Srijeda, 19 lipnja, 2024
Novosti

Pepelnica u Poreču

Osim molitve i posta u milosnom vremenu koje je pred nama trebamo prema drugima biti darežljivi i biti mirotvorci među ljudima oko sebe, rekao je biskup u uvodnom obraćanju.

Porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša predvodio je misno slavlje na Čistu srijedu – Pepelnicu, 5. ožujka 2014. u porečkoj Bazilici. S biskupom su slavili kancelar biskupije preč. Sergije Jelenić, katedralni župnik preč. Rikardo Lekaj, župni vikar vlč. Hector Bernardez i đakon vlč. Filip Celent.

Osim molitve i posta u milosnom vremenu koje je pred nama trebamo prema drugima biti darežljivi i biti mirotvorci među ljudima oko sebe, rekao je biskup u uvodnom obraćanju.

U prigodnoj homiliji propovjednik je pojasnio kako pravilno i plodonosno živjeti vrijeme korizme, obogaćeno onime što Crkva preporuča: molitvom, postom i djelima milosrđa. Djela milosrđa ne smiju biti motivirana samopromidžbom, već činjena u skrovitosti i sa iskrenom željom da se pomogne bližnjemu u potrebi. Pomoć nije isključivo davanje materijalnog, naglasio je biskup, već je i darivanje svoga vremena i pažnje usamljenima i starima također djelo milosrđa. Molitva, koja se intenzivnije preporuča u korizmi treba biti prožeta vjerom, treba zagovarati dobro a nikako zlo. Molitva s vjerom mora uvijek tražiti volju Božju i mora biti nesebična. Važno je moliti za druge, te, po uzoru na Isusa, i za svoje neprijatelje. Post nije reducirani režim prehrane. Smisao posta je odricanje od nečega kako bi nekome mogli učiniti dobro djelo. U današnjem vremenu naglašenog hedonizma post je važan za psihofizičko zdravlje jer, prakticirajući ga, potičemo samokontrolu.

Svatko od nas u korizmi donosi svoju odluku, sukladno svojim potrebama i mogućnostima. Svi možemo činiti dobra djela, pa i ne nužno materijalna, primjerice popričati sa bližnjim, razumjeti ga, učiniti da se osjeća prihvaćenim; tako će nam svima biti bolje, a i osjećati ćemo se bolje jer smo učinili dobro bližnjemu.

Pepeljenje je izvanjski znak da želimo činiti djela pokore, moliti i pomagati bližnjima djelima milosrđa, te tako nasljedovati Isusa, zaključio je biskup Kutleša.

Najave