Utorak, 25 lipnja, 2024
Novosti

Sjednica biskupa Riječke metropolije

Dogovoreno da se 5. obljetnica posjeta blagopokojnog pape Ivana Pavla II. Rijeci proslavi na metropolitanskoj razini misom u Trsatskom svetištu 5. lipnja

Biskupi Riječke metropolije održali su redovitu proljetnu sjednicu 11. travnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci razmatrajući teme od zajedničkog interesa za četiri biskupije koje pripadaju metropoliji. Riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić, gospićko-senjski biskup Mile Bogović, krčki biskup Valter Župan i porečko-pulski biskup Ivan Milovan poslušali su izvješća o radu metropolitanskog ženidbenog suda, sjemeništa Ivan Pavao II. te Ustanove za uzdržavanje klera radi usklađivanja kriterija nagrada za svećenike i djelatnike.

Dogovoreno je da se 5. obljetnica posjeta blagopokojnog pape Ivana Pavla II. Rijeci proslavi na metropolitanskoj razini misom u Trsatskom svetištu 5. lipnja. Trsatski franjevci za tu prigodu planiraju svečano otvorenje i blagoslov pastoralnog centra „Aula Ivana Pavla II.”. Tog će se dana u Rijeci održati i zajednički sastanak biskupa HBK s poglavarima redovničkih zajednica te se očekuje da će većina njih sudjelovati i na proslavi obljetnice. Dan kasnije, 6. lipnja, obljetnica papinog posjeta proslavit će se i misom u riječkom bogoslovnom sjemeništu u kojemu je Ivan Pavao II. četiri dana boravio tijekom svojega Trećeg pastoralnog pohoda Crkvi u Hrvatskoj. Spomen na taj događaj još uvijek je živ u sjemeništu koje nosi njegovo ime i u kojemu se čuvaju prostorije u kojima je Sveti otac boravio, uređene posebno za tu priliku.

O radu metropolitanskog ženidbenog suda i personalnim promjenama biskupe je izvijestio sudski vikar mons. Emil Svažić te iznio prijedloge za poboljšanje daljnjeg djelovanja suda. U posljednjih godinu dana u rad suda uključena su tri nova suca i tajnica, a zbog važnosti ove ustanove razmatra se na koje još načine povećati učinkovitost ove ustanove. Metropolitanski ženidbeni sud pokriva veliko područje četiriju biskupija i suočava se sa sve većim obvezama s obzirom da se nažalost povećava broj onih koji se sudu obraćaju sa zahtjevom za proglašenjem ništavnim ženidbene veze. Sudski vikar istaknuo je kako se pri svakom zahtjevu posebna pozornost posvećuje prvom razmatranju slučaja kako bi se ustvrdilo postoje li uopće argumenti za proglašenje ženidbe ništavnom.

Rektor bogoslovnog sjemeništa mons. Nikola Uravić podnio je izvješće o aktivnostima bogoslova i građevinskim radovima na sjemeništu. Biskupi su istaknuli važnost te ustanove i potrebu integralnog odgoja budućih svećenika u intelektualnoj i duhovnoj dimenziji. U tom smislu potrebna je suradnja svih odgojnih čimbenika, počevši od obitelji i župe do fakulteta i sjemeništa.

Kancelar Riječke nadbiskupije mons. Nikola Imbrišak biskupe je izvijestio o potrebi ustroja novog statuta i pravilnika o radu Ustanove za uzdržavanje klera i crkvenih službenika prema nacrtu HBK. Statuti i pravilnici u biskupijama u Hrvatskoj usklađuju se na razini metropolija, pa su prisutne razlike u pravilnicima za određivanje nagrade i plaće svećenicima i djelatnicima.(IKA)

Najave