Utorak, 25 lipnja, 2024
Novosti

Biskupov poziv na proslavu

Poziv na proslavu 60. obljetnice mučeničke smrti Sluge Božjega Miroslava Bulešića

Braćo i sestre!
1. Odazivajući se pozivu blagopokojnog pape Ivana Pavla II. u Svetoj godini 2000. da «mjesne Crkve učine sve kako ne bi pustili zaboravu spomen onih koji su pretrpjeli mučeništvo» (Nadolaskom trećeg tisućljeća, 37), naša biskupija Porečka i Pulska obilježava ove godine 60. obljetnicu smrti Sluge Božjega Miroslava Bulešića, podnesene iz vjernosti Kristu i Crkvi, na krizmi u Lanišću, 24.08.1947. Želimo da se naša biskupijska obitelj ne samo prisjeti laniškog događaja nego da se očima vjere zagleda u onu snagu duha koja je u punini zablistala, kako u herojskom svećeničkom služenju vlč. Mira, tako i u činu njegova predanja do kraja, te da se tim primjerom nadahne i ohrabri za življenje i svjedočenje vjere u ovom povijesnom trenutku.

2. Crkva od svojih početaka čuva spomen na svoje najbolje članove koji su na najviši način posvjedočili snagu vjere i kršćanske ljubavi, bilo da su to učinili u redovitim prilikama svagdašnjeg života ili samom mučeničkom smrću. Proglašujući ih svetima, Crkva svojim sadašnjim članovima, svima nama koji smo još ovdje kao «Crkva na putu», daje uzore vjernog nasljedovanja Isusa Krista te se utječe njihovu zagovoru. «Zbog toga što su s Kristom tješnje sjedinjeni, nebeski zaštitnici utvrđuju cijelu Crkvu u svetosti… Oni kod Oca ne prestaju za nas posredovati, prikazujući zasluge koje su stekli na zemlji po Kristu Isusu, jedinome posredniku između Boga i ljudi… Stoga njihova bratska briga mnogo pomaže našoj slabosti.» (II. Vat. Sabor, LG 49)

3. Naša mjesna Crkva ljubomorno čuva živom uspomenu na svjedočanstvo vjere Sluge Božjega vlč. Mira. On nam je prostorno i vremenski posebno blizak, sin je ovoga našega kraja i naroda, mnogi ga se još osobno i živo sjećaju. On je u svom kratkom životu po daru Božjem sazrio do punine vjere i predanja Bogu i narodu te je svojom smrću pružio najveće svjedočanstvo za Boga. Čitavim svojim uzornim svećeničkim životom i služenjem te, osobito, smrću postao nam je uzor vjere i ljubavi življene u jednom teškom vremenu; postao je uzor ustrajnosti, hrabrosti i dosljednosti u življenju vrednota evanđelja što je za sve nas vrlo poticajno i u ovo vrijeme moralnog relativizma i duhovne izgubljenosti.

4. Uz ovu 60. obljetnicu smrti Sluge Božjega naša Biskupija već je organizirala okupljanja ovogodišnjih krizmanika u Svetvinčentu te hodočašća župa i dekanata «putevima Miroslava Bulešića» radi boljeg upoznavanja lika don Mira. Ovim pismom sve vas, braćo i sestre, pozivam na središnje slavlje obilježavanja obljetnice smrti našega Sluge Božjega – u u Svetvinčentu, u petak 24. kolovoza 2007. Tog dana, nakon predprograma u 17 sati, euharistijsko će slavlje u 18 sati predvoditi kard. Josip Bozanić u zajedništvu sa svim hrvatskim biskupima i nekoliko stotina svećenika koji će iz svih naših biskupija tog dana hodočastiti u Istru. Ovi će svećenici – hodočasnici istoga dana prije podne imati svoju «molitvenu postaju» u Lanišću i ta je molitva rezervirana samo za njih.

5. Pozivam subraću svećenike i njihove bliske suradnike da se iz svih župa naše Biskupije organizira 24.08.2007. dolazak vjernika na slavlje u Svetvinčenat. Bit će to naše veliko biskupijsko – dijelom i nacionalno – slavlje spomena, zahvalnosti Gospodinu za dar našega Sluge Božjega, slavlje molitve za nova duhovna zvanja i za učvršćenje sadašnjih generacija vjernika na putu vjere. Sve vas, braćo i sestre, povjeravam zaštiti Presvete Djevice Marije, Majke Crkve i Kraljice mučenika, te vas od srca pozdravljam i blagoslivljam.

U Poreču, na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja,
24. lipnja 2007.
Ivan Milovan
biskup porečki i pulski

Najave