Petak, 19 srpnja, 2024
Novosti

Animatori za duhovna zvanja posjetili Poreč

Sudionici susreta animatora za duhovna zvanja iz nad/biskupija iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, zajedno s nadbiskupom mons. Marinom Barišićem, predsjednikom Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, posjetili su u srijedu, 17. rujna 2014.  sjedište Porečke i Pulske biskupije.

U  atriju Bazilike goste je dočekao preč. Sergije Jelenić te ih poveo u obilazak kompleksa Eufrazijane  uz prigodna povijesna tumačenja.  Nakon razgledavanja i zajedničkog fotografiranja  uz drevne mozaike nekadašnjih bazilika iz prvih stoljeća kršćanstva,  svećenici, redovnici i redovnice izmolili su krunicu za duhovna zvanja zajedno s okupljenim vjernicima porečke župe.

Misno  slavlje predvodio  je  nadbiskup  mons.  Barišić u  koncelebraciji s biskupom domaćinom mons. Draženom Kutlešom te svećenicima sudionicima susreta. Nadovezavši se na Hvalospjev  ljubavi nadbiskup je naglasio: „Ljubav nas povezuje sa izvorom života. Ignorirati tu ljubav najveće je bezboštvo, a suvremenu bi javnost upravo mogli definirati indiferentnom prema toj Ljubavi. Danas se previše  pažnje posvećuje intelektualnoj  formaciji, no ne smijemo zaboraviti da upravo osobe posvećenog života moraju na poseban način biti svjedoci te Ljubavi, svjesni da samo tko  je ljubljen može ljubiti, i  tu ljubav ugraditi  u svaku  fazu života, te tako sudjelovati u ostvarenju Božjega plana. Nemojmo prepustiti današnjem mentalitetu indiferentnosti mlade koji osjećaju nutarnji zov pomagati bližnjima“, naglasio je propovjednik. „Neka nas ta Božja Ljubav dotakne  i zagrije, da se ne bismo pretvorili u tu masu indiferentnih, što bi doista bila uvreda i Boga i sebe  i  bližnjega. Neka poruka ovog susreta zahvati svakoga od nas, i neka nam sveti Mauro i svi istarski mučenici svojim zagovorom pomognu da se svaki prema svojim mogućnostima, uključimo u  odgovor na Božji poziv, jer jedan je izvor, ali  svakome prilagođen njegovoj dobi, sposobnostima i njegovoj ulozi u Crkvi i u društvu“, zaključio je nadbiskup.

„Živjeti za druge izvor je zadovoljstva, a Gospodin stostruko nagrađuje one koji pokušavaju odgovarati Božjoj Ljubavi, naglasio je nadbiskup  nakon  završnih zahvala, te zaključio  izrazivši nadu da svi sudionici skupa dožive svježinu žara u nastojanju odgovaranja toj Ljubavi.

Po  završetku misnog slavlja boravak animatora u Poreču nastavljen je druženjem u Biskupiji.

PosjetPosjet
PosjetPosjet
PosjetPosjet

Najave