište. Nakon toga valja pristupiti obnovi okoliša. Zvonik ima nova električna zvona ali u narednom razdoblju trebat će vanjsku obnovu. Posla ima, no, vrijedne ruke Gologoričana znati će i te poslove odraditi kao i sve do sada. Župa koja zna cijeniti vrijednosti zajedništva znati će primijeniti simboliku novoga oltara na dobrobit svih članova zajednice.

Najave