Utorak, 25 lipnja, 2024
Miroslav Bulešić

Danas, 66 godina nakon mučeništva, premijera novog filma

„Moja osveta je oprost“ – naslov je novog filma tek proizišlog iz produkcije HRT. Film koji govori o životu i smrti Miroslava Bulešića, bit će premijerno prikazan danas, 24. kolovoza na prvom programu HTV-a u 15:30 sati, točno 66 godina nakon njegove mučeničke smrti.

Film je dokumentarno – igranog karaktera i traje 50 minuta. U njemu po prvi puta javno svjedoči dvadesetak živućih svjedoka tragičnog događaja koji se je 1947. dogodio u župnom stanu u Lanišću. Film je prožet igranim scenama koje dočaravaju događaj „krvave krizme“ i životni put budućeg blaženika Miroslava Bulešića, rođenog u Čabrunićima,u župi Svetvinčenat 13. svibnja 1920. godine. Scene u filmu snimane su u mjestima gdje je sluga Božji djelovao i živio: u Čabrunićima, Svetvinčentu, Kopru, Rimu, Baderni, Kanfanaru, Pazinu.

Urednica i scenaristica filma je Irena Hrvatin, a režiju potpisuje Neven Mihael Dianežević.

„Moja osveta je oprost“ riječi su koje je Miroslav Bulešić zapisao u svoj duhovni dnevnik 23. travnja 1945. godine kada su mu već stizale otvorene prijetnje smrću. Njegova duhovna oporuka jest „oprost“ na kojem se želi temeljiti i moderna povijest Istre koja će od 28. rujna, imati svog bliskog zaštitnika i zagovornika na nebu.

Film će biti premjerno prikazan i uživo u subotu, 24. kolovoza u 21 sat u Lanišću, u sklopu proslave „Dani mučeništva Miroslava Bulešića“.

Najave