Nedjelja, 14 travnja, 2024
Novosti

Započela događanja proslave Svete Eufemije

Održan XI. „Koncert sv. Eufemiji“

Koncertom duhovne glazbe „Koncert sv. Eufemiji“ na rovinjskom središnjem gradskom trgu započeo niz sadržaja kojim Rovinjci ponosno slave svoju nebesku zaštitnicu

U nedjelju, 7. rujna 2014., u Rovinju je održan 11. „Koncert sv. Eufemiji“. Dvadesetak izvođača suvremene duhovne glazbe tijekom dvosatnog programa podarilo je publici niz novih i poznatih duhovnih šansona na hrvatskom i engleskom jeziku, a obzirom da je u Rovinju turistička sezona još osjetno prisutna, osim Rovinjaca, u publici je bilo i mnogo inozemnih gostiju.

Događanje je započelo misnim slavljem koje je u rovinjskoj župnoj crkvi sv. Eufemije predvodio novi rovinjski kapelan, mladomisnik Karol Homieja, a glazbeno su ga pratili sudionici koncerta. Voditelji Vesna Terzić i Slavko Nedić  proveli su publiku kroz program predstavljajući izvođače, od kojih su neki redoviti sudionici  ovog glazbenog događaja kojim počinju zbivanja vezana za proslavu sv. Eufemije. Nastupili su: Zbor „Mihovil“ iz Splita, „Zvonimir Kalić & Band“ iz Vrpolja, „Anjel“ iz Podstrane, Eleonora Dobrović, Gracijan Terzić, Davor Terzić i „Zbor mladih Svete Eufemije“. Organizatori i umjetnički ravnatelji koncerta su  i ove godine bili bračni par Vesna i Davor Terzić, idejni začetnici tog glazbenog događaja koji već jedanaest godina darivaju publiku tim jedinstvenim glazbenim doživljajem. Ponos i ljubav kojima Rovinj časti svoju nebesku zaštitnicu iskazani su sa preko četrdeset glazbenih, kulturnih, sportskih i  drugih zbivanja koja se u gradu tijekom desetak dana održavaju u znaku sv. Eufemije. Osim jedanaestog izdanja „Koncerta sv. Eufemije“ potrebno je istaknuti i 14. izdanje međunarodnog Susreta pjevačkih zborova „Sv. Eufemije“ u organizaciji rovinjskog Komornog zbora Rubino, koje će se ove godine održati u župnoj crkvi  u subotu 13. rujna.   

Župa će uoči blagdana svoje nebeske zaštitnice imati i trodnevnicu koju će predvoditi župnik preč.  Milan Zgrablić. Na sam dan sv. Eufemije, 16.rujna,  ranu misu predvoditi će  župnik, misu na talijanskom jeziku i  svečanu  misu poldanicu predvoditi će preč. Rudi Koraca, ovogodišnji zlatomisnik i dugogodišnji župnik u susjednoj župi Bale, dok će svečano večernje misno slavlje predvoditi ovogodišnji zlatomisnik koji je dugo godina, prije preuzimanja biskupske službe bio župnik u Rovinju,  biskup u miru mons. Ivan Milovan, u koncelebraciji sa splitsko-makarskim nadbiskupom mons. Marinom Barišićem i porečkim i pulskim ordinarijem mons. Draženom Kutlešom. 

No, nisu samo Rovinjci posebno blisko povezani sa svojom sv. Eufemijom, jer dio  „duše grada“ čine i brojni domaći  i inozemni gosti koji u Rovinju dugi niz godina provode svoj godišnji odmor, pa nije nimalo  neobično u razgovoru sa njemačkim, austrijskim ili talijanskim gostima naići na ljude koji već trideset, četrdeset ili čak preko pedeset godina dolaze na odmor u Rovinj i to planirano upravo u vrijeme proslave svete Eufemije.

G. Krizman

Najave