Srijeda, 19 lipnja, 2024
Miroslav BulešićNovosti

Dvostruko slavlje u Lanišću

U nedjelju, 22. srpnja 2007. u župnoj crkvi u Lanišću slavljena su dva svećenička jubileja: šezdeseta obljetnica misništva umirovljenog svećenika, donedavnog župnika Lanišća, vlč. Antuna Merlića te dvadeset i peta obljetnica domaćeg sina dr. Josipa Grbca.

Misno slavlje zahvale Bogu za dar svećeničkog služenja predvodio je dr. Grbac, zajedno s vlč. Merlićem u zajedništvu sa sedmoricom svećenika. Propovijedao je njegov kolega profesor dr. Emanuel Hoško. Dr. Hoško je govorio o pročitanom evanđelju u kojem sestre Marta i Marija, svaka na svoj način u svojoj kući, dočekuju Isusa. Marta marno radeći kako bi ga čim bolje ugostila, a Marija sjedeći pored njegovih nogu slušajući njegovu riječ. “Marija je izabrala najbolji dio, dozvolila je da ju dotakne Isusova riječ. To bi trebao biti i naš temeljni odnos prema Isusu – da njegova riječ uđe u dušu, omekša pamet, pokrene volju, odriješi ruke, da gradimo život po mjeri njega samoga”, rekao je dr. Hoško te istaknuo kako su Istrani, bez obzira na političke prilike i dva totalitarna režima u kojima su živjeli, očuvali hrvatski i kršćanski identitet: “Istra slavi Bulešića a ne one koji su skrivali hrvatske zastave, kao i one koji nisu bili zabilježeni ni na kojem papiru, ali je u njihovim imenima zapisano da su sjedili ‘do nogu Isusovih’. Istrani su jednom slušali svećenike Slovence, jednom Talijane, pa ovakve i onakve, ali Evanđelje je pronalazilo put do vjerničke duše. Iz te duše su se rađala djeca koja su kasnije ispunila Pazinski kolegij, a za nadati se da će ta istarska duša djelovati danas i sutra, rekao je dr. Hoško.

Ova proslava se događa u velikoj proslavi 60. obljetnice mučeničke smrti Sluge Božjega Miroslava Bulešića, koji je 24. kolovoza 1947. podnio mučeništvo u Lanišću prigodom krizme. Njegova žrtva urodila je plodom, a očiti primjer su petorica svećenika koje je župa Lanišće podarila Crkvi.

Svoju čestitku slavljenicima uputio je i porečki i pulski biskup mons. Ivan Milovan, koju je u njegovo ime izrekao vlč. Vilim Grbac. Slavljeniku Grbcu u ime profesorskog kolegija s Teologije u Rijeci izrekao je njezin predstojnik dr. Ivan Šporčić.

Na slavlju su uz domaće vjernike sudjelovali vjernici župe Umag gdje je dr. Grbac rektor crkve Majke Božje Žalosne (Murine) i pomaže pri župi Umag.

Našim svečarima čestitamo i želimo obilje Božjeg blagoslova u njihovu život.

Najave