Četvrtak, 25 srpnja, 2024
Homilije

XVIII. nedjelja kroz godinu

“Bogatiti se u Bogu”

1. U ove žarke ljetne dane sabire se ljetina. Za nama je kosidba i žetva, već se misli na berbu, a turistički radnici pomišljaju na turističku berbu. Svi u nešto ulažu, trude se i očekuju rezultate… Današnja misna čitanja upozoravaju upravo na pravilan odnos prema materijalnim dobrima. Isus poziva: «Čuvajte se svake pohlepe: kolikogod netko obilovao, život mu nije u onom što posjeduje.» A Božja riječ, upućena bogatašu koji sve svoje pouzdanje stavlja u iznenada stečeni veliki imetak, glasi: «Bezumniče, već noćas duša će se tvoja zaiskati od tebe! A to što si pripravio, čije će biti?» Poziv, dakle, na pravilno procjenjivanje materijalnih vrednota. Stara kršćanska mudrost sažela je to u riječ: «Služiti se (stvarima), ne služiti im!» (Uti, non frui)

2. Evanđelje ne poriče da ljudi imaju dužnost svojim radom zasluživati kruh sebi i svojima. Također, nedjeljni odmor, to jest ritam rada i odmora, spada u sam ritam Božjeg stvaranja. Ipak, postoji opasnost da čovjek – a često i cijela generacija – preokrenu vrednovanja. Ono što je samo djelomično sredstvo, postavi se za posvemašnji cilj. I na kraju, što slijedi? Promašen život. Kršćanin je stoga pozvan biti čovjek mudar koji posjeduje zdrave kriterije za odabire u životu.

Treba, dakle, provjeriti u svjetlu Isusovih riječi, što nam je važnije: imati ili biti. Jer može se dogoditi da netko svoju veličinu mjeri prema kvadraturi kuće, marki automobila, bankovnim knjižicama… A ipak, najdublja čovjekova bogatstva skrivena su u njegovu srcu, gdje se i krije tajna čovjeka. Bitno je biti tj. ostvarivati u životu ljubav, pravednost, istinu, milosrđe, mirotvorstvo – i graditi na tim vrednotama svoj život.

Životopis Mira Bulešića pokazuje nam kako je on već u mladim godinama shvatio relativnost zemaljskih vrednota koje su se pred njim otvarale, shvatio je njihovu ‘ispraznost’. Bio je dobra zdravlja i vrlo lijepog, privlačivog izgleda. Već kao mladi bogoslov osjetio je poziv koji mu upućuje uskrsnuli Gospodin Isus: “Dođi i idi za mnom” – kao svećenik. (usp. tekstove o Sluzi Božjem u Ladonji br. 2 i br. 3/2007.) Bio je strpljiv u siromaštvu tijekom mladih godina, otkrio je kako je istinsko bogatstvo ne u posjedovanju i lagodnom životu, nego u Bogu i zalaganju za Njegovo Kraljevstvo. On je završio svoj život 24. kolovoza 1947. vrlo mlad: bio je u 28. godini života, navršio je četiri godine plodnog svećeničkog djelovanja (kao dušobrižnik u Baderni i Kanfanaru) a posljednju godinu proveo je kao podravnatelj i profesor sjemeništa u Pazinu. U vrlo teškim vremenima (rat 1943.-1945., poslijeratna nasilja komunista…) on je duboko shvatio nauku Propovjednikovu (o ispraznosti). Kao svećenik posve se predao (tijekom rata 1943.-1945.) za uspostavu mira i pravde među ljudima, nakon rata (1945.-1947.) za istinu o Isusu Kristu i njegovoj Crkvi u društvu, za rast solidarnosti i praktičnog karitasa…, za nacionalnu slobodu i pravedno društvo utemeljeno na Božjim zapovjedima. On je otkrio kako je najviša radost i cilj čovjekova života – “bogatiti se u Bogu” (na što i nas poziva, kao najviši cilj života današnje Evanđelje Lk 12,21).

Vjekoslav Milovan

Molitva vjernika

Svemogućem Bogu, u kojemu je pohranjeno sve blago naše, povjerimo svoj život i njemu se pouzdanom molitvom utecimo:

1. Crkvu svoju, Gospodine, poslao si da u svijetu u kojem žive bude znak neba. Osnaži je svojim Duhom da ne teži za bogatstvom svijeta nego da se istinski zauzima za vječna dobra, molimo te.

2. Za ljude kosi su suočeni s križem siromaštva i oskudice: obdari ih bogatstvom svoga Duha i pomozi im da osjete tvoju dobrotu i blizinu, molimo te.

3. Za ovu župnu zajednicu: nadahni nas na istinsko zajedništvo te u svojoj sredini umijemo prepoznati sve potrebne i radosno im pomagati.

4. Naša župna zajednica dio je zajednice Crkve koja moli za svećenička i redovnička zvanja. Pogledaj na sve mladiće i djevojke koji potiho u svome srcu razmišljaju kako te pobliže slijediti. Pokaži im svoj put, molimo te.

5. Naša biskupijska zajednica slavi šezdesetu obljetnicu mučeničke smrti Sluge Božjega Miroslava Bulešića. Njegov nas primjer potiče da uvijek ostanemo vjerni Kristu i Crkvi. Daj nam vjere da ga možemo nasljedovati, molimo te.

6. Za pokojnu braću i sestre: za dobra koja nam ovdje na zemlji s ljubavlju ostaviše nagradi ih blagom vječnog života, molimo te.

Bože, izvore svakoga dobra, obdari nas mudrošću evanđelja da se zemaljskim dobrima znademo pravo služiti, a za nebeskim istinski težiti, po Kristu, Gospodinu našem.

Najave