Utorak, 25 lipnja, 2024
Miroslav Bulešić

Predstavljen program proslave “Dani mučeništva Miroslava Bulešića”

U ponedjeljak, 19.kolovoza, u prostorijama pulskog Samostana svetog Antuna Padovanskog održana je druga konferencija za novinare povodom beatifikacije Sluge Božjeg Miroslava Bulešića. Osim predstavljanja programa višednevnih događanja povodom obilježavanja obljetnice pogibije Miroslava Bulešića, iznijete su i obavijesti o tijeku priprema te je naglašena nužnost i način prijave za sudjelovanje na slavlju beatifikacije 28. rujna.

Konferenciji su nazočili: generalni vikar Porečke i Pulske biskupije mons. Vilim Grbac, župnik u Lanišću vlč. Dalibor Pilekić, predstavnik župljana župe Lanišće i predsjednik Matice hrvatske – ogranka u Lanišću dr. Vladimir Žmak, urednica i scenaristica filma „Moja osveta je oprost”, novinarka na HRT-u Irena Hrvatin te voditeljica Ureda za javnost Porečke i Pulske biskupije prilikom organizacije proslave beatifikacije Ana Cvitan.
O aktivnostima organizacijskog odbora za proslavu beatifikacije Sluge Božjega Miroslava Bulešića te o tehničkim i drugim aspektima tijeka priprema govorio je mons. Vilim Grbac, napose naglasivši ponovljeni poziv svima onima koji se žele prijavit kao volonteri za dan proslave beatifikacije neka to učine putem službene web stranice događaja ili preko svojih župnika.

Program proslave „Dani mučeništva Miroslava Bulešića predstavio je vlč. Dalibor Pilekić. Dani mučeništva sl. Božjega Miroslava Bulešića obilježit će se od 22. – 25. kolovoza u Lanišću i Svetvinčentu. Izabrani su ti dani jer je upravo 24. kolovoza 1947. vlč. Miroslav Bulešić u Lanišću bio mučenički ubijen, rekao je laniški župnik te naglasio kako župljani Lanišća i Svetvinčenta pripremaju tim povodom bogat kulturno-umjetnički i duhovni program. Trodnevnica započinje u četvrtak 22. kolovoza kada će se, osim sv. mise koju će predvoditi župnik iz Bala vlč. Darko Zgrablić, održati koncert duhovne glazbe na kojem će nastupiti Ženska vokalna skupina Lanišće, vokalna skupina Kadenca iz Trviža i vokalno-instrumentalna grupa „Kerubini” iz Raše i Labina. U petak, 23. kolovoza, večernju misu će predvoditi rektor međubiskupijskog sjemeništa na Šalati u Zagrebu vlč. Domagoj Matošević. Te večeri biti će predstavljena knjiga: „Vlč. Stjepan Cek: uspomene na svećeničke godine u Istri, 1937 – 1965″. Knjigu, u izdanju Glasa Koncila, predstaviti će suurednik dr. Vlado Žmak, te kao gost iz Slovenije g. Eduard Kišić – nećak vlč. Ceka, koji je, primivši ih od svoje majke, sestre vlč. Ceka, sačuvao te dragocjene Cekove osobne zapise i tako omogućio da ta vrijedna povijesna svjedočanstva mogu biti objavljena. Književnu večer glazbeno će animirati vokalna skupina iz Hrušice – rodnog mjesta vlč. Ceka.

U petak 23. kolovoza, u Svetvinčentu, rodnoj župi Miroslava Bulešića, u večernjim satima, na kulu srednjovjekovnog kaštela obitelji Morisin-Grimani biti će postavljena velika fotografija budućeg blaženika koja će tamo ostati sve do nakon proslave beatifikacije. U subotu, 24. kolovoza, dan mučeništva Miroslava Bulešića, obilježiti će se euharistijskim slavljima u Svetvinčentu u 18 sati, te u Lanišću u 19.30 sati. Misno slavlje u Svetvinčentu, u zajedništvu s istarskim svećenicima i vjernicima predvodit će biskup Porečke i Pulske biskupije, mons. Dražen Kutleša. Iste večeri, u subotu, 24.kolovoza, pokorničko bogoslužje i misno slavlje u Laniškoj župnoj crkvi predvoditi će župnik iz Zemunika kod Zadra don Zdenko Dundović. Nakon toga, u 21 sat, u župnoj crkvi u Lanišću biti će premijerno prikazan novi film o blaženiku „Moja osveta je oprost”. U nedjelju, 25. kolovoza biskup Porečke i Pulske biskupije, mons. Dražen Kutleša, predvodit će koncelebrirano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile u Lanišću koju će prenositi HRT. Nakon sv. mise mladi iz Lanišća upriličit će recital „Oče budi volja tvoja” kojeg je napisao Sluga Božji fra Ivo Peran, a koji prikazuje životni put Miroslava Bulešića.Završni dio recitala odigrati će se ispred novopostavljene biste sl. Božjeg Miroslava Bulešića i ukomponiran je u njezino otkrivanje i blagoslov. Program završava s tradicionalnom “laniškom svečanom večernjom”.

O važnosti proslave Dana Mučeništva Miroslava Bulešića u Lanišću govorio je dr. Vladimir Žmak. «Dani mučeništva Miroslava Bulešića» zamišljeni su kao duhovna priprema za proslavu beatifikacije Miroslava Bulešića, kao spomen dan njegove mučeničke smrti 24. kolovoza 1947., kao prigoda da se s njegovim likom i djelom upozna što širi krug vjernika, te da istina o događajima «krvave krizme» u Lanišću podastre javnosti, rekao je Žmak te nastavio: Na proslavi će se također spomenuti i mučeništvo mnogih Lanišćana, koji su zajedno sa svojim župnikom Stjepanom Cekom, temeljem lažnoga svjedočenja osuđeni na kazne zatvora. Bit će to prisjećanje i na stradanja njihovih obitelji tijekom idućih godina i desetljeća.

«Dani Miroslava Bulešića» u Lanišću bit će u duhu pokorničkog bogoslužja s pozivom na oprost i opraštanje, kao što nam je naš budući blaženik svojim primjerom svjedočio i zapisao u svome Duhovnom testamentu: «Svima pitam oproštenje. A moja osveta je OPROST” – što je ujedno i geslo same beatifikacije.

Dr. Žmak napose je istaknuo inicijativu postavljanja biste vlč. Bulešića u Lanišću, slijedom prijedloga nekolicine župljana zdušno je prihvaćena ideja da se postavi trajni spomen našemu budućemu blaženiku Miroslavu Bulešiću u Lanišću. U kratkom vremenu župljani, domaći i Lanišćani iseljeni diljem svijeta, kao i štovatelji lika i djela Miroslava Bulešića, svojim prilozima, pripremnim radovima i drugim vidovima angažmana, omogućili su da se ideja ostvari. Predviđeno je da bistu otkrije i blagoslovi biskup mons. Dražen Kutleša.

Irena Hrvatin najavila je premjeru filma „Moja osveta je oprost” -novog filma tek proizišlog iz produkcije HRT. Film govori o životu i smrti Miroslava Bulešića, bit će premijerno prikazan 24. kolovoza na prvom programu HTV-a u 15:30 sati, točno 66 godina nakon njegove mučeničke smrti.

Urednica i redateljica o filmu je istaknula: Film je dokumentarno – igranog karaktera i traje 50 minuta. U njemu po prvi puta javno svjedoči dvadesetak živućih svjedoka tragičnog događaja koji se je 1947. dogodio u župnom stanu u Lanišću. Film je prožet igranim scenama koje dočaravaju događaj „krvave krizme” i životni put budućeg blaženika Miroslava Bulešića. Scene u filmu snimane su u mjestima gdje je sluga Božji djelovao i živio: u Čabrunićima, Svetvinčentu, Kopru, Rimu, Baderni, Kanfanaru, Pazinu. Režiju filma potpisuje Neven Mihael Dianežević.

„Moja osveta je oprost” riječi su koje je Miroslav Bulešić zapisao u svoj duhovni dnevnik 23. travnja 1945. godine kada su mu već stizale otvorene prijetnje smrću. Njegova duhovna oporuka jest „oprost” na kojem se želi temeljiti i moderna povijest Istre koja će od 28. rujna, imati svog bliskog zaštitnika i zagovornika na nebu, istaknula je redateljica o duhovnoj poruci filma, naglasila je Hrvatin.

Voditeljica Ureda za javnost, Ana Cvitan je na kraju opetovano naglasila važnost i nužnost prijave za sudjelovanje na proslavi beatifikacije:

– Važno je naglasiti kako se prijave primaju do 1. rujna, te se svi zainteresirani koji žele sudjelovati na slavlju mole da se čim prije jave svojim župnicima. Župnici će kasnije hodočasničke grupe prijaviti u Uredu za javnost (putem internetske stranice: www.miroslavbulesic.hr, putem telefona: 052–635-417 ili putem e-maila: info@miroslavbulesic.hr), Nakon 1. rujna iz Ureda će ulaznice biti poslane na sve adrese prijavljenih grupa.
– Ulaznice za sudjelovanje na slavlju u Areni su potpuno besplatne, ali su potrebne radi ograničenog broja vjernika koji stane u Arenu te radi bolje organizacije samog slavlja, istaknula je Cvitan. (UJ/G. Krizman)

Najave