Subota, 20 srpnja, 2024
Miroslav Bulešić

Vjera je zalog svjetlije budućnosti

Dani mučeništva Miroslava Bulešića započeli su u četvrtak 22.08. u Lanišću što je ujedno i prvi dan trodnevnice kojom se vjernici pripremaju na središnju proslavu obljetnice mučeničke smrti Miroslava Bulešića u subotu, 24.08.

Program je započeo svetom misom u 18h koju je slavio vlč. Darko Zgrablić, trenutno župnik u Balama a uskoro župnik u Svetvinčentu.

U vrlo poticajnoj propovijedi vlč. Zgrablić povezao je čitanja iz službe riječi koja su nas podsjetila na otajstvo utjelovljenja sina Božjega i pojam mučeništva. Marija je, surađujući s Bogom, donijela ovome svijetu, koji je u tami, svjetlost a tako i mučenici, svojim primjerom, u tamu kojom su okruženi donose svjetlo Kristovo i nadu za bolju budućnost.

Duhovna „limunada” u koju često upadamo, odnosno duhovna osrednjost, često je prepreka da i mi budemo svjedoci za Boga što znači doslovan prijevod izraza za mučenika. Miroslav Bulešić pokazao je da je moguće odbiti razne duhovne kompromise na koje mi danas pristajemo i da Bog i u tami našega doba može dati zalog svjetlije budućnosti jer, kakve god negativne peripetije naš život nosi, Bog sve izvodi na dobro s onima koji ga ljube, zaključio je vlč. Zgrablić.

Program prvoga dana trodnevnice nastavio se i zaključio koncertom duhovne glazbe u kojemu su svoje zavidne vokalne sposobnosti pokazali ženska vokalna skupina Lanišće koja je još jednom pokazala specifičnost i bogatstvo tradicionalnog pučkog pjevanja tog podneblja zatim vokalna skupina Kadenca iz Trviža i vokalno-instrumentalna grupa „Kerubini” iz Raše i Labina koji su se predstavili suvremenim duhovnim klasicima koje često možemo čuti za vrijeme nedjeljnih misa.

David Gortan

4433
11

Najave