Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
Hodočašća

Hodočašće Istrana na Trsat

“Živeći vjeru možemo postići blaženstvo”

Tradicionalno biskupijsko hodočašće Istrana na Trsat ove je godine bilo u znaku zahvale za beatifikaciju svećenika Miroslava Bulešića

U subotu, 6. rujna 2014. godine održano je tradicionalno hodočašće Istrana na Trsat. Predvođeni svojim svećenicima, vjernici iz svih dijelova Porečke i Pulske biskupije pristigli su sa 40-ak autobusa kako bi sudjelovali na zajedničkom hodočasničkom misnom slavlju koje je, u koncelebraciji sa šezdesetak svećenika biskupije, predvodio porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša.

Nakon prigodnih riječi pozdrava gvardijana fra Antuna Jesenovića, mons. Kutleša je istaknuo kako je ovogodišnje biskupijsko hodočašće u znaku zahvale za beatifikaciju Miroslava Bulešića i istaknuo kako će tek povijest pokazati veličinu toga čina.

Naglasivši posebnu pobožnost koju je blaženi Miroslav Bulešić iskazivao prema Majci Božjoj, Biskup je pozvao sve na gorljivu molitvu da Bog učini čudo potrebno za kanonizaciju blaženoga Miroslava Bulešića.

I Blažena Djevica Marija i blaženi Miroslav Bulešić, unatoč tome što su živjeli prije mnogo stoljeća, ili više desetljeća, svojim nam primjerom poručuju neke temeljne smjernice kako najbolje proživjeti ovozemaljski život, taj određeni broj godina koje su nam darovane. Oni su znali iskoristiti vrijeme koje im je bilo povjereno, znali su stati na pravu stranu, znali su izabrati Boga. Blažena Djevica Marija je znala u trenutku anđelova dolaska, zahvaljujući vjeri, izdignuti se iznad ljudskih razloga i dopustiti da se vrši Božja volja u njezinom životu. Blaženi Bulešić izabrao je Božju stranu i kada je trebalo svoju vjeru potvrditi žrtvom života. Bog od nas danas ne traži da prolijevamo krv, naglasio je propovjednik, ali imamo svakodnevno mnoge situacije kada svojim djelima i opredjeljenjima trebamo pokazati da biramo Božju stranu, u svojim životnim stavovima i napose u odnosima prema bližnjima. Danas se od nas traži da svjedočimo svoju vjeru tako da prije svega budemo dobri i pošteni ljudi.

Nadalje, sveci su nam uzor i u određivanju cilja vlastitog života, jer smisao života ne smije biti uživanje i bogatstvo, već, po uzoru na svece i blaženike, cilj života svakoga čovjeka, uz svijest da smo na zemlji samo  hodočasnici, trebao bi biti – proslaviti Kraljevstvo Nebesko već ovdje na zemlji.

Biskup je još potaknuo hodočasnike da se zapitaju nisu li ponekad vjernici samo po tradiciji, a srcem daleko od Boga. Upravo po uzoru na Mariju na svadbi u Kani, u potrebama se trebamo utjecati Isusu Kristu, ali treba to činiti sa povjerenjem, i nadasve  podrediti  svoju volju Božjoj volji. I u najtežim situacijama važno je ne obeshrabriti se, već i kada čovjek sam sebi ne može oprostiti treba biti svjestan da Bog preko vjere potiče, jača i krijepi, te da Blažena Djevica Marija, poput svake majke, nastoji učiniti sve što je moguće za one koji joj se utječu molitvama. 

Lik blaženog Bulešića, mladog uzornog svećenika koji je zbog svoje izvrsnosti uzdignut na čast oltara, i nama je izazov i poticaj jer je pokazao da je, živeći svoju vjeru, moguće postići blaženstvo, naglasio je biskup Kutleša.

Procjenjuje se da je na Trsatu bilo oko tri tisuće hodočasnika iz Istre. Sedamdesetak ih je i ove je godine došlo  onako kako su to činile nebrojene prethodne generacije  – pješice. Krenuli su u četvrtak iz  pazinskog franjevačkog samostana Pohođenja Blažene Djevice Marije, a s njima su pješačili vlč. Darko Zgrablić, župnik u Svetvinčentu i p. Euzebije Knežević, pavlin iz sv. Petra u Šumi.

Misno slavlje pjevanjem su pratili pjevači  iz raznih župnih zborova pod ravnanjem preč. Rudolfa Korace.

Na kraju misnog slavlja gvardijan je hodočasnicima preporučio novoobjavljeni „Trsatski molitvenik“ koji sadrži mnoge molitve novijih svetaca i blaženika te drugih suvremenih i povijesnih poznatih teologa, i novo izdanje „Povijesti Trsatskog svetišta“ koje je u 17. stoljeću napisao gvardijan svetišta  Franjo Glavinić rođen u Kanfanaru, koji je zaslužan za tadašnju značajniju obnovu i proširenje svetišta.

G. Krizman 

Najave