Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
Homilije

XX. nedjelja kroz godinu

“Progonili su mene, progonit će i vas”

U tjednu pred nama proslava je 60. obljetnice mučeničke smrti svećenika Miroslava Bulešića, te nam je to veliki poticaj da molimo kako bi što prije bio proglašen blaženikom i mučenikom vjere.

Današnja čitanja nam govore o teškoćama s kojima se susreću oni koji svjedoče istinu te o njihovoj snazi koja je utemeljena u Bogu. Prorok Jeremija čitav je život bio proganjan jer je najavljivao veliku tragediju izraelskom narodu i državi. Narod se udaljio od Boga i nije ga više slušao, dok Bog uporno šalje proroka da ih vrati na pravi put kako bi izbjegli nesreću. Ali mnogima se Jeremijina poruka nije svidjela jer nisu bili spremni čuti istinu. Zato su ga bacili u bunar i priželjkivali njegovu smrt. U njegovom životu i mukama koje je pretrpio nalazimo toliko sličnosti s Isusovim životom, odbacivanjem njegove riječi te njegovom mukom i smrću. Svaki onaj koji snažno svjedoči i stoji uz istinu doživljava nešto slično. Kaže Isus «progonili su mene, progoniti će i vas». Ova nam današnja čitanja osvjetljavaju žrtvu koju je Bulešić podnio puno kasnije, ali opet su i razlozi i način smrti veoma slični. I njega su ubili radi vjere.

U ovom kontekstu svjedočenja vjere moguće je shvatiti Isusove riječi o nemiru, razdjeljenju i vatri koju donosi. Prvenstveno to je vatra vjere koju Isus želi u nama zapaliti. Vatra kao simbol Duha Svetoga koji nam se daruje u sakramentima krštenja i krizme. Bez snage Duha nemoguće je biti svjedok vjere, nemoguće je ostati dosljedan istini i onda kada većini to ne odgovara. A ta snaga vjere je ono što mnogim kršćanima danas fali. Iako imamo Božjeg Duha koji nam daje snagu vjere, prečesto nismo otvoreni Bogu koji želi u nama i po nama djelovati i drugima donijeti istinu. Upadamo u osrednjost vjere i mlakost. U takvom stanju znamo biti prvi kojima smeta Božja riječ, njegove zapovijedi i zahtjevi kršćanskog života. Umjesto svjedoka, veoma lako, zbog naše polovičnosi u vjeri, možemo postati prepreka Božjem navještaju.

A Bog traži čitavo naše srce, traži naše predanje i otvorenost po kojoj u nama može djelovati. Možda nije najveći problem razdijeljenost koja može nastati među najbližima. Možda Isus želi ukazati na to kako još veća podijeljenost nastaje u nama koji smo hram i kuća Božja. Isus govori o kući našeg života. Razdijeljenost nam ne dopušta da imamo jasan smjer u životu, nego nas vuku čas jedne stvari, čas druge i postajemo oni koji vječito lutaju a ne dohvaćaju cilj. Vatra koju Isus šalje jest vatra koja iznutra u našem srcu čisti sve ono što je loše. To se ne događa odjednom, nego iz dana u dan biramo i odlučujemo se za Boga, svaki je trenutak prilika da svoj odnos ljubavi s Bogom jačamo i njegujemo, produbljujemo kako bi bio što osobniji. Zato Isusova vatra nije vatra koja spaljuje i uništava u nama, nego koja čisti i postaje izvor topline Božje ljubavi i svjetla koje usmjeruje naše životne korake. Takva vatra nam je potrebna.

Promatrajući život Miroslava Bulešića, pa i tolikih drugih mučenika i svjedoka vjere, postaje nam vidljivo kako njihova mučenička smrt nije bila samo jedan trenutak u kojem su odjednom pokazali svoju veliku vjeru. Iza tog trenutka stoji čitav život bez kojeg svjedočanstvo života ne bi bilo moguće, jer inače ne bi imali unutarnje snage vjere za takav jedan čin. Zato se vjera gradi svakoga dana, svakoga dana nam je potreban Gospodin da čisti u nama i raspiruje ljubav koju je u nas položio po svom Duhu.

Možda su prošla vremena kada su vjernici radi vjere bili čak i u životnoj opasnosti, ali uvijek postoji ona još veća opasnost – da postanemo tromi i osrednji u vjeri, te plamen Božje istine i ljubavi jedva tinja u nama. Da se to ne dogodi, budimo svaki dan povezani s Bogom i tražimo njegovu, a ne svoju volju za naš život.

Maksimilijan Buždon

Molitva vjernika

Ocu nebeskom, najboljem roditelju i prijatelju, iskreno se pomolimo. Recimo zajedno:

Spasi nas, Oče!

1. Isusovo evanđelje unosi ponekad nemir u srca: u ljudskim razilaženjima daj svojoj Crkvi da uvijek bude uz Isusa, molimo te.

2. Sveti Otac, biskupi i svećenici dobili su od tebe zadaću naviještanja evanđelja: daj im Duha Ivana Krstitelja, te preko njih čuju tvoj očinski glas svi narodi, molimo te.

3. Tvoji pravednici često će trpjeti zbog podmetanja: daj im milost ustrajnosti u ljubavi prema tebi i čovjeku, molimo te.

4. Svećenik Miroslav Bulešić dao je svoj život na krizmi, daj da njegovo život bude primjer mladima kako treba nasljedovati Krista i ljubiti brata čovjeka, molimo te.

5. Po zagovoru Sluge Božjega Miroslava, daj Gospodine našoj Crkvi dovoljan broj svetih svećenika, redovnika i redovnica koji će i u ovom vremenu neumorno naviještati Radosnu vijest spasenja, molimo te.

6. Naši pokojnici tebi su vjerovali i tebe ljubili: daj da ne propadnu, nego da žive vječno sretni, molimo te.

Primi, Oče, molitve koje smo ti radosna srca uputili iz ove euharistije. Po Kristu, Gospodinu, našem. Amen.

Najave