Nedjelja, 26 svibnja, 2024
Novosti

Pula: Proslava blagdana Male Gospe

Svetište zasjalo negdašnjim sjajem

U drevnom pulskom marijanskom svetištu Gospe od Milosti na periferiji grada, blagdan Male Gospe proslavljen je svečanim misnim slavljem koje je predvodio biskup u miru mons. Ivan Milovan s upraviteljem u  koncelebraciji sa upraviteljemSvetišta fra Bojanom Rizvanom, donedavnim upraviteljem fra Stankom Škuncom,župnikom i gvardijanom pulskog Samostana i župe sv. Ivana Krstitelja fra Đurom Hontićem, vlč. Dragutinom Petrovićem te fra Nikicom Batistom iz pulskog Samostana sv. Franje Asiškog.

Nakon uvodne riječi pozdrava upravitelja Svetišta,Biskup je  naglasio važnost Svetišta Gospe od Milosti u povijesnoj perspektivi vjerničkog života Pule. Blagdan Male Gospe,  kalendarski pada tri tjedna nakon svetkovine Uznesenja BDM na nebo.Naime, kroz sve mjesece u godini slavi se neki marijanski blagdan, kako bi nam Marija kao uzor bila stalno blizu u našoj svakodnevnici. Prisjetivši se riječi svetog pape Ivana Pavla II.,  propovjednik je naglasio kako „moliti krunicu znači s Marijom gledati lice Isusovo“ i kroz otajstva razmatrati njegov život. Dok je prije II. Vatikanskog koncila Marija promatrana više kao bezgrešna uzvišena u nebeskoj slavi, nakon tog epohalnog  događaja Mariju se počinje sve više promatrati kao uzor življenja vjere u ovozemaljskom životu, kao ženu koja je hodala putem vjere i kroz poteškoće i  iskušenja ovozemaljskog života.  Ona nam je stoga savršen uzor kako proći kroz noć vjere a ustrajati u vjeri i povjerenju prema Bogu unatoč problemima.Jednostavno, Marija nam je uzor  kako u praksi živjeti  zakon ljubavi, u  svakodnevnici ljubiti Boga i bližnje. Jer,  život se vrednuje upravo kada se troši za druge.  Sveci i blaženici shvatili su najdublji smisao riječi Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi život poradi mene, naći će ga.”(Mt 16, 25-26) Isus upozorava da je život zauvijek zajamčen onima koji su ga spremni iz ljubavi žrtvovati, dok će oni koji pod svaku cijenu žele sebe sačuvati, na kraju ipak biti gubitnici. Uzori vjere, poput našeg blaženog don Mira, znali su u trenu odabrati ono važnije, pristali su dati svoj ovozemaljski život za Boga. I mi trebamo svakodnevno znati reći svoje „da“ Bogu u raznim situacijama i međuljudskim odnosima. Marija nam je ne samo uzor  nego i pomoćnica i zagovornica da je u tom njezinom uzoru slijedimo, zaključio je biskup.

Na kraju misnog slavlja održana je tradicionalna procesija sa slikom Gospe od Milosti, a fra Bojan je prije same procesije okupljenim vjernicima posvijestio simboliku tog procesijskog hoda za slikom uz pjesmu i molitvu.

Svečanost je zaključena svečanom posvetnom molitvom Gospi od Milosti koju je pred slikom izmolio biskup Milovan.

Ove je godine, zahvaljujući izuzetno velikom broju hodočasnika Svetište Gospe od Milosti ponovno zasjalo svojim negdašnjim sjajem. Nadati se je da će, obzirom na očite napore koje se ulažu u ponovno vraćanje važnosti i znakovitosti koje je to Svetište u prošlosti imalo za vjernike Pule, ono zaista i postati ponovo mjesto gdje Majka Božja od Milosti dočekuje Puljane u velikom broju, jer Ona i danas bdije nad tim gradom na sedam brežuljaka.

G. Krizman

Najave