Utorak, 25 lipnja, 2024
Duhovna zvanja

Obilježena 12. obljetnica smrti mons. Antuna Heka

U Pazinskom kolegiju održano predavanje o mons. Antunu Heku, svećeniku vizionaru, velikanu istarske Crkve, čijom je zaslugom prije 20 godina otvoren Pazinski Kolegij – klasična gimnazija.

U ponedjeljak 24. veljače 2014. u Pazinu je obilježena 12. obljetnica smrti mons. Antuna Heka. Prvi dio održan je u Pazinskom kolegiju gdje je dr. sc. Mario Sošić održao predavanje pod nazivom „Mons. Antun Hek – svećenik postkoncilske Crkve i demokratske tranzicije u Istri“, a zatim je uslijedila svečana koncelebrirana misa u pazinskoj župnoj crkvi sv. Nikole.

Prije početka predavanja dr. Sošića riječima dobrodošlice se je u ime organizatora, Katoličkog društva prosvjetnih djelatnika Istre mons. Antuna Heka, obratio predsjednik Društva, mr. sc. Daniel Bogešić. Nakon kraćeg pregleda biografskih podataka, dr. Sošić je istaknuo značajke djelovanja mons. Heka kroz perspektivu tri značajna povijesna trenutka  druge polovice XX. stoljeća. U kontekstu epohalnih postkoncilskih promjena unutar Crkve mons. Hek je zastupao stav naglašene nove otvorenosti prema laicima, njihovog većeg angažmana te napose bolju i otvoreniju komunikaciju između klera i laika. Kao mladi svećenik, student grčkog i latinskog u Zagrebu već 1969. godine okuplja tadašnje studente iz Istre, što ubrzo prerasta u redovita druženja koja, osim stvaranja zajedništva kroz zabavu ali i intelektualni i općeljudski rast, stvaraju osnovu jedne vrijedne buduće jezgre katoličkih intelektualaca koji će svojim potencijalom u budućnosti  znati i moći voditi narod u Istri ka boljoj budućnosti. Sukladno svojoj ideji o komunikološkom povezivanju, u suradnji sa mons. Božom Milanovićem i dr. Josipom Turčinovićem pronalazi u Kršćanskoj sadašnjosti vrijednog partnera za svoje planove te ubrzo okuplja mlade intelektualce i potiče suradnju na nastavku izdavanja Istarske Danice i pokretanje listića Ladonja kao specijalnog podlista za Istru u mjesečniku Kana. Padom komunizma i nastankom demokratskih promjena Devedesetih godina  prepoznao je povijesni trenutak za pokretanje raznih projekata razvoja Crkve i društva u Istri kroz ono što je oduvijek smatrao glavnim sredstvima oblikovanja svijesti naroda, odgojno – obrazovnim oblikovanjem mladih naraštaja te djelovanjem kroz sredstva javnog informiranja. Njegovim bespoštednim zalaganjem u jesen 1993. Pazinski kolegij – klasična gimnazija primio je prve učenike te je tako nastavljena osnovna namjena tog, sada stogodišnjeg zdanja, koje je odgojilo mnoge generacije svećenika i intelektualaca koji su umnogome obogatili ne samo Istru nego i mnogo šire područje. Također u tom periodu potaknuo je pokretanje Radio Pazina, danas Radio Istre, prve neovisne radio postaje u Istri.

Po završetku predavanja program obilježavanja nastavljen je u pazinskoj župnoj crkvi sv. Nikole gdje je koncelebrirano misno slavlje predvodio p. Alfonz Orlić uz sadašnjeg ravnatelja Kolegija preč Alejandra Castilla Jimeneza, njegovog suradnika vlč. Maksimilijana Ferlina  te župnika domaćina preč. Mladena Matike. Tijekom mise pjevao je zbor Pazinskog kolegija pod ravnanjem prof. Marice Ursić koja glazbenu kulturu predaje od samog početka djelovanja Kolegija. Pater Orlić je u prigodnoj homiliji naglasio kako je mons. Hek učinio velika djela jer je vjerovao da su ta divna djela moguća, svim srcem je vjerovao i uložio je sve svoje snage u njihovo ostvarenje. Uložio je svoj život kako životi mladih ljudi ne bi postali pustinje besmisla nego kako bi, oplemenivši potencijale koji u njima tinjaju, izrasli u ljude sa vrijednim kršćanskim i općeljudskim stavovima koji će doprinijeti boljitku društva, rekao je pater Orlić. Veliki značaj  Pazinskog kolegija svojom je mučeničkom krvlju posvetio i bl. Miroslav Bulešić koji je u trenutku pogibije bio podravnatelj tadašnjeg sjemeništa, podsjetio je p. Orlić i njegova bista na ulazu u zgradu trebala bi sve nas pri ulasku u to zdanje podsjećati upravo na to da je on svojim životom zapečatio Božju namjeru. Dalekovidni Hekov pothvat i danas je nama izazov i trebamo se pitati koliko smo mi danas oduševljeni i nadahnuti tim velikanima našeg vjerničkog i kulturnog života. „Obnoviti u Kristu“ bila je misao koja je Heka oduševljavala, i htio je to provesti u djelo kako bi se ostvarila prvotna namjena zgrade Kolegija, spomenuo je propovjednik. I ostvarivao ju je zdušno, svim svojim snagama, sa jednom unutarnjom čežnjom da to što je Gospodin ovdje posijao bude plodonosno. Spomendan Hekove smrti treba biti izazov svim svećenicima, profesorima, odgojiteljima  da istom strašću poput njegove prenose djeci vrednote kršćanskog života i svjetonazora.

DSCN0150

Najave