Srijeda, 22 svibnja, 2024
Pastoral mladih

ZEMI

Nakon nekoliko godina stanke, susretom u Rovinju ponovno započeli ZEMI, okupljanje mladih na zajedničko druženje kroz pjesmu i molitvu.

U nedjelju, 2. ožujka 2014., u Rovinju je, nakon više godina stanke ponovo održan ZEMI – Zajednička euharistija mladih Istre, u organizaciji KUMI, Katoličke udruge mladih Istre i u suradnji s pulskim i vodnjanskim ogrankom zajednice Radnici Milosrdnog Isusa. Program je započeo u Oratoriju sa uvodnim pozdravom vlč. Darka Zgrablića, duhovnikom Udruge KUMI te blagoslovom svijeća. Okupljeni su zatim u procesiji sa upaljenim svijećama krenuli ulicama rovinjske starogradske jezgre prema župnoj crkvi sv. Eufemije.

Procesija je bila popraćena duhovnim šansonama uz gitarsku pratnju. U župnoj crkvi susret je nastavljen pokorničkim bogoslužjem koje je predvodio preč. Milan Zgrablić, rovinjski župnik. On se je u nagovoru osvrnuo na neophodnost sakramenta ispovijedi, napose istaknuvši potrebu preispitivanja vlastitog života prema sedam glavnih grijeha, s posebnim naglaskom na oholost, u kojoj leži začetak i svih ostalih. Uslijedilo je klanjanje pred Presvetim te mogućnost za pojedinačne ispovijedi. Misno slavlje predvodio je vlč. Darko Zgrablić. U prigodnoj homiliji propovjednik je istaknuo problem malovjernosti čovjeka i zabrinutosti za egzistenciju. Jer, naglasio je, brinuti se je pozitivno, to je ono što čovjeka nuka na djelovanje, dok je zabrinutost pokazatelj straha za budućnost, pokazatelj nemogućnosti da se svoju budućnost s punim povjerenjem stavi u Božje ruke.

Na kraju misnog slavlja u ime domaćina, rovinjske podružnice KUMI, Eleni Duketis najavila je predstavljanje Udruge KUMI kroz fotografije njihovih aktivnosti, što je ujedno bio poziv mladima da im se priključe. Prikazana je i prezentacija gotovo svih Susreta hrvatske katoličke mladeži sa prigodnim video isječcima pri čem su se mnogi od nazočnih prisjetili tih divnih iskustava. Na kraju je vlč. Dalibor Pilekić, u svojstvu dijecezanskog koordinatora za SHKM iznio trenutni tijek organizacije za odlazak na Susret, sa potrebnim praktičnim napomenama. Unatoč udaljenosti, za Susret u Dubrovniku iz Porečke i Pulske biskupije prijavilo se oko 650 mladih. Na kraju je najavio i održavanja već tradicionalnog Križnog puta mladih Stazom sv. Šimuna u Gračišću, u subotu 29. ožujka 2014.

Završne zahvale svima koji su sudjelovali u organizaciji izrekla je Eleni Duketis, te je pozvala Adrijanu Orlić, predstavnicu zajednice Radnici Milosrdnog Isusa da najavi slijedeći ZEMI koji će se održati u pulskoj Katedrali pete korizmene nedjelje, 6. travnja 2014. godine.

Prvi ZEMI održan je 10. studenog 2002. god. u pazinskoj župi sv. Nikole kao prvijenac projekta Katoličke udruge mladih Istre koji su takva okupljanja organizirali samostalno do početka obilježavanja Godine mladih koja je otvorena u rujnu 2005. godine. Susreti su se, nakon toga nastavili održavati prigodno, a posljednji je bio 2010. godine. Zajedničkim euharistijama mlade se želi okupljati oko najvećeg blaga Crkve, euharistije, a svojim aktivnim sudjelovanjem u njezinoj pripremi i realizaciji mladi su je mladima željeli učiniti pristupačnijom.

Katolička udruga mladih Istre (KUMI), udruga mladih vjernika Istre, prvotno je osnovana 1998. Program djelovanja sadrži ideje zajedništva, služenja, liturgije i svjedočenja. Osim velikih zajedničkih susreta u većim gradovima diljem biskupije postoje lokalne zajednice KUMI-ja, koje djeluju u svojim župama održavajući redovite sastanke. Na općoj razini djeluju po timovima za glazbeni, karitativni i humanitarni rad te za ekološke i sportske aktivnosti, priređuju hodočašća te kraća i dulja putovanja. Sve aktivnosti dostupne su i mladima koji nisu članovi. KUMI od svog osnivanja posebnu pozornost posvećuju glazbi: sudjelovali su na raznim festivalima duhovne glazbe, a prigodom božićnih i uskršnjih blagdana održavaju prigodne koncerte.

DSCN0266
DSCN0215

Najave