Utorak, 21 svibnja, 2024
Homilije

Blagdan Velike Gospe

Marija: “Kraljica mučenika”

«Uznesena nakon zemaljskog života dušom i tijelo u nebesku slavu da blista kao Kraljica s desne svoga Sina», Ovim je riječima papa Pijo XII. Zaključio svoje svečano pismo kojim je objavljenu vjersku istinu o Uznesenju Bl. Dj. Marije na nebo proglasio dogmom.

Odakle Mariji tolika čast? Odatle, što je sav svoj život povezala s vršenjem Božjeg nacrta kad je izrekla bez ikakvog pridržaja riječi «Budi meni po riječi tvojoj». Povjerovala je izvršavala Božju volju, pa uključivale te riječi i teške zahtjeve. Vjerovala je da Bog ima za svakog čovjeka samo najbolje namjere i svakome nudi da na njemu izvrši «velika djela». I svatko koji je na Marijin način povezan s Božjom voljom sigurno ide prema svetom cilju.

Središnja točka svih Božjih djela je Utjelovljenje: Bog postaje čovjekom i iz ljubavi prema nama preuzima sve ljudsko osim grijeha. Ulazi u patnju s čovjekom da svojom mukom i smrti izliječi sve posljedice grijeha.

Isus uzima svakog čovjeka za sudionika svoga otkupiteljskog djela. Neke posebno izabire: najprije Mariju, kojoj već kod Prikazanja u hramu prorok Šimun kaže «Tebi će mač boli probosti dušu», a zatim svoje učenike i mnoštvo drugih svjedoka kroz povijest i čini ih sudionicima u tom pohodu svije ljubavi. Odatle Mariji i svečani naslov «Kraljica mučenika» jer je predvodnica svih koji će svojom patnjom i smrti doprijeti do njezine slave u nebu.

Iz mnoštva velikodušnih svjedoka koji su potvrdili da je ljubav jača i od smrti mi ove godine izdvajamo našeg subrata po vjeri i krvi Slugu Božjega Miroslava Bulešića. On je pridružen bezbrojnim svjedocima za vjeru za vrijeme ateističkog vihora koji se sručio i na Crkvu u našem hrvatskom narodu. Predvodnika tih mučenika već je Crkva proglasila blaženim – blaženoga Alojzija Stepinca – a za mnoge druge, svećenike, redovnike, redovnice, te očeve i majke obitelji vode se procesi za proglašenje blaženim.

Daleko bi nas odvelo nizanje podataka o životu i djelovanju našega Sluge Božjega, pa radije iznesimo samo nekoliko njegovih izrečenih i napisanih izjava u kojima se zrcali njegova nutrina:

– «Ako me hoćeš k Sebi, evo me pripravna. Moj život Ti sasvim darujem za svoje stado. Uz tvoju milost i ako me Ti učiniš dostojnim, ne bojim se mučeništva, već ga žudim, eka bude Tvoja volja».

– «Želim umrijeti samo za slavu Božju i spasenje svoje duše i svojih vjernika».

– «Ničeg se ne bojim, jer znam da u svemu vršim svoju dužnost i miran sam pred Bogom i ljudima… Po tim će načelima uvijek živjeti, a to su načela Kristova. Kad i kako je On išao, onuda i onako idem i ja».

– Na prijetnje da ga ubiju odgovorio je: «Ako me ubiju, ubit će me za vjeru i Boga».

– Predanost s Kristom na križu izrekao je izjavom: «Moja je osveta – oprost!»

Pred 60. godina, 24. kolovoza 1947. u Lanišću Gospodin je primio njegovu žrtvu: njegova se krv stopila s Krvlju Isusa Krista i pridonijela pobjedi patnje nad grijehom, života nad smrću. Poveznica između žrtve Isusa Krista i žrtve Miroslava Bulešića je Marija, kojoj je srce probijeno kopljem tolikih ljudskih grijeha, pobijedilo sve zlo i po patnjama Kristovim i njezinim dovelo do današnjeg trijumfa kada kao Kraljica neba i zemlje slavno kraljuje na nebesima.

Mi smo još uvijek na putu pred nas dolaze bezbrojna pitanja i odluke. Kako naprijed? Kome vjerovati? Od koga tražiti pomoć? Na današnji svečani dan prizovimo sebi u pamet neprevarljive Isusove riječi: «Ja sam put, istina i život!» Ti su putem mučenika ali hrabro koračali i Marija i Miroslav Bulešić i bezbrojni sada njima pribrojeni pobjednici na nebu.

Usprkos svim naporima, pa i posrtanjima i padovima svojim osobnim i zajedničkim u Crkvi – i narodu, usprkos ljudskim mržnjama, lažima i zluradnim podvalama kojima se i danas blate naši vjerski heroji, mi, kao i naši uzori u vjeri, znamo kome smo povjerovali.

I u ovoj sv. Misi slavimo Kristovu smrt, njegovo uskrsnuće i očekujemo njegovo pobjednički dolazak, kad ćemo s Marijom i svim svetima postati dionicima njegove slave. Amen.

o. Alfonz Orlić

Molitva vjernika

Pomolimo se Gospodinu Bogu, koji u uskrslom Isusu i Mariji na nebo uznesenoj sve čini novo. Recimo zajedno:

Otvori nam vrata raja, Gospodine!

1. Za Crkvu: da joj Marija na nebo uznesena uvijek bude znak da će i njezina nada biti ispunjena, molimo te.

2. Za svakog Isusovog vjernika na zemlji: da nastoji Bogu omiliti pobožnim životom, kako bi zaslužio ući kroz rajska vrata na nebesku svadbu, molimo te.

3. Za sve bolesnike na duši i tijelu: da im uznesena Djevica Bogorodica bude nada i utjeha, molimo te.

4. Dobri Oče, po zagovoru presvete Djevice Marije, u Crkvi svojoj katoličkoj umnoži i uzdržavaj duhovna zvanja, koja će pridonositi širenju i učvršćivanju tvoga nebeskog kraljevstva ovdje na zemlji, molimo te.

5. Sluga tvoj Miroslav Bulešić, čiju šezdesetu obljetnicu mučeničke smrti slavimo, učio je svoje vjernike da u svemu nasljeduju Krista poput Marije. Neka Marijin zagovor i nas prati u nasljedovanju Krista, molimo te.

6. Za naše umrle i poginule: udijeli im Marijinu sreću u raju, molimo te.

Primi, Gospodine Bože, naše molitve i daj da Marijina ljubav bdije nad našim životom. Po Kristu, Gospodinu našem. Amen.

Najave