Subota, 13 srpnja, 2024
Novosti

“Uzdajmo se u Gospodina”

U petak, 05. listopada, dan nakon proslave blagdana svetog Franje, duhovnog velikana iz Srednjeg vijeka, Crkva slavi jednu sveticu koja je živjela u vremenu mnogo bližem današnjici, svetu Faustinu Kowalsku, utemeljiteljicu Družbe sestara Milosrdnog Isusa. Sestre ovog reda u Puli djeluju u Domu za starije i nemoćne osobe  „Kuća skrbi svetog Polikarpa“, a od ovog proljeća vode i Dom za nezbrinutu djecu „Kuća milosrđa Majmajola“, nedaleko Vodnjana.

Geslo družbe je «Isuse, ja se uzdam u tebe!», a pozdrav glasi «Uzdajmo se u Gospodina!».  U kapelici Milosrdnog Isusa koja se nalazi u sastavu Doma u Puli na blagdan sv. Faustine bilo je posebno svečano. Na početku se riječima pozdrava okupljenima obratila predstojnica zajednice, sestra  Weronika Zajkowska. Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je biskup mons. Ivan Milovan u suslavlju mons. Vjekoslava Milovana te vlč. mr. Ilije Jakovljevića, kancelara Biskupije. Spominjući se na početku prigodne propovijedi duhovnih velikana koji su svojim djelovanjem i karizmom obilježili povijest svjedočenjem dobrote na kakvu nas Isus poziva u evanđelju, biskup je razmotrio lik i životno poslanje svete Faustine Kowalske, koja je uzor predanja Bogu do zadnjega daha. Kao vjernik, nije dovoljno vjerovati, već, po uzoru na svece, naglasio je Biskup, treba vjerovati da je Bog – Ljubav, a upravo je Isus dokaz koliko Bog ljubi čovjeka. U teškim, kontroverznim vremenima XX. stoljeća sv. Faustina je po Božjem daru objave cijelim svojim životom svjedočila beskrajno Božje milosrđe. Kako je blagopokojni papa Ivan Pavao II. često napominjao treba širiti „civilizaciju ljubavi“ i to prvenstveno molitvom, euharistijom i djelima ljubavi i milosrđa, svjedočeći tako beskrajnu Božju ljubav, te se time suprostaviti „civilizaciji smrti“ koju propagiraju mnoge suvremene ideologije.

Misnom slavlju su uz štićenike doma prisustvovali i drugi vjernici koji povremeno ili redovito dolaze na misu i molitvu u kapelicu Milosrdnog Isusa. Kapelica je ovom prigodom bila premala za primiti veliki broj vjernika koji su se okupili na ovom misnom slavlju pa su mnogi bili i u prilaznom hodniku. Po završetku mise vjernicima je omogućeno čašćenje relikvija svetice, a nakon toga  su svi nazočni bili pozvani da ostanu na prigodnom druženju uz osvježenje koje je priređeno u atriju. Ovo misno slavlje pjesmom su animirali članovi zbora molitvene zajednice Radnici Milosrdnog Isusa.

Najave